Indicatorii instalației speciale de monitorizare montată la intrarea în stația de reciclare a deșeurilor de la Câmpulung, județul Argeș, au depistat un nivel anormal de radioactivitate. Reprezentanții firmei au sunat imediat la 112 și au raportat incidentul, informeazădigi24.ro. În scurt timp, la fața locului au ajuns la multe echipaje ISU, Garda de Mediu și Poliție, care au sigilat încărcătura și au instaurat o zonă de carantină.
Camionul cu substanțe periculoase a fost descoperit întâmplător, deoarece stația de reciclare de la Câmpulung e singura din țară care deține echipamente pentru depistarea radiațiilor radioactive. În oricare alt loc din România camionul ar fi trecut nestingherit.
„Au fost depășite de peste 10 ori valorile normale, dar, vă repet, la limita balotului, nu la 1, 2 metri de acest balot, ca să pună în pericol persoanele care erau acolo”, a spus Sorina Honțaru, director DSP Argeș.
„Cei de la Consiliul Național de Control al Activității Nucleare vor lua măsurile și vor stabili dacă s-a încălcat legislația în vigoare”, a afirmat, la rândul său, Alexandru Văjean, comisar al Gărzii de Mediu Argeș.
Firma care deține stația de sortare a deșeurilor din Argeș susține că nu știa că în containerele respective sunt substanțe periculoase.
„Avem un contract în derulare cu firma de la care provine acest transport. (…) Deșeurile radioactive sunt un tip de deșeuri total interzise pentru prelucrare în instalațiile firmei”, spun reprezentanții companiei printr-un comunicat de presă.
Potrivit anchetei autorităților, deșeurile din containerul respectiv proveneau de la o firmă afiliată din București. Substanța problemă a fost identificată ca fiind iod radioactiv medical, folosit în spitale.
În paralel, o anchetă a fost demarată și la groapa de gunoi din Chitila, județul Ilfov, de unde ar fi pornit transportul periculos către stația de depozitare a deșeurilor din județul Argeș.
Oamenii legii ilfoveni au deschis un dosar penal cu privire la faptă pentru infracțiunea de nerespectare a legii depozitării materialelor radioactive.