Încă un pelerinaj religios în Capitală, în plină pandemie. Rugăciuni fierbinți la Biserica ,,Sfântul Mina”
Aproape o mie de credincioși stau la rând, miercuri, 11 noiembrie, la moaștele Sfântului Mina, de la biserica ce poartă același nume din sectorul 3 al Capitalei, potrivit unor surse oficiale, informează G4Media.ro.
La Biserica ,,Sfântul Mucenic Mina” din București au fost trimise echipaje ale Jandarmeriei, care le recomandă pelerinilor să respecte regulile de protecție sanitară în context pandemic. Deocamdată, nu au avut loc incidente, au mai precizat sursele.
Încă un pelerinaj religios în Capitală, în plină pandemie
Un alt pelerinaj a avut loc weekendul precedent, la moaștele Sfântului Nectarie de la Mănăstirea Radu Vodă, iar la finalul lunii octombrie, mii de pelerini au fost prezenți la moaștele Sfântului Dumitru.
La pelerinajele organizate în perioada pandemiei nu pot participa decât cei care au domiciliul în localitatea unde se desfășoară evenimentul religios.
Sfântul Mare Mucenic Mina, sărbătorit de credincioşii ortodocşi în fiecare an pe 11 noiembrie, este protectorul casei şi al celor păgubiţi. Pelerinii care merg să se roage la sfintele sale moaşte rostesc o rugăciune specială şi, se spune, primesc ajutorul dorit.
Începând din anul 1874, Biserica ,,Sfântul Mucenic Mina” din București păstrează fragmente din moaștele Sfântului Mina.
Pelerinajul de Sfântul Dumitru, doar pentru bucureșteni
Amintim că fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, a aprobat, în data de 22 octombrie, protocolul cu Patriarhia Română pentru organizarea unui pelerinaj cu ocazia Sf. Dimitrie cel Nou, în perioada 25-27 octombrie, în zona Patriarhiei, la care vor putea participa numai persoane din Bucureşti.
Documentul obținut de GÂNDUL.RO a fost semnat de Gabriela Firea și prevede că evenimentul religios va avea loc în zilele de duminică, luni și marți, între 7.00 și 23.00, în zona Catedralei de pe dealul Mitropoliei.
„Numărul participanţilor: circa 500 de persoane la un moment dat”, se arată în protocolul dintre Patriarhie și Primărie.
Ce prevede protocolul dintre Primăria Capitalei și BOR
- La pelerinaj pot participa doar cei care au reședința în București. Credincioșii vor fi legitimați pentru a-și dovedi domiciliu, prin urmare, cartea de identitate este un document absolut necesar pentru orice participant la palerinaj
- Participanții trebuie să păstreze distanța de cel puțin 1,5 metri, iar pe stâlpii gardului vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igenico-sanitare
- Începând cu data de 24 octombrie 2020, orele 16:00 până la închiderea evenimentului se va interzice complet staționarea autovehiculelor pe Dealul Mitropoliei pe ambele sensuri de circulație, precum și pe platoul de la baza aleii Dealul Mitropoliei
- Începând cu data de 25 octombrie 2020, ora 06:00 până la închederea evenimentului se va interzice staționarea autovehiculelor pentru instruirea coloanelor de credincioși, pe BD.Regina Maria, respectiv str.11 iunie pe trotuar, cu sprijinul Poliției Locale