Inculpat din dosarul șefei DIICOT: Bica „elogia profesionalismul” celui care a supraevaluat terenul

Publicat: 22 11. 2014, 15:04
Actualizat: 22 11. 2014, 15:40

Informația este menționată în documentele DNA ce au stat la baza deciziei de arestare a șefei DIICOT.

În respectivele documente, anchetatorii detaliază responsabilitatea și atribuțiile fiecărui membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), precizând că acestea „sunt mai mult decât concrete și au un scop precis, respectiv validarea raportului evaluatorului și deci soluționarea favorabilă a cererii de despăgubiri, prin aplicarea corectă a legislației și gestionarea onestă a bugetului public”.

„Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite de raportul de evaluare, membrii comisiei au o singură variantă: trimiterea la evaluator, pentru reevaluare. În condițiile în care legislația privind fondul funciar prevede măsuri reparatorii pentru persoanele îndreptățite, comisia și deci fiecare membru trebuie să se raporteze la interesul public, al tuturor cetățenilor, și nu doar la acela al unui grup restrâns cu care ar putea avea interese, căci au fost desemnați pe criterii stricte, atribuții și competențe punctuale cu scopul de a reprezenta statul, adică întreaga societate, iar pregătirea și funcția deținută de fiecare inculpat, membru al comisiei sunt argumente solide pentru a concluziona că aceștia trebuie să facă cea mai pertinentă analiză a raportului de evaluare”, explică procurorii anticorupție.

Cu toate acestea, se arată în aceleași documente, Alina Bica, Dragoș Bogdan și Lăcrămioara Alexandru, toți membri ai comisiei, „nu au făcut niciun demers din cele stipulate, nici măcar cel minim și firesc de a analiza explicațiile evaluatorului”.

Mai mult, spun anchetatorii, la ședința comisiei din 15 martie 2011, când a fost prezent și Emil Nuțiu, cel care a evaluat terenul pentru care Gheorghe Stelian cerea despăgubiri, Alina Bica „a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată”, după cum a declarat un alt inculpat din dosar. În aceeași declarație dată procurorilor, respectivul inculpat a mai spus că, deși valoarea stabilită pentru teren i s-a părut mare, a votat pentru aprobarea raportului de evaluare, „luând în considerare susținerile evaluatorului că avea comparabile chiar cu prețuri duble”.

În acest dosar, șefa DIICOT, Alina Bica, a fost arestată preventiv, sâmbătă dimineață, printr-o decizie luată de instanța supremă. Bica este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu 61 de milioane de euro. Șefa DIICOT era atunci secretar de stat în Ministerul Justiției și membru al comisieri din ANRP care a aprobat despăgubirile.

Aceeași măsură preventivă a fost luată pentru Lăcrămioara Alexandru, Dragoș Bogdan, fost vicepreședinte al ANAF, care au făcut parte, și ei, din comisia care a acordat despăgubirile, și cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nuțiu. Cei trei sunt acuzați tot de abuz în serviciu.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nu este definitivă și poate fi contestată la aceeași instanță.

În același dosar este urmărit penal, pentru abuz în serviciu, deputatul UDMR Marko Attila, și el membru al comisiei care a acordat despăgubirile, procurorii DNA cerând Camerei Deputaților aviz pentru arestarea acestuia.

De abuz în serviciu este acuzat și un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie președintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupție au dispus măsura controlului judiciar.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiar al despăgubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar.

Gheorghe Stelian, susțin anchetatorii, ar fi împărțit cu alți trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro – prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că pentru înlesnirea aprobării de către comisia din ANRP a dosarului lui Gheorghe Stelian, Alina Bica ar fi primit, prin interpuși, un teren în Snagov, pe care ulterior l-ar fi vândut, iar o parte din bani ar fi ajuns la Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea.

Potrivit unui document obținut de MEDIAFAX, terenul ce face obiectul dosarului a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nuțiu.

Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP au făcut parte, în 2011, și fostul președinte al ANRP Crinuța Dumitrean, deputatul PDL Cătălin Florin Teodorescu, deputatul UDMR Marko Attila, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie președintele PNL Sector 1, și Remus Virgil Baciu, toți foști vicepreședinți ai ANRP, precum și Oana Vasilescu.

Baciu a fost condamnat, în aprilie, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru că a primit 270.000 de euro spre a a urgenta dosare de restituire de proprietate.

Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei „au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafață de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu această sumă bugetul de stat”, se arată în documentul obținut de MEDIAFAX.

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vișoiu, Adrian Andrici, acționar la CS Universitatea Craiova, și Gabriel Gheorghe, care au împărțit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian – 46.288.238 euro, Vișoiu – 7.035.812 euro, Andrici – 4.196.800 euro și Gheorghe – 4.196.800,2 euro.

Valentin Vișoiu, acționar la societățile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat și în dosarul de corupție al primarului Piteștiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu.

Pe 15 octombrie 2014, Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, este cunoscut pentru mai multe afaceri cu imobiliare. De la el ar fi cumpărat Elena Udrea, în 2006, un teren în zona Floreasca din București, pentru a construi locuințe. Totodată, Udrea a mai cumpărat un teren pe malul lacului Grivița, tot pentru un proiect imobiliar, după ce a făcut un credit de 3,3 milioane de euro la BRD. Proiectul neavând succes, Udrea a vândut terenul și creditul lui Alexandru Faur, partener de afaceri al lui Stelian.