Inculpat în dosarul lui Dragnea: Mi s-a cerut să mint la DNA. Când va fi audiată Bombonica
„Eu nu îmi mai mențin declarația din faza de urmărire penală fiindca am decis să spun adevărul. Doamna director Floarea Alesu mi-a cerut ca atunci când voi fi chemat la DNA să fac alte declarații decât cele reale, să spun că doamna Botorogeanu și-a desfășurat activitatea la Direcție. Am cerut și nota internă, dar mi-a zis că nu e treaba mea. Am făcut acele documente pentru că îmi era teamă de doamna Alesu, nu de dânsa ca om ci de funcția dânsei. Nu îmi amintesc dacă au fost colegi care s-au revoltat. Dar e adevărat că au fost colegi care s-au întrebat de ce nu vine doamna Botorogeanu la muncă. După ce mi am exprimat părerea de rău pentru că am făcut declarațiile la urmărirea penală ca și martor la modul consemnat, s-a cerut mutarea de către Consiliul Județean. Mi s-a transmis de la secretariat doar că sunt schimbat din functie. De ce? Nu știu. În prezent sunt suspendat din funcție”, le-a spus judecătorilor Constantin Balaban.
Acesta a mai spus magistraților că a sesizat conducerea instituției cu privire la absența Adrianei Botorogeanu, despre care a aflat că era în subordinea lui, fără a face un raport. Ulterior, acestuia i s-ar fi solicitată semnarea unor înscrisuri referitoare Adriana Botorogeanu.
„Mi-a fost frică să nu îmi pierd serviciul, de aia am completat acele acte. (…) Doamna Șefu Olguța și doamna Floarea Alesu mi-au spus că nu e treaba mea să mă interesez de soarta doamnei Botorogeanu. (..) Nu contest întocmirea înscrisurilor, acestea au fost întocmite de Lucian Lazar, iar eu le am avizat (..) Am semnat pentru că mi-a fost frică. Am datorii la bancă, familie de întreținut. Știam că Botorogeanu Adriana este undeva, că face parte dintr-un partid,” a mai spus Balaban.
Un al inculpat, Valentina Marica, a dat declarații judecătorilor la termenul de marți. Aceasta a precizat că a constatat în ianuare 2009 că Adriana Botorogeanu și Anisa Stoica nu veneau la serviciu.
„În această situație, am sesizat verbal doamnei director economic, Miloș Rodica, că nu le cunosc pe cele două. Am fost dată afară din birou, probabil pusesem o întrebare incomodă. Am realizat că sunt niște protejate ale ei cele două, doamna Adriana Botorogeanu și doamna Anisa Stoica”, le-a spus magistraților Valentina Marica.
Pe 23 mai Alesu Floarea, fostul director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, le-a declarat judecătorilor că a discutat situația celor două angajate ale instituției, despre care DNA spune că lucrau la PSD, cu Liviu Dragnea, acesta spunându-i că știe situația și că le va angajat la partid.
Termenul următor va avea loc pe 5 septembrie, dată la care va fi audiată Bombonica Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea. Președintele PSD nu s-a prezentat la sediul instanței pentru termenul de marți.
Alături de Liviu Dragnea a fost trimisă în judecată fosta soție a acestuia, Bombonica Prodana, sub acuzația de abuz în serviciu dar și Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, fiind acuzată de abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.
De asemenea, în cauză sunt judecați Ionel Marineci, fost șef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului și familiei, Rodica Miloș și Olguța Șefu, la data faptelor director executiv adjunct al D.G.A.S.P.C. Teleorman, Valentina Marica, fost șef al Complexului de recuperare, Nicușor Gheorghe, fost șef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare, Constantin Balaban, la data faptei șef al Complexului de servicii destinate copilului și familiei, Adriana Botorogeanu și Anisa Stoica la data faptelor funcționari publici în cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman.
Potrivit procurorilor, „în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv de președinte al organizației județene a unui partid politic, cu intenție, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman să își încalce atribuțiile de serviciu prin menținerea în funcție și implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiași instituții. În realitate cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic al cărui președinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”.
Astfel, precizează DNA, persoanele angajate formal au primit în total suma de 108.612 lei, sumă cu care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În ceea ce o privește pe Bombonica Prodana, procurorii spun că „în perioadele 3 martie – 1 august 2008 și 3 iulie 2009 – 1 august 2010, în calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei și în calitate de șef Serviciu secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, prin încălcarea cu știință atribuțiilor de serviciu, deși a cunoscut faptul că două subordonate, încadrate în funcția de referent la instituțiile pe care le conducea, nu s-au prezentat la serviciu și nu au respectat prevederile contractului individual de muncă și fișa postului, nu a întreprins niciun demers de sancționare a persoanelor respective”.