Inculpat în dosarul lui Banias vrea ridicarea interdicției ca să poată merge pentru afaceri în China

Inculpat în dosarul lui Banias vrea ridicarea interdicției ca să poată merge pentru afaceri în China
Unul dintre inculpații din dosarul importurilor ilegale din Portul Constanța, în care este judecat și senatorul Mircea Banias, a solicitat, vineri, ridicarea interdicției de a părăsi țara, pentru a putea rezolva probleme de afaceri în China, instanța supremă urmând să decidă dacă îi acceptă cererea.
Publicat: 28/09/2012, 16:07
Actualizat: 28/09/2018, 00:14

La termenul de vineri al dosarul privind importurile ilegale din Portul Constanța, în care sunt judecați senatorul Mircea Banias, Eugen Bogatu, Laurențiu Mironescu și alte 36 de persoane, printre care inspectori vamali, intermediari și reprezentanți ai unor firme, judecătorii instanței supreme au fost nevoiți să amâne judecarea din cauza unor vicii privind apărarea inculpaților.

Înainte de amânarea judecării cauzei, avocatul lui Ali Amer, unul dintre inculpații din acest dosar, a solicitat instanței ridicarea interdicției de a părăsi teritoriul României.

Avocatul lui Amer a arătat că acesta derulează afaceri în China, fiind necesar să ajungă în această țară pentru o oportunitate de business. Între altele, avocatul a arătat că Ali Amer a avut interdicție pentru o perioadă îndelungată de timp și că, în plus, referințele sale personale sunt unele bune.

Avocatul a mai precizat că Ali Amer este o persoană spirituală, el ocupându-se între altele și cu conducerea unor grupuri de pelerini la Mecca.

Instanța supremă a rămas în pronunțare în cazul acestei cereri.

Totodată, instanța a dispus înmânarea, până la termenul următor, a mai multor interceptări și înregistrări din acest dosar, așa cum au solicitat unii dintre inculpați. Judecătorii instanței supreme vor relua judecata în acest dosar în 24 octombrie.

În 2 aprilie, senatorul Mircea Banias, Eugen Bogatu, Laurențiu Mironescu și alte 36 de persoane, inspectori vamali, intermediari și reprezentanți ai unor firme, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, în dosarul privind importurile ilegale din Portul Constanța. Potrivit procurorilor, aceștia făceau parte dintr-un grup infracțional care controla activitățile de import-export din cadrul Direcției regionale vamale Constanța, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit.

Membrii grupării sunt acuzați de dare și luare de mită, trafic de influență, evaziune fiscală, contrabandă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, folosirea de documente falsificate la autoritatea vamală sau infracțiuni contra drepturilor de marcă industrială înregistrată.

Senatorul Mircea Marius Banias este acuzat de inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de influență, instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Eugen Bogatu, fost director al Direcției Domenii Portuare din cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, a fost trimis în judecată pentru inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, cumpărare de influență, trafic de influență, instigare la două infracțiuni de dare de mită, complicitate la dare și la luare de mită, precum și pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Laurențiu Mironescu, fostul secretar general al Ministerului Administrației și Internelor, este judecat pentru inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup și trafic de influență.

Alături de aceștia au fost trimiși în judecată Cadîr Sunai, fost director al DRAOV Constanța, Liviu-Adrian Durbac, fost șef al Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, în prezent șef al Biroului Vamal Târguri și Expoziții București, Claudiu-Constantin Olteanu, adjunct al șefului Biroul Vamal Constanța Sud Agigea, Liviu Costel Bratu, adjunct al șefului Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, ofițerul de poliție Adrian Sorin Pătrașcu, comandant adjunct „Grup de nave” Constanța, în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, și Ionuț Marius Scrioșteanu, șef al Biroului Vamal Slobozia, potrivit procurorilor DNA.

Totodată, în dosar sunt judecați lucrători și inspectori vamali, asociați și administratori ai unor firme, comisionari vamali.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanței, că în perioada mai 2010 – martie 2011, la nivelul instituțiilor vamale și portuare din municipiul Constanța a fost constituită o „rețea de taxare ilicită” a containerelor cu mărfuri, care a permis introducerea în țară, prin punctele vamale, de mărfuri contrafăcute, interzise la import. Mărfurile nu erau însoțite de avizele sau autorizațiile necesare, erau de altă natură sau în alte cantități decât cele declarate în vamă, fiind introduse prin falsificarea documentelor de achiziție externă a mărfurilor (în scopul diminuării bazei de taxare vamală a acestora). Totodată, gruparea a permis introducerea în țară a unor mărfuri flagrant subevaluate sau provenind de la societăți comerciale ori din țări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe.

„În cadrul rețelei cu un mecanism bine stabilit de colectare și redistribuire a banilor erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vamă a mărfurilor introduse licit în România care, în caz contrar, erau amânate de la controlul vamal”, au mai notat procurorii în documentul citat.

Sumele de bani erau cerute cu o frecvență zilnică, în cuantum cuprins între 250 de dolari și 13.000 de dolari pentru fiecare transport, susțin procurorii.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
UE a dat ordin. S-au interzis complet în România. Aparatele care dispar din 2025
Plecarea de pe loc și virajele, capcanele șoferilor pe șoselele cu zăpadă. Cum trebuie procedat
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...