Direcţiile de Sănătate Publică anunţă luni, 7 septembrie, scenariul în care se încadrează fiecare oraş pentru începerea noului an şcolar.
Şcolile îşi fac planul de deschidere în funcţie de situaţia anunţată de Direcția de Sănătate Publică (Citiți: REVOLTĂTOR. Angajații de la DSP îi umilesc pe românii care au trecut prin iadul COVID-19! ”Șefa” dictează legea din birou, fără mască de protecție și cu țigara în mână: ”Pentru că ai fost tupeistă, ultima vei primi decizia!” GÂNDUL.RO cere anchetă de urgență! (VIDEO EXCLUSIV), dar şi de infrastructura pe care o au la dispoziţie, transmite Mediafax.
Fiecare şcoală îşi alege un scenariu, iar apoi propunerea este trimisă către Inspectoratele Şcolare şi Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă. Dacă propunerea este acceptată de Comitete, se întoarce la inspectorat, iar decizia finală se ia pe 10 septembrie, cu 4 zile înainte de mult anticipata începere a școlii.
Cele trei scenarii luate în calcul sunt: roşu, galben şi verde, în funcţie de situaţia epidemiologică. Cele trei mari scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori. Anul şcolar 2020-2021 începe pe 14 septembrie.
Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.
Ministrul educaţiei, Monica Anisie, a explicat că, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toţi copiii să meargă la şcoală, acest lucru este obligatoriu, nu opţional.
„Atât timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să îşi trimită părintele copilul la şcoală. Decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este luată împreună cu DSP. Deci dacă de acolo se spune că nu există niciun pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii”, a afirmat Anisie.
Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.
În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali.
Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.
Scenariul roşu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de 3 persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile.
În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online.
Scenariile se vor actualiza permanent, în funcţie de situaţia epidemiologică locală. Pentru fiecare judeţ, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea şcolii şi a Inspectoratului Şcolar, va decide dacă elevii vor merge la şcoală sau vor învăţa online.