Avocatul Alina Roșca a explicat de ce părinții riscă să-și piardă libertatea sau o amendă penală dacă nu își dau copiii la școală.
„Am primit sute de întrebări din partea părinţilor cu privire la variantele legale pe care le au la îndemână pentru a-şi proteja copiii fără însă a le afecta accesul la învăţământ. Fiecare părinte face tot ce crede că este mai bine pentru copilul lui, însă îi avertizăm pe toţi ca din punct de vedere legal doar îngheţarea anului şcolar este o variantă admisă de tinere a copilului departe de şcoală sau grădiniţă. Mai precis, în România, multe absente nemotivate şi nejustificate pot duce la exmatricularea copilului, învăţământul online se poate face doar acolo unde instituţia permite acest tip de învăţare, iar sistemul homeschool-ing nu este unul recunoscut la noi în ţara”, explica avocatul Alina Roşca care aduce însă în discuţie o breşă legală pe care învăţământul la distanţă o poate avea în România.
Potrivit avocatului, părinții copiilor preșcolari și școlari din România pot răspunde cu închisoare sau amendă penală în cazul în care aleg nejustificat să nu-și ducă copiii la școală.
„În articolul 16 din Legea Educaţiei se specifică faptul că învăţământul general obligatoriu este de 10 clase şi cuprinde învăţământul primar şi cel gimnazial. Acelaşi articol din legislaţie specifică şi faptul că grupa mare, din cadrul instituției pentru educarea copiilor între 3 şi 6 ani, este obligatorie din acest an, grupa mijlocie va fi obligatorie din 2023 şi grupa mică va fi şi ea obligatorie din anul 2030. Astfel, atragem atenţia faptului că retragerea copilului din învăţământul general obligatoriu (incluzând grupa mare din cadrul instituției pentru educarea copiilor între 3 şi 6 ani) poate atrage după sine sancţiuni de ordin penal pentru săvârşirea infracţiunii de împiedicare a accesului la învăţământul general obligatoriu, prevăzută de art. 380 din Codul Penal şi sancţionata cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amenda penala”, subliniază avocatul Alina Roşca în urma multor întrebări primite de la părinţi în perioada premergătoare începerii anului şcolar.
„Excepţie de la aceste prevederi sunt cazurile prevăzute expres în Ordinul pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de invatatmant în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.”, adaugă avocatul.