INCENDIAR. Ce a găsit ministrul Mediului pe insula Belina: Un complex de protocol destinat unor privilegiați din PSD/ Toate construcțiile, ilegale
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a relatat, într-o intervenție telefonică la Digi24, ce au găsit autoritățile într-o vizită desfășurată luni pe insula Belina. „Am găsit un complex de protocol, retras de ochii lumii, destinat unor privilegiați din PSD. Pe lângă heliport era o unitate de cazare și tot felul de anexe”, spune ministrul.
Toate construcțiile ridicate pe insulă sunt ilegale, a precizat Alexe, care a mai adăugat că zona are un potențial turistic ridicat
„După doi ani de tergiversări, preluarea insulei Belina și a Brațului Pavel de către stat este aproape finalizată. Astăzi am fost pentru prima dată pe insula Belina, unde am găsit un complex de protocol, retras de ochii lumii, destinat unor privilegiați din PSD. Pe lângă heliport era o unitate de cazare și tot felul de anexe”, a spus ministrul la Digi24.
Construcții ilegale, de la unitatea de cazare, până la anexe și pontoane
„Au construit ilegal, fără autorizație de construcție. Tot. De la unitatea de cazare, până la anexe și pontoane. Nu au avut autorizații de construcție, nu au respectat reglementările de mediu în vigoare. Clădirile vor fi inspectate tehnic, iar în urma unei analize pe care o vom face cu colegii de ANAR vom lua o decizie cu privire la destinația viitoare a acestei zone. (…) Are un potențial turistic ridicat”, a mai declarat ministrul Alexe.
Preluarea insulei Belina și a Brațului Pavel de către stat este aproape finalizată
Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, la începutul ședinței de Guvern, că Agenția Națională Apele Române va prelua în administrare, de la Consiliul Județean Teleorman, Insula Belina. Orban a precizat că preluarea se va face fără contractele încheiate de Consiliu cu „Tel Drum”.
Insula Belina a făcut obiectul unui dosar instrumentat de DNA
„În anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.