Prima pagină » Știri » INCREDIBIL. Val de căldură fără precedent în Siberia. Vreme ca în Sahara la doi pași de Polul Nord

INCREDIBIL. Val de căldură fără precedent în Siberia. Vreme ca în Sahara la doi pași de Polul Nord

INCREDIBIL. Val de căldură fără precedent în Siberia. Vreme ca în Sahara la doi pași de Polul Nord
Siberia, cu temperaturi record

Vremea o ia din nou razna, în ciuda aparentei reveniri la normalitate din perioada de pandemie. În timp ce vremea de la noi este caracterizată de o instabilitate fără precedent, cu precipitații, furtuni și temperaturi reduse pentru mai multe săptămâni din iunie, în Siberia temperaturile ating în mod frecvent 30 de grade Celsius, deși regiunea este în proximitatea Polului Nord.

Un val de căldură prelungită a lovit Siberia în luna iunie, iar fenomenul este considerat „fără îndoială alarmant”, după cum au recunoscut oamenii de știință citați de The Guardian.

Orașele rusești din cercul arctic au înregistrat temperaturi extraordinare în această perioadă, de exemplu în Nizhnyaya Pesha au fost atinse 30 grade Celsius la începutul lunii iunie, în timp ce localitatea avea de obicei o temperatură medie de 12 grade în această perioadă a anului.

Temperaturi record în regiunile polare

În luna mai, temperaturile de suprafață din anumite părți ale Siberiei au fost cu până la 10 grade Celsius peste medie, conform Serviciului de Schimbare Climatică Copernicus (C3S) al UE. Martin Stendel, de la Institutul Meteorologic Danez, a declarat că temperaturile anormale ale lunii mai observate în nord-vestul Siberiei vor avea loc probabil doar o dată în 100.000 de ani, fără încălzirea globală cauzată de oameni.

Temperaturile ciudate au fost legate de focuri de vegetație, dar și de alte fenomene conjucturale, cum ar fi o revărsare uriașă de ulei. La scară globală, căldura sibiană contribuie la stabilirea unui nou record de căldură la nivel mondial, în ciuda unei reduceri temporare a emisiilor de carbon din cauza pandemiei de coronavirus.

Temperaturile din regiunile polare sunt în creșterea cea mai rapidă, spun experții climatici, deoarece curenții oceanici transportă căldura către poli, iar fenomenul este accentuat de gheața reflectorizantă și de zăpada care se topește.

Autor

Citește și