ÎNDEMN MINISTERIAL. Veniți la târgul tematic „Produs de Cluj”. Oros: „Vizitatorii nu ar trebui să se teamă de Coronavirus”

Publicat: 05 03. 2020, 21:40
Actualizat: 07 04. 2021, 03:35

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, îi îndeamnă pe bucureșteni să vină la târgul tematic cu produse din Regiunea Clujului, eveniment care are loc în curtea instituției pe oficialul guvernamental o păstorește în perioada 5-8 martie 2020. El le transmite potențialilor vizitatori să nu se teamă de Coronavirus, care, potrivit precizărilor sale, afectează în primul rând „persoanele care au predispoziție” sau „o stare de imunitate deficitară”.

„Cu siguranță (n.r. – vizitatorii) nu ar trebui să se teamă (n.r. – de Coronavirus, în contextul unei aglomerări mai mari de oameni, cum este și cazul târgului de la MADR), pentru că, după cum s-a văzut, contagiozitatea și difuzibilitatea lui nu este foarte, foarte mare. El afectează în primul rând persoanele care au predispoziție sau o stare de imunitate deficitară”, a declarat pentru Gândul.info, ministrul Agriculturii. „În opinia mea, autoritățile au gestionat bine problema acestui Coronavirus și lucrurile, în România, sunt sub control”.

În altă ordine de idei, Adrian Oros îndeamnă autoritățile locale să facă același demers, și anume de susținere și de promovare a produselor agroalimentare românești, în vederea promovării tradițiilor, valorilor și culturii regiunilor țării.

„Alături de eforturile pe care le face MADR, și este obligat să le facă în ceea ce privește promovarea produselor românești și, mai ales, a produselor tradiționale, a produselor locale de mare valoare, trebuie să facă eforturi și autoritățile locale sau cele județene. Or, acest concept de produs la Cluj este de peste 10 ani. Mai există Produs de Bucovina care are o vechime mai mare și sunt și alte județe care, deja, la nivel de Consiliul Județean sprijină producătorii locali și promovează brandurile locale. Noi așteptăm în fiecare lună câte-un județ sau o câte-o regiune care vrea să vină să-și promoveze produsele locale, produsele tradiționale, îi așteptăm în curtea ministerului”, a mai adăugat oficialul guvernamental.

La rândul său, Ramona Moldovan, președinta Asociației Produs de Cluj, a declarat că-i așteaptă pe vizitatori cu cu produse tradiționale din carne, produse lactate (caș, caș afumat, telemea, brânză de burduf), dar și cu gemuri, siropuri, zacuscă, prăjituri și siropuri de casă, turtă dulce, produse din lavandă, uleiuri presate la rece, costume populare, bijuterii lucrate de mână, produse din piele etc.

„Sunt foarte multe produse pregătite special pentru săptămâna dedicată doamnelor, 1-8 martie, pentru ca domnii să poată veni să achiziționeze produse pentru doamnele lor, cadou de 8 martie”, a menționat Moldovan. „Asociația Produs de Cluj are scop de a promova tradiția, valoarea și cultura județului Cluj și o facem ori de câte ori avem această ocazie, fie c-o facem acasă la noi, în județul Cluj sau în alte județe, sau la București, aici, la invitația Ministerului Agriculturii. Conduc acest proiect de aproape 10 ani. Suntem la a 97-a ediție a Târgului Produs de Cluj, târguri pe care le organizăm în Cluj-Napoca și în toate orașele din România, acolo unde suntem invitați, acolo unde reușim să ducem cu mândrie tradiția, cultura și valoarea județului Cluj”.

Expozant: „Noi ne adresăm oamenilor care vor să mănânce sănătos”

Dănuț Beg oferă unui client produse tradiționale de calitate.

 

Pe lângă „imunizarea” împotriva Coronavirus cu diverse licori care mai de care mai tari, vizitatorii pot găsi în spatele standurilor inclusiv oameni cu povești care merită ascultate.

Este și cazul lui Dănuț Beg, producător de conserve și dulcețuri naturale, care a recunoscut pentru Gândul.ro că a reușit să dezvolte produse tradiționale de înaltă calitate poate și pentru faptul că a avut libertatea de a crea, nefiind colectivizat niciodată.

