Fostul ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, afirmă că, pentru a stopa discriminările la adresa lor, romii din țara noastră ar trebui să se organizeze politic mai bine, precum au făcut-o afroamericanii din Statele Unite.
„Situația romilor este foarte descurajatoare. Am crescut în sudul Statelor Unite și am văzut exact aceleași lucruri suferite de afro-americani, care erau marginalizați și discriminați” de către populația majoritară, a declarat Mark Gitenstein, la final de mandat, într-un interviu publicat sâmbătă de AFP.
În România sunt 620.000 de cetățeni de etnie romă, potrivit datelor recensământului, însă ONG-urile vorbesc de existența a circa două milioane de romi, notează agenția de presă franceză.
Deși au fost făcute progrese în ceea ce privește școlarizarea, romii continuă să fie discriminați îndeosebi în domeniul locurilor de muncă și al accesului la locuințe.
„Romii vor trebui să se organizeze pentru a exercita mai multă putere politică pentru că, altfel, nimeni nu abordează aceste chestiuni”, a apreciat fostul ambasador SUA la București, care a evidențiat și dificultățile pe care le-au avut sclavii până în 1856.
Îmbunătățirea situației romilor a fost practic absentă din campania electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, mai scrie AFP. Potrivit lui Mark Gitenstein, chestiunea romilor este „este una dintre cele mai mari provocări căreia România trebuie să-i facă față”.
După ce, timp de peste 3 ani, ambasadorul Mark H. Gitenstein a fost Șeful Misiunii Diplomatice a SUA la București, el și-a încheiat mandatul și s-a întors în Statele Unite ale Americii, a anunțat vineri ambasada. Duane C. Butcher, adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA, devine, începând din 14 decembrie, Însărcinatul cu Afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA.