Incendiile de vegetație din Australia lovesc puternic în industria laptelui. „Impactul va fi devastator”, National Australia Bank
Autoritățile Uniunii Australiei (Commonwealth of Australia) se luptă de săptămâni bune cu focarele de incendiu localizate pe coasta sa de est. Flăcările au mistuit nu mai puțin de 6 milioane de hectare de teren și au luat viețile a milioane de animale, atât sălbatice și domestice, precum și 24 de vieți omenești.
Focarele de incendiu au ras vegetația din zone importante pentru industria laptelui din Australia, de-a lungul coastei de sud a New South Wales, cât și în East Gippsland din Victoria. În zonele respective, producătorii de lapte s-au confruntat cu o secetă constantă în ultimii trei ani. Incendiile de vegetație din Uniune au afectat serios aproape o treime din producția de lapte, potrivit Reuters, citând datele Dairy Australia.
„Deocamdată nu ne putem da seama de situația generală”, a precizat Phin Ziebell, analist de agribusiness în cadrul National Australia Bank. „Sute, poate mii de capete bovine au fost pierdute. Trebuie să așteptăm evaluarea generală, însă impactul va fi devastator”.
Australia este cel de-al șaptelea cel mai mare exportator de lactate la nivel mondial. Produsele Uniunii merg în mare parte către piețe din Asia, cele mai căutate fiind laptele, untul și brânza, cât și laptele praf. Industria procesatoare de lapte reprezintă pentru Australia cea de-a patra cea mai importantă sursă de venit a zonelor rurale, cu o cifră de afaceri totală de 2,3 miliarde de dolari, potrivit statisticilor guvernamentale.
Chiar și fără izbucnirea incendiilor de vegetație din Uniune, producția de lapte ar fi urmat să atingă cel mai mic nivel al ultimilor 22 de ani, ca urmare a efectelor secetei, potrivit șefului institutului oficial de prognoză din Australia. Astfel, în prezent, procesatorii sunt puși în situația neplăcută de a se zbate și mai mult pentru a intra în posesia materiei prime necesare procesării.
„Înainte (n.r. – de incendiile de vegetație), producătorii de lactate erau deja stresați de diminuarea producției de lapte din Australia”, a precizat la rândul său Michael Harvey, analist lactate al Rabobank.
Mai mulți fermieri din Uniune se luptă în prezent să-și asigure nutrețul pentru bovine, lipsă care ar genera atât pierderi de producție, cât și de spor al șeptelului.
„Multe drumuri sunt închise în prezent, astfel că nu putem intra în posesia nutrețurilor necesare fermierilor”, a menționat la rândul său Paul Mumford, un crescător de vaci cu lapte din Won Wron, localitate situată la 210 kilometri de Melbourne. „Focul a ucis în primul rând tineretul bovin. Vom avea nevoie de ani buni pentru a reconsolida șeptelul”.
Recent, premierul Scott Morrison a anunțat că aproape 4.000 de bovine au fost ucise de incendiile de vegetație din Australia.
Bega Cheese Ltd (BGA.AX), cel mai mare procesator de lapte cu acționariat australian, a precizat luni că incendiile nu i-ar fi afectat în mod direct facilitățile de producție, însă că acestea ar fi generat pierderi directe furnizorilor săi de materie primă.
„Lucrăm îndeaproape cu angajații noștri, cu furnizorii de lapte și cu transportatorii, astfel încât să fim siguri că laptele este preluat și procesat”, a afirmat Paul van Heerwaarden, adjunctul șefului companiei.
Acțiunile firmei au scăzut cu nu mai puțin de 10 procente, în aceeași zi.
Alți mari procesatori de lapte prezenți pe piața Commonwealth of Australia sunt Murray Goulburn, deținut de compania canadiană Saputo (SAP.TO) și și firma neozeelandeză Fonterra (FCG.NZ).
Sursa foto: Shutterstock