„Industria Penitenciarelor”, proiectul care ar aduce 30 de milioane de euro anual la bugetul ANP

„Industria Penitenciarelor, proiectul care ar aduce 30 de milioane de euro anual la bugetul ANP
Publicat: 19/11/2017, 14:27
Actualizat: 25/03/2019, 21:46

Proiectul de refacere a industriei penitenciarelor din România – care aparține Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) – presupune construirea, în primă fază, a unui număr de aproximativ 20 de fabrici, unde ar putea lucra aproximativ 10.000 de deținuți.

„Este un proiect foarte important, de masă, ce ar putea crea locuri de muncă pentru deținuți și posibiltatea pentru ei de a se integra mai ușor în societate, după ce ajung în libertate. În prezent, sunt foarte puțini deținuți care ies la muncă, pentru că este destul de costisitor să-i păzești în exteriorul pușcăriei. Cu un astfel de proiect, în care penitenciarele să aibă fabricile lor, deținuții ar munci acolo și nu ar mai sta 23 de ore pe zi în cameră să joace barbut. Pe de alte parte, câștigurile la bugetele penitenciarelor pot fi destul de consistente”, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul FNASP, Sorin Dumitrașcu.

Proiectul nu este o noutate pentru România, ținând cont de faptul că înainte de Revoluție a existat o industrie a penitenciarelor, care poate fi refăcută acum pe vechiul schelet. Dar nu oricum, ci cu o investiție de câteva milioane de euro anual.

„Din calculul nostru, este vorba de o investiție de cinci milioane de euro pe an. Am discutat cu premierul Mihai Tudose despre acest proiect și a răspuns pozitiv la propunerea noastră. Urmează să-i punem la punct toate detaliile și sperăm ca până la sfârșitul anului să fie gata. De asemenea, și parlamentarii văd cu ochi buni acest proiect, iar în cazul în care se vor aloca aceste sume, banii vor fi investiți în construirea de fabrici și de ateliere”, mai spune Sorin Dumitrașcu.

Potrivit sursei citate, industriile care s-ar preta cel mai bine pe forța de muncă din penitenciare sunt prelucrarea lemnului, tâmplăria metalică, încățăminte, textile, orice tip de asamblări care presupun lucu manual și nu în ultimul rând industria zootehnică.

„Dacă acest proiect va fi bine făcut, el trebuie implementat, pentru că ar aduce beneficii foate mari societății. În primul rând, îi va ajuta pe deținuți să se integreze mult mai ușor, să se reeduce și să fie mult mai responsabili. Un deținut care a muncit în pușcărie se poate angaja mai ușor în libertate și cu siguranță scade și gradul de recidivă. Totodată, penitenciarele, din activitatrea economică, pot aduce bani la bugetul statului și la bugetul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP)”, a declarat, pentru MEDIAFAX, senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Din calculele celor de la FNASP, industria penitenciaelor ar putea crea venituri de aproximativ 30 de milioane de euro anual, bani care ar urma să intre în bugetul ANP, iar de aici să fie distribuiți către modernizarea și refacerea pușcăriilor, astfel încât dețiinuții să poată fi „cazați” în condiții mai bune. Tot sistemul trebuie gândit, însă, ca un business, în care ANP-ul să-și stabilească partenerii comerciali pentru fabricile unde vor funcționa diferitele industrii.

„Se pot face bani foarte mulți de pe urma unei astfel de industrii. Să știți că deținuții pot fi mult mai ordonați decât angajații civili, iar faptul că se pot produce bunuri lucrate manual reprezintă un un avantaj în piață. Ar trebui ca statul să aibă și o lege prin care să protejeze aceste industrii. De exemplu, dacă o instituție a statului vrea să achiziționeze mobilier, ar trebui obligată să întrebe înainte penitenciarele dacă au aceste produse. În acest fel, și statul face economie, pentru că achiziționează mai ieftin și se încurajează și industria în penitenciare. Ca atare, se poate câștiga atât din punct de vedere social cât și economic”, conchide Sorin Dumitrașcu.

Potrivit datelor furnizate de către FNASP, în prezent există 47 de penitenciare, unde sunt închiși aproximativ 25.000 de deținuți. Dintre aceștia, maximum 10.000 pot fi scoși la muncă, din diferite motive. Restul, fie nu vor să muncească sau sunt prea bătrâni și inapți, fie sunt în regim de maximă siguranță.

Contactat de către MEDIAFAX, directorul ANP, Marian Dobrică, a refuzat să comenteze pe marginea acestui proiect.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor