Prima pagină » Știri » Incident GRAV la schimbul de Gardă la Alba Iulia: vegetația de pe zidurile Cetății Alba Carolina a luat foc după ce soldații au tras cu tunul. VIDEO și GALERIE FOTO

Incident GRAV la schimbul de Gardă la Alba Iulia: vegetația de pe zidurile Cetății Alba Carolina a luat foc după ce soldații au tras cu tunul. VIDEO și GALERIE FOTO

Incident GRAV la schimbul de Gardă la Alba Iulia: vegetația de pe zidurile Cetății Alba Carolina a luat foto după ce soldații au tras cu tunul. VIDEO și GALERIE FOTO

Ceremonialul militar al schimbului de Gardă, unul dintre simbolurile Cetății Alba Carolina, s-a încheiat, vineri, cu un incident, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La scurt timp după ce au fost trase cele trei salve de tun, în aer s-a simțit un fum înecăcios, iar spectatorii și-au îndreptat privirile spre locul în care a ajuns pulberea.

Pulberea salvelor de tun a ajuns pe vegetația de pe latura de Vest a Cetății Alba Carolina, care a luat foc. Pompierii și localnicii au intervenit pentru stingerea ei cu mai multe extinctoare.

Ceremonialul schimbului de Gardă se desfășoară, la Alba Iulia, aproape în fiecare zi, iar o dată pe săptămână se trag și salve de tun, de regulă, lângă Obeliscul lui Horea Cloșca și Crișan, deoarece zona respectivă este considerată mai sigură, fiind ferită de vegetație și public. De această dată, salvele de tun au fost trase de pe esplanada Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia.

Evenimentul a avut loc în deschiderea zilelor orașului Alba Iulia, denumite de câțiva ani „Alba Fest”.

Mai mulți soldați, o parte dintre ei călare, îmbrăcați în uniforme militare austriece de la sfârșitul secolului XVIII, au mărșăluit în Cetatea medievală de la Alba Iulia, cea mai mare din România, care se întinde pe 120 de hectare. Caii folosiți la evenimente de către corpul de cavalerie al gărzii sunt de culoare neagră, de rasa friziană.

La ceremonialul schimbului de Gardă au participat, vineri, peste 100 de persoane, dar și Nunțiul Apostolic al Vaticanului în România, Excelența Sa, Miguel Maury Buendia.

Garda Cetății, așa cum este cunoscută de turiști, este un element de maximă importanță în procesul de restaurare, revitalizare și punere în valoare a Cetății de la Alba Iulia.

Autor

Citește și