Închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru cei care neagă crimele comunismului, potrivit unui proiect de lege

Închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru cei care neagă crimele comunismului, potrivit unui proiect de lege
Publicat: 10/09/2015, 12:04
Actualizat: 23/10/2015, 16:03

Valeriu Todirașcu a depus la Senat proiectul de lege privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, argumentând că, deși comunismul a fost condamnat „ferm” de președinte, în 18 decembrie 2006, în fața Camerelor reunite ale Parlamentului, raportul prezentat de șef statului nu a produs niciun fel de efecte juridice.

„Până acum, această condamnare nu a avut și consecințe juridice. Doar de curând s-au deschis procese penale împotriva unor criminali ai regimului comunist, procese ce nu s-au finalizat, încă, cu hotărâri definitive. Un alt regim criminal, cel fascist, face obiectul unei legi a statului român prin OUG nr.31/2002, actualizată prin Legea nr. 217/2015, care privește interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război”, se arată în expunerea de motive.

Senatorul spune că ideologia comunistă nu este mai puțin condamnabilă decât fascismul, astfel încât se impune un tratament juridic egal.

„Ideologia și crimele comunismului nu sunt mai puțin condamnabile decât cele ale fascismului. Legislația română trebuie să prevadă măsuri asemănătoare celor adoptate împotriva idelolgiei fasciste, pentru a evita, în țara noastră, propaganda comunistă și reapariția unor organizații de tip comunist. În acest scop, se promovează prezentul proiect legislativ, având ca model Ordonanța de urgență nr. 31 din 13 martie 2002, actualizată prin LEGEA nr. 217 din 23 iulie 2015”, arată senatorul Valeriu Todirașcu, în proiectul de lege depus la Senatul României.

Potrivit inițiativei legislative, cei care neagă, contestă, aprobă, justifică sau minimalizează, în mod evident, prin orice mijloace, în public, crimele comunismului ori a efectele acestuia vor fi pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Todirașcu mai propune ca promovarea, „în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine comuniste (…)” să fie pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”.

Pedepsele sunt mai aspre pentru cei care inițiază sau constituie organizații cu caracter comunist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, infracțiune care ar trebui să se pedepsească, în opinia inițiatorului, cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.

Nu vor fi, însă, pedepsite personale care au comis aceste infracțiuni „dacă denunță autorităților organizația, înainte ca aceasta să fi fost descoperită și să se fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului”.

De asemenea, dacă persoana care a săvârșit una dintre faptele incriminate în proiectul de lege „înlesnește, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului și tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracțional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate” , acesta nu va fi pedepsită.

Proiectul de lege mai arată că nu vor fi incriminate confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri comuniste și utilizarării în public a simbolurilor comuniste sau distribuirea și punerea la dispoziția publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste, dacă acestea sunt „săvârșite în interesul artei sau științei, cercetării ori educației sau în scopul dezbaterii unei chestiuni de interes public”.

Proiectul de lege depus de senatorul Valeriu Todirașcu va ajunge în dezbatere la comisiile de specialitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...