Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit, sâmbătă după-amiază, în Parcul Național Ceahlău, într-o zonă stâncoasă, și există pericolul ca flăcările să se extindă la pădure, mai ales că pompierii nu pot interveni din cauza reliefului accidentat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit conducerii Parcului Național Ceahlău, incendiul se manifestă pe o suprafață de câteva sute de metri pătrați de vegetație, între două blocuri mari de stâncă din zona Poiana Stănilei, la o altitudine de aproximativ 1.700 de metri.
„Deocamdată flăcările au cuprins doar vegetația uscată de pe piscuri, fără a cuprinde și zona împădurită. Din păcate, pompierii care au urcat și ei pe munte nu pot interveni din cauza reliefului accidentat al zonei. În consecință, există pericolul ca incendiul să coboare spre pădure, singura posibilitate de a interveni în momentul de față fiind împrăștierea de apă cu elicopterul”, a declarat, sâmbătă după-amiază, directorul Parcului Național Ceahlău, Cătălin Gavrilescu.Conform acestuia, incendiul a izbucnit, cel mai probabil, de la efectul de lupă al unui ciob de sticlă în razele soarelui.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, Iulian Jugan, a declarat că în zonă au mers mai multe echipaje de pompieri, însă acestea nu pot ajunge la locul incendiului din cauza terenului accidentat, însă vor rămâne acolo pentru a monitoriza focul.
INCENDIU DE VEGETAȚIE ȘI ÎN BUCEGI, PE TERENUL CASEI REGALE
Un incendiu de vegetație, izbucnit în urma unui trăsnet, se manifestă, de aproximativ 48 de ore, în Masivul Bucegi, pe un teren care aparține Casei Regale și care este administrat de Romsilva, flăcările cuprinzând aproximativ 2.000 de metri pătrați de vegetație.
O suprafață de aproximativ 2.000 de metri pătrați de teren situat la 1.700 de metri altitudine în Masivul Bucegi arde de două zile, flăcările fiind vizibile din stațiunea Bușteni, autoritățile neintervenind pentru lichidarea incendiului întrucât zona este foarte abruptă și face imposibilă orice intervenție.
Purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Prahova, Sorin Vintilă, a declarat corespondentului MEDIAFAX că incendiul de pe munte a izbucnit în urmă cu două zile, vegetația din zonă aprinzându-se în urma unui trăsnet.
Vintilă a precizat că, potrivit estimărilor, a fost cuprinsă de incendiu o suprafață de aproximativ 2.000 de metri pătrați și că locul în care se manifestă incendiul aparține Casei Regale a României și se află în administrarea Romsilva.
Reprezentantul Direcției Silvice Prahova a explicat că flăcările au cuprins vegetație de pe munte, că intervenția în zonă este imposibilă inclusiv cu elicopterul și că autoritățile monitorizează focul. Întrebat dacă există riscul extinderii incendiului, Vintilă a răspuns că un astfel de risc ar exista în cazul în care jar aprins rezultat din incendiu aluneca pe munte, pentru că în zonă este un perete stâncos abrupt.
Reprezentantul Romsilva a ținut să precizeze că situația este „sub control” și că autoritățile monitorizează incendiul.