Prima pagină » Știri » Indemnizațiile primarilor și viceprimarilor din Delta Dunării, pe masa Senatului. Ce s-ar putea întâmpla cu sporurile

Indemnizațiile primarilor și viceprimarilor din Delta Dunării, pe masa Senatului. Ce s-ar putea întâmpla cu sporurile

Indemnizațiile primarilor și viceprimarilor din Delta Dunării, pe masa Senatului. Ce s-ar putea întâmpla cu sporurile
Mai mulți deputați PSD au depus la Senat, un proiect care propune majorarea coeficientului de salarizare pentru primarii și viceprimarii localităților din Delta Dunării, susținând că indemnizațiile acestora s-au diminuat după eliminarea sporului de izolare care ajungea până la 60% din salariu.

Inițiativa legislativă a celor patru deputați PSD a fost înregistrată în procedură de urgență la Senat și propune completarea Legii Cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Prin urmare, proiect prevede introducerea unui coeficient majorat cu 1,5 punct pentru aleșii locali din Delta Dunării.

„Inițiativa legilativă este necesară pentru majorarea coeficientului de salarizare a primarilor și viceprimarilor aleși în localitățile din Rezervația Biosferei „Delta Dunării”. Considerăm necesară și pertinentă introducerea unui coeficient majorat cu 1.5 puncte pentru primarii și viceprimarii aleși în primăriile din zona menționată pentru că aceștia sunt singurii demnitari care în utma aplicării Legii 153/2017 au avut salariile diminuate datorită eliminării sporului de izolare care ajungea până la 60% din salariu”, precizează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Social-democrații mai susțin că lipsa unei creșteri a salariilor aleșilor locali din Delta Dunării va avea consecințe negative, în sensul riscului ca persoanele să nu mai candideze pentru astfel de funcții în zonele respective.

„Neintroducerea acestui coeficient majorat de salarizare pentru primarii și viceprimarii aleși ar putea avea consecințe negative, existând un pericol real ca persoane calificate, care cunosc problemele comunității, să nu mai candideze, existând deja un deficit de persoane capabile care să-și dorească să mai candideze în acele zone. Activitatea unui primar sau vinceprimar într-o localitate din zonele menționate este îngreunată atât de izolarea localității și posibilitatea redusă de dezvoltare economică a unei zone, cât și de numărul mic al populației rezidente, suprafețele mari de administrat. Trebuie reținut faptul că situația personalului bugetar încadrat în instituțiile din zona Rezervației Biosferei Delta Dunării este diferită față de cea a celor care lucrează în primăriile de la terasă și nu trebuie ignorate situațiile speciale cu care se confruntă”, arată parlamentarii PSD, în expunerea de motive.

Astfel, inițiatorii propun ca, după tabelul de la litera C din lege, numit „Funcții de demnitate publică așese în cadrul organelor autorității publice locale”, de la anexa IX numită „Funcții de demnitate publică”, să fie introdusă o notă: „Coeficienții corespunzători indemnizațiilor pentru persoanele care ocupă fubcții de demnitate publică alese în cadrul organelor autorităților publice loale din localitățile din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării prevăzute în anexa la HG nr. 395/1996 cu modificările ulterioare, se majorează cu 1.5 puncte”.

Potrivit tabelului anexat în expunerea de motive a proiectului, un primar din Pardina, Ceatalchioi, Sfântul Gheorghe sau Crișan, a primit până la 1 iulie 2017, cu tot cu sporul de izolare inclus, lunar un salariu de 7.758 lei. De la 1 aprilie 2018, primarii din zonele menționate primesc, odată cu implementarea contribuției de la angajat la angajator, un salariu lunar de 7.600 lei, acesta fiind mai scăzut față de anul 2017.

Prin adoptarea inițiative legislative, care propune indemnizații cu coeficient crescut cu 1.5 puncte și salarii cu spor de izolare inclus 20%, primarii zonei ar primi un salariu de 10.450 lei.

Și indemnizația viceprimarilor ar crește de la 5.700 la 8.550 lei.

Proiectul de lege a fost înregistrat, în procedură de urgență, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Citește și