Inculpații din Dosarul Transferurilor spun că ar accepta să presteze muncă în folosul comunității

Publicat: 10 02. 2014, 19:11
Actualizat: 04 08. 2014, 07:47

Inculpații din Dosarul Transferurilor ar fi de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunității în cazul în care vor fi găsiți vinovați, cu excepția lui Jean Pădureanu, care a afirmat că ar vrea, dar nu poate din cauza stării precare de sănătate.

La termenul de luni al procesului, președinta completului, Anca Alexandrescu, i-a întrebat pe cei opt inculpați, conform noului cod penal, dacă în cazul în care vor fi găsiți vinovați ar accepta să presteze muncă neremunerată în folosul comunității, iar ei au răspuns afirmativ, cu excepția lui Jean Pădureanu.

Fostul impresar Ioan Becali a completat, precizând că are tradiție în a presta muncă în folosul comunității: „Doamnă președintă, eu fac demult asta. În 1996, eu am dat zăpada pe Calea Floreasca împreună cu un grup de deținuți. Le-am dat tot ce aveau nevoie atunci, deci sunt de acord să fac muncă în folosul comunității”.

De asemenea, judecătoarea i-a întrebat pe inculpați dacă sunt de acord cu continuarea procesului penal. „Nu știu pe ce lege mergem acum, dar doriți continuarea procesului penal?”, a întrebat președinta completului de judecată, inculpații, cu excepția lui Mihai Stoica, răspunzând, de asemenea, afirmativ.

În cadrul pledoariei finale, avocatul lui George Copos, Ion Cazacu, a susținut nevinovăția clientului său și l-a ironizat pe procuror: „Soluția nu poate fi decât achitarea domnului Copos, conform articolului 10, litera a, al noului cod penal. Și eu am fost procuror foarte mulți ani. Pe vremea mea, dacă semnam un astfel de rechizitoriu, mă dădeau afară. Domnul procuror nici măcar nu știe ce sunt alea drepturi economice și drepturi sportive. Despre ce vorbim?”

La finalul ședinței, fiecărui inculpat i s-a dat dreptul la un ultim cuvânt.

Dacă Gheorghe Popescu, Cristian Borcea, Jean Pădureanu și Victor Becali au declarat că sunt nevinovați, cerând achitarea, George Copos a afirmat că este confuz și dezamăgit și că nu mai are încredere în anumite instituții ale statului. „Sunt extrem de confuz și dezamăgit. Sunt un om de afaceri care a plătit taxe și impozite de 210 milioane de euro, dar spun cu părere de rău că nu înțeleg cum reprezentantul Parchetului afirmă că sumele de bani din transferurile lui Dulca și Bratu nu au intrat în conturile clubului, deși toate documentele și bilanțurile contabile în original se află depuse la dosar. Sunt extrem de dezamăgit, am încredere în puterea judecătorească, dar după afirmații reprezentantului Parchetului nu mai am încredere în anumite instituții ale statului. Eu, Copos Gheorghe, nu am reprezentat niciun moment UFC Rapid sau AFC Rapid. De asemenea, nu am avut niciodată drept de semnătură pentru aceste două cluburi. Sunt nevinovat și nu am săvârșit nicio infracțiune. Pe întreg parcursul procesului am suferit eu, familia mea și afacerile mele. Regret că sunt acum în fața dumneavoastră”, a completat Popescu.

Managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, a precizat că a obosit din cauza acestui proces. „Sunt veteran în acest proces. Am trecut prin achitări, condamnări și dezbateri. Sigur că aș fi vrut să fiu achitat, pentru că este o nuanță, dar vă spun sincer că am obosit. De zece ani sunt judecat de media mai mult decât de instanțe. Sunt nevinovat”, a explicat Stoica.

Fostul impresar Ioan Becali dorește să fie achitat și a menționat că îi este teamă că lumea o să-l strige „pușcăriașule”, în cazul în care va fi condamnat. „Mulți ani, tranzacțiile astea se făceau cu valizele cu bani. Eu am vrut să fiu transparent și am făcut totul prin bancă. Am transferat sume din contul meu, în contul meu sau în contul fratelui meu. Dacă știam că se ajunge aici, procedam și eu cu valiza, luam frumos banii și procedam ca pe vremuri, pentru că la noi treci ușor cu valiza la aeroport, iar acum Parchetul nu mai avea nicio probă. Pe mine nu mă interesează că îmi dau opt ani, șapte ani, cinci ani sau șase luni cu executare, pentru că rămâne rușinea asupra mea și a familiei mele. Mă cunoaște foarte multă lume din țară și din străinătate, Mourinho, Ancelotti, și o să mi se spună «pușcăriașule». De aceea eu cred în nevinovăția mea și sper că o să fiu achitat”, a conchis Becali.

