Incident la Râșnov. Rupt de beat la volan, un șofer a încercat să mituiască un polițist cu 500 de lei. Ce a urmat
Un șofer prins în stare de ebrietate la volan a ajuns să fie cercetat penal după ce omul legii care l-a oprit în trafic a sesizat procurorii că bărbatul i-ar fi oferit mită suma de 500 de lei pentru nu-i ridica permisul de conducere.
Incidentul a avut loc în Râșnov, județul Brașov. Fără să stea pe gânduri, omul legii și-a anunțat superiorii, mai exact procurorii anticorupție, de situația în care este implicat.
„Lucrători de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Braşov au fost sesizaţi, la data de 12 septembrie a.c., de către un poliţist rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Braşov – Poliţia oraşului Râşnov, cu privire la faptul că un conducător auto ce prezenta o alcoolemie de 0,40 mg/litru în aerul expirat i-a remis suma de 500 lei, în scopul de a-l determina să nu dispună suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile”, se arată într-un comunicat transmis de DGA.
Cât alcool ai voie să bei dacă te urci la volan
Într-un final, procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov a dispus faţă de conducătorul auto luarea măsurii preventive a controlului judiciar. În prezent, cercetările continuă pentru a se stabili împrejurările comiterii infracţiunii de dare de mită.
Timpul în care se elimină alcoolul în cazul unei persoane de 70 de kilograme:
– 100 ml votcă – 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore;
– 100 ml palincă – 0,64 grame alcool pur la mie, care se elimină în 4 ore şi 10 minute;
– 100 ml lichior de 30 grade – 0,34 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore şi 10 minute;
– o bere de 500 ml – 0,20 grame alcool pur la mie, care se elimină în maxim 2 ore;
– 1 litru de vin – între 1,02 şi 1,37 grame alcool pur la mie, în funcţie de tăria vinului, care se elimină între 7 ore şi 9 ore.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează în raportul Global Road Safety Raport 2015, că o alcoolemie de între 0,20 mg/l si 0,50 mg/l prezintă un risc de cel puțin trei ori mai mare de a muri într-un accident de mașină decât cei care nu consumă alcool înainte de a conduce.
Acest risc crește de șase ori pentru o concentrație de 0,50 mg/l – 0,80 mg/l. In plus, consumul de alcool înainte de a conduce o mașină este asociat și cu alte comportamente foarte riscante la volan, cum ar fi viteza excesivă și lipsa centurii de siguranță, ceea ce poate cauza accidente grave.
Cei mai expuși accidentelor cauzate de alcool sunt șoferii tineri și cei care abia și-au luat permisul. Riscul de accident este de 3 ori mai mare la tineri față de persoanele peste 30 de ani, indiferent de concentrația în sânge a alcoolului.