Prima pagină » Știri » Dosar penal după incendiul de la spitalul din Ploiești pentru ucidere din culpă, vătămare corporală și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă

Dosar penal după incendiul de la spitalul din Ploiești pentru ucidere din culpă, vătămare corporală și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă

Dosar penal după incendiul de la spitalul din Ploiești pentru ucidere din culpă, vătămare corporală și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova au preluat ancheta în cazul incendiului care a izbucnit joi dimineața într-un salon al Secţiei Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, în urma căruia doi pacienți și-au pierdut viața și o asistentă medicală a suferit arsuri când scotea bolnavi din saloane. Cercetările vizează, pe lângă infracțiunea de ucidere din culpă, și neluarea și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a anunțat că s-a constituit o echipă complexă de cercetare care a procedat la demararea investigării locului faptei, urmând ca activitatea să fie continuată în zilele următoare prin atragerea reprezentanților din cadrul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Securitatea Minieră și Protecția Antiexplozivă Petroșani precum și a altor specialiști cu expertiză în domeniul de referință.

Potrivit unui comunicat al instituției, joi, la ora 04.18, organele de poliție din cadrul I.P.J. Prahova au fost sesizate prin SNUAU 112 cu privire la faptul că a izbucnit un incendiu la Spitalul Județean de Urgență Ploiești- Secția Boli Infecțioase „Movila”. La fața locului au intervenit lucrătorii din cadrul ISU care au lichidat incendiul ce se manifesta cu flacără deschisă la unul din saloanele Secției Covid a Spitalului. Echipajele medicale care s-au prezentat la fața locului au constatat decesul a doi pacienți, de sex bărbătesc, în vârstă de 76, respectiv 75 de ani.

Totodată, spun procurii, o infirmieră din cadrul unității medicale a suferit arsuri pe o suprafață de aproximativ 25% din corp fiind transferată la Spitalul Clinic de Urgență București Floreasca pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. „Precizăm că în salonul în care a izbucnit incendiul erau internate doar cele două victime”, a precizat anchetatorii.

Potrivit procurorilor, în cauză s-a constituit un dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Directorul executiv al INSEMEX Petroşani, Artur Găman, a confirmat, pentru Agerpres, că o echipă formată din cinci specialişti a fost trimisă la fața locului. De regulă, în cazuri similare celui de la Ploieşti, cum s-a întâmplat și în cazul incendiilor de la spitalele din Piatra Neamț și Constanța, specialiştii INSEMEX ajută la prelevarea probelor de la faţa locului, alături de poliţişti şi procurori. În baza observaţiilor şi probelor adunate, experţii instituţiei elaborează un raport tehnic ce este predat autorităţilor judiciare care efectuează ancheta.

„Incendiul s-ar fi putut declanșa din cauza unei scântei”

În secția unde a izbucnit incendiu se aflau internați 20 de pacienți. Doi pacienți, în vârstă de 74 și 75 de ani, au murit, iar 15 bolnavi și un cadru medical au fost evacuați și transferați la Spitalul Județean Ploiești. O asistentă medicală a fost transferată la Spitalul de Urgență Floreasca din București, cu arsuri pe 20% din suprafața corporală, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Sănătății. Ceilalți pacienți sunt stabili și au fost evaluați în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Ploiești.

Incendiul a izbucnir într-un salon de la parterul clădirii și a cuprins o suprafaţă de aproximativ 20 de metri pătrați.

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Bogdan Nica, a declarat că incendiul s-ar fi putut declanșa din cauza unei scântei, iar unul dintre bolnavi era foarte agitat și din această cauză patul a fost mișcat,

„Cu firmă autorizată, în loc să se trateze pacienții bolnavi de COVID cu oxigen pe butelie, se tratează cu oxigen din stocator cu oxigen lichid și pe rampe de oxigen, Inclusiv în camera respectivă. Nu de la instalația de oxigen se pare că s-a produs nenorocirea, ci probabil a fost o defecțiune, fie la un aparat, la un pulsoximetru, fie faptul că patul a fost mișcat, bolnavul era foarte agitat, s-a mișcat patul și probabil s-a produs o scânteie. O scânteie între pat și tarchet, se întâmplă.

Erau doi bolnavi cu echipament CPAP (Continuous Positive Airway Pressure), acolo era cantitate mare de oxigen. E un risc asumat când tratezi cu cantități mari de oxigen, orice mică scânteie, sau chiar spontan, spun specialiștii, poate aprinde oxigenul.

Infirmiera a fost rănită în timp ce încerca să-i repună masca bolnavului care era foarte agitat. Atunci s-a mișcat patul, a apărut o flamă, colega ei a venit cu un extinctor, a stins imediat costumul și apoi au intervenit cu extinctoare în salon, a venit și ISU în zece minute și incendiul s-a stins în trei minute”.

Autor
Alisa Ioana a urmat cursurile în cadrul Facultății de Jurnalism si științele comunicării, secția de comunicare și relații publice. A intrat în presă încă din perioada studenției (anul ... vezi toate articolele

Citește și