„Noi provenim dintr-o familie de oameni gospodari, și eu, și soția, unde se muncește de generații și se fac anumite lucruri. Producem câte ceva. Eu, spre exemplu, de unde sunt de origine, din Caraș-Severin, nu am fost colectivizat niciodată și, atunci, avem simțul proprietății foarte dezvoltat. Am avut pământul nostru dintotdeauna, animale etc. Am dus lipsă de libertate, nu și de mâncare bună. Mâncare bună am avut dintotdeauna”, a mărturisit pentru Gândul.ro, Dănuț Beg.

El a povestit că producția de alimente tradiționale înseamnă muncă, responsabilitate și înseamnă reinventare mai mereu, în condițiile în care întreaga familie Beg a fost învățată să trăiască din ceea ce produce.

„Noi trăim în continuare din ceea ce facem. Noi nu beneficiem de un venit care trece luna și vine. Dacă nu muncim și nu realizăm ceva, nu avem din ce trăi. De aceea, ne mobilizăm, ne responsabilizăm. Așa am crescut, așa ne-am crescut și copiii. Pot spune asta cu mândrie. Ne bucurăm că Dumnezeu ne-a înzestrat cu putere de muncă, să putem munci, să putem realiza ceva.
În acest sens ne-am gândit să oferim și altor oameni din produsele și din priceperea noastră, produse de calitate, pot s-o spun cu toată responsabilitatea că avem produse de calitate, produse sănătoase, produse deosebite, de nișă, pe care noi le facem. Cea mai mare mulțumire a noastră este un client mulțumit, când omul apreciază ceea ce facem, revine și, eventual, recomandă și altora. Noi ne adresăm oamenilor care vor să mănânce sănătos, care vor să mănânce ceva de calitate și acel public este al nostru. Eu mă laud cu toate produsele. Sunt foarte des întrebat care este cel mai bun produs, care ne place. Toate sunt bune și nu pot să fac o ierarhie, a conchis Dănuț Beg.

„MADR dorește să evidențieze importanța valorificării materiei prime autohtone”

Conform precizărilor organizatorilor, prin politicile implementate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, MADR a acordat pentru județul Cluj 19 atestate de produs tradițional, un atestat de produs rețetă consacrată, iar 52 de produse au dobândit mențiunea de calitate facultativă produs montan. Arealul județului Cluj se află în aria geografică aprobată la Comisia Europeană pentru băutura spirtoasă Pălincă, care din anul 2018 este înregistrată ca Indicație Geografică.

Chiar în inima Bucureștiului, vizitatorii vor avea ocazia de a descoperi gustul bucatelor ardelenești, realizate după rețete tradiționale. La evenimentul dedicat produselor de Cluj vor participa 40 de producători clujeni și meșteri populari artizani. Bucureștenii vor putea regăsi la târg produse agroalimentare atestate ca produs montan din zona Beliș, comuna Mănăstireni din categoria produselor lactate, cum sunt telemea, caș de oaie, caș afumat, brânză de burduf, brânză cu ardei și brânză cu mărar.

Cei interesați vor putea alege dintr-o gama variată de produse din lapte și carne, miere de albine, dulcețuri și sucuri naturale, turtă dulce, pâine, prăjituri și ciocolată de casă, conserve din legume și vinuri de masă. Totodată, având în vedere că luna martie este dedicată doamnelor, la târg, vizitatorii vor putea găsi cele mai potrivite cadouri tradiționale realizate de meșteri artizani, precum obiecte de artizanat, costume populare specifice zonei și accesorii aferente acestora, bijuterii lucrate manual, articole de marochinărie, produse cosmetice bio și produse pe bază de lavandă. Pe parcursul celor patru zile ale târgului, atmosfera va fi animată de spectacole folclorice specifice zonei Văii Someșului.

„Producătorii din mediul rural care pun în valoare materiile prime locale reprezintă un pilon important pentru economia rurală. MADR susține conceptul de lanț scurt, în cadrul căruia producătorul se întâlnește direct cu consumatorul, fără intermediari. În acest sens, autoritățile locale sunt implicate în identificarea produselor care pot deveni branduri locale și în acordarea de sprijin necondiționat producătorilor locali”, mai spun organizatorii.

Programul de vizitare al târgului este în perioada 5 – 8 martie 2020, între orele 10:00 – 18:00.

Sursă foto: MADR, Gândul.ro