Incendiul de la Arhiepiscopia Tomisului | ÎPS Teodosie nu va fi audiat

Publicat: 17 10. 2022, 19:00
Actualizat: 17 10. 2022, 19:00
ÎPS Teodosie

Înalt Prea Sfințitul Teodosie nu va fi audiat în cazul incendiului de la Arhiepiscopia Tomisului, informează purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Flăcări puternice au cuprins, în noaptea de sâmbătă spre duminică, mansarda sediului Arhiepiscopiei Tomisului.

Conform lui Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, pagubele au fost destul de mari, iar clădirea nu mai este funcțională, relatează Antena3.

Angajații Palatului arhiepiscopal încearcă acum să recupereze tot ceea ce nu a fost afectat de incendiu.

Cauza incendiului de la Arhiepiscopia Tomisului

Se pare că incendiul ar fi izbucnit de la o lumânare uitată aprinsă.

„Evaluăm ce s-a întâmplat, vedem ce este de făcut pe viitor, ne este grijă și de viața credincioșilor și de bunurile administrative. Palatul arhiepiscopal trebuie repus în funcțiune, la ora asta nu este funcțional pentru că a ars și podul, țin să menționez că acolo nu era o mansardă. A ars podul palatului construit în 1923. Din cauza lemnăriei, care era foarte uscată, mare parte din ea s-a autoaprins. Confirmăm și noi ceea ce au spus pompierii că sursa a fost o lumânare sau o candelă uitată într-o chilie”, a precizat Eugen Tănăsescu.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a mai spus că nu s-a finalizat procesul de evaluare a pagubelor.

Întregul acoperiş și mansarda de la Palatul Arhiepiscopal, situat în imediata apropiere a Catedralei Sfinţii Petru şi Pavel, au fost distruse de flăcări. În plus, apa folosită de pompieri pentru stingerea flăcărilor s-a infiltrat în pereţi, astfel că este afectat și restul clădirii Arhiepiscopia Tomisului din Constanţa.

Pompierii au intervenit cu șapte autospeciale de stingere, autospeciale de lucru la înălțime sau de descarcerare, alături de echipaje SMURD și de ambulanță, a anunțat ISU Constanța

„Nu avem încă trasă o linie la pagube”

„Acest lucru urmează sa fie făcut în zilele următoare însă a dat asigurări ca nu este vorba de obiecte de patrimoniu, înscrisuri vechi sau documente administrative. Suntem în proces de evaluare. Mâine ne întâlnim cu asiguratorul. Nu avem încă trasă o linie la pagube în momentul acesta. Dar pagubele sunt însemnate atât din punct de vedere material și ne bucurăm că nu avem pagube umane, în sensul că nu avem victime. Nu am făcut o estimare. Este vorba de toată structura din pod. Chiliile nu erau chiar chilii, erau niște spații pe care le amenajasem noi pentru diverse nevoi și stăteau și călugării care se mai rugau”, a mai spus Eugen Tănăsescu.

 ÎPS Teodosie nu va fi audiat

„Au fost audiați părinții călugări care s-au autoevacuat atunci, ei sunt sursa primară a informației. Nu va fi audiat ÎPS Teodosie, pentru că nu are de ce, el neavând legătură cu acest incendiu, nelocuind acolo […] Călugărul în chilia căruia s-a uitat lumânarea aprinsă a fost audiat. Nu știm sigur dacă a fost a lui sau alta. Vom vedea dacă va fi tras la răspundere de biserica. Discuția primară nu este să tragem pe cineva la răspundere, ci să rezolvăm o problemă”, a mai declarat reprezentantul bisericii.

Reluarea activității la palat aceasta ar urma sa înceapă peste câteva luni bune.