Anchetatorii DNA redau, în referatul prin care cere arestarea fostului secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas și a secretarului general al instituției, Virgil Găman, un pasaj dintr-o discuție avută de un complice al acestora cu un interlocutor căruia îi spunea că europarlamentarul Constantin Rebega îl suna și îl „zăpăcea”.
Procurorii notează, în documentul citat, că la un moment dat, Claudiu Vasilescu, administratorul unei firme, reținut și el în acest dosar, „și-a exprimat dezinteresul față de obiectul contractului constând în «asigurarea producției de materiale video», devoalând totodată caracterul fictiv al contractului: «Am operatorul cu mine. Poate și acum să facă, nu, facem o înregistrare… să fie acolo.»”.
În plus, notează anchetatorii în document, același Vasilescu a ținut să precizeze faptul că încheierea contractului a reprezentat doar un ajutor acordat altor persoane („din punctul meu de vedere, n-am nicio treabă, nicio apăsare, e treaba lor. E treaba lor. I-am ajutat….i-am ajutat”) și că cel care a solicitat banii a fost Laurențiu Rebega: „O să mă sune, o să mă zăpăcească la cap…Rebega… Europarlamentar… Europarlamentarul lor… Finul lui Daniel… Finul lui Daniel Constantin”.
La scurt timp după discuția respectivă, se mai precizează în documentul citat, Rebega a transmis într-un mesaj ca acțiunea prevăzută în contract să fie denumită, formal, „Euroagri”.
Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas și secretarul general al instituției, Virgil Găman, reținuți joi seară în dosarul mitei prin contracte fictive, au primit aproape 177.000 de lei, prin intermediul unor firme, potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Nagy și Găman sunt acuzați de luare de mită și instigare la uz de fals, la fals în înscrisuri sub semnătură privată și la spălare de bani, a precizat DNA.
Alături de ei au fost reținuți Claudiu Vasilescu și Haller Zoltan-Jozsef, administratori unor firme prin care Nagy și Găman au primit mită. Vasilescu și Haller sunt urmăriți penal pentru complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani.
Cei patru reținuți vor fi prezentați, vineri, Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În același dosar este urmărit penal și europarlamentarul Constantin Rebega, care a primit, printr-un intermediar, 23.000 de lei, potrivit procurorilor anticorupție.
DNA a precizat că Rebega este acuzat de: folosire a influenței ori a autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial; instigare la spălare de bani; instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată; instigare la uz de fals.
Potrivit anchetatorilor, în octombrie 2014, cu ocazia organizării târgului Indagra, Virgil Găman, secretar general al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), și Nagy Peter Tamas, pe atunci secretar de stat în cadrul MADR, au cerut de la persoane din conducerea firmei organizatoare (Romexpo) suma de 40.000 de euro. Această sumă de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 de euro a contractului încheiat între Romexpo, în calitate de prestator, și MADR, în calitate de beneficiar, urma să fie virată către cei doi prin intermediul unei firme agreate de aceștia.
„Deoarece persoanele din conducerea firmei organizatoare a evenimentelor le-au învederat inculpaților Găman Virgil-Laurențiu și Nagy Peter Tamas faptul că suma de 40.000 euro nu poate fi plătită către o singură societate comercială, întrucât competențele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de până la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro să fie plătită către mai multe firme agreate de ei. Astfel, în data de 11 decembrie 2014, cei doi inculpați, reprezentanți ai Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, au primit prin intermediul firmelor administrate de inculpații Vasilescu Claudiu, Haller Zoltan-Jozsef și o altă persoană, suma totală de 176.904,9 lei, din care 64.480 lei i-au revenit inculpatului Nagy Peter Tamas, iar restul inculpatului Găman Virgil-Laurențiu”, mai susțin procurorii anticorupție.
Pentru a ascunde mita, Virgil Găman și Nagy Peter Tamas i-ar fi determinat pe administratorii firmelor respective să întocmească, în fals, mai multe contracte de prestări servicii către Romexpo, mai spun anchetatorii.
În acest dosar, procurorii DNA au făcut, joi, percheziții la Ministerul Agriculturii și la mai multe firme și persoane.
Referitor la dosar, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că el nu a fost chemat la DNA și că, de fapt, nu a fost citat niciodată la acest parchet.