Închisoare pentru profesorul care a organizat tabăra în care o elevă olimpică a murit
Magistrații Judecătoriei Sinaia l-au condamnat la un an și jumătate de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă pe profesorul de matematică Mircea Lascu, organizatorul taberei pentru elevii olimpici în care o fată de 13 ani din București, olimpică la matematică, a murit după ce a căzut de la etajul vilei în care era cazată, fiind găsită înghețată lângă un zid al construcției, transmite corespondentul MEDIAFAX.
De asemenea, instanța a dispus ca profesorul Mircea Lascu și asociația acestuia „Math Time”, care a fost parte responsabilă civilmente în proces, să plătească familiei elevei 25.740 de lei despăgubiri materiale, 60.000 de lei daune morale și 10.950 de lei cheltuieli judiciare.
Părinții elevei s-au constituit părți civile în cadrul procesului.
Totodată, magistrații i-au interzis profesorului Mircea Lascu să mai organbizeze tabere de studiu sau orice activități similare.
Sentința Judecătoriei Sinaia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.
La începutul lunii ianuarie 2013, o adolescentă de 13 ani, elevă în clasa a VII-a la Școala nr. 56 „Jose Marti” din București, care se afla în tabără la Bușteni, a fost găsită în apropierea zidului vilei unde era cazată, în comă profundă și șoc hipotermic, cu o temperatură a corpului de 19,5 grade.
Fata, care avea politraumatisme ca urmare a căderii de la înălțime, a fost transportată la spitalul din Sinaia. La scurt timp după ce a fost adusă la spital, eleva a făcut stop cardio-respirator, medicii reușind să-i repornească inima după câteva ore de masaj cardiac extern. Timp de câteva ore inima fetei a bătut singură, însă fata respira cu ajutorul aparatelor. Fata a murit după ce a făcut un nou stop cardio-respirator.
Adolescenta se afla, alături de alți 21 de elevi olimpici la matematică, într-o tabără organizată de o asociație nonprofit care aparține profesorului pensionar Mircea Lascu din Zalău. Profesorul s-a retras din învățământ în 1993 pentru a se ocupa de editura pe care a înființat-o – Gil -, el fiind cunoscut pentru inițiative de promovare a performanțelor copiilor.
La tabăra de la Bușteni au fost acceptați elevi din clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a și a X-a, însoțiți de cadre didactice, programul incluzând zilnic șase ore de matematică, nivel avansat, pentru fiecare copil părinții plătind 1.500 de lei.
În februarie 2013, profesorul a fost pus sub urmărire penală, el fiind acuzat de omor din culpă.