Curtea de Apel București a finalizat, luni, audierile în cazul celor opt oameni de fotbal inculpați în Dosarul Transferurilor, Victor și Ioan Becali, George Copos, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu, Jean Pădureanu, Mihai Stoica și Cristian Borcea, stabilind să dea o decizie în data de 25 februarie.

La ultimul termen, de luni, instanța l-a audiat pe impresarul Victor Becali, a ascultat concluziile procurorului, pledoariile avocaților și ultimul cuvânt al inculpaților. Instanța a rămas în pronunțare pentru 25 februarie.

Procurorul a solicitat în concluziile finale pedepse de închisoare cu executare pentru frații Ioan și Victor Becali, George Copos și Cristian Borcea, în cazul lui Mihai Stoica precizând că faptele s-au prescris conform noului Cod Penal. Pentru inculpații Gheorghe Popescu, Jean Pădureanu și Gheorghe Nețoiu, procurorul a cerut închisoare cu suspendare.

Concluziile procurorului au fost următoarele:

George Copos – pedeapsa de închisoare cu executare pentru o perioadă de la 1 la 5 ani;

Jean Pădureanu – pedeapsă de trei ani cu suspendare, așa cum a decis anterior Curtea de Apel;

Mihai Stoica – în cazul său faptele incriminate sunt prescrise conform noului Cod Penal (intrat în vigoare la 1 februarie);

Cristian Borcea – pedeapsă cu executare de șapte ani, așa cum a decis anterior Curtea de Apel ;

Ioan Becali – pedeapsa cu executare de opt ani, așa cum a decis anterior Curtea de Apel;

Victor Becali – șapte ani cu executare, așa cum a decis anterior Curtea de Apel;

Gheorghe Nețoiu – aceeași pedeapsă stabilită de Curtea de Apel, trei ani cu suspendare;

Gheoghe Popescu – s-a solicitat pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, la fel ca în precedenta soluție a Curții de Apel

Avocații celor șapte inculpați, cu excepția reprezentantului lui Mihai Stoica, au susținut cereri în fața instanței pentru schimbarea încadrării juridice a anumitor fapte conform noului Cod Penal, o cerere de informare de către instanță a părților vătămate pentru procedura de mediere și împăcare și o cerere de amânare pentru efectuare procedurii de mediere și împăcare, ultimele două fiind respinse de curte, iar prima solicitare a rămas în deliberare.

La 20 mai 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis să trimită dosarul transferurilor de jucători, pentru rejudecare, la Curtea de Apel București, instanță care, în noiembrie 2012, a dispus pedepse între trei și opt ani de închisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecați pentru înșelăciune.

Instanța supremă a admis atunci recursurile făcute de procurorii Direcției Naționale Anticorupție și de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan și Victor Becali, Jean Pădureanu și Gheorghe Nețoiu și a desființat „în totalitate” decizia prin care aceștia au fost condamnați de Curtea de Apel București în 12 noiembrie 2012.

Potrivit motivării deciziei ICCJ de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel București a respins toate probele cerute în dosarul transferurilor de jucători, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzați și a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitați.

Tribunalul București i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toți cei opt inculpați din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan și Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Nețoiu și Gheorghe Popescu.

Decizia a fost contestată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la Curtea de Apel București, care în 12 noiembrie 2012 a dispus pedepse între și opt ani de închisoare cu suspendare sau cu executare.

Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali și Cristi Borcea au primit câte șapte ani de închisoare cu executare, George Copos – cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica – patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu și Gigi Nețoiu – câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Sentința a fost atacată cu recurs la instanța supremă, care a decis definitiv să retrimită dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel București.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu și Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid București la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oțelul Galați la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrița la VfB Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo București (împrumutat la FC Argeș Dacia Pitești) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo București la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo București la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistrița la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid București la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo București la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 și Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo București, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.