Infecția cu Serratia din spitale: după Elias, alte două spitale descoperă săpun contaminat
Directorul medical de la Spitalul bucureștean Elias, Dana Safta, a declarat că un bebeluș și un bolnav de cancer internați la Spitalul Elias s-au infectat, riscând să intre în șoc septic, din cauza unui săpun lichid, folosit de personalul unității, care era contaminat masiv, produsul fiind retras de la utilizare.
Suspiciunea de infecție cu bacteria Serratia a fost identificată, pe 30 iulie, la un copil născut prematur și la un bolnav de cancer, ambii având imunitate scăzută.
„Ne-am întrebat de unde putea să apară infecția cu Serratia. Firește că ne-am dus cu gândul la săpunul dezinfectant, săpun lichid, pe care îl avem în dotare din martie 2014, câșigător la licitația pentru materiale de dezinfecție” , a spus directorul medical de la Spitalul Elias, Dana Safta.
Ea a mai precizat că produsul era folosit de personalul medico-sanitar, inclusiv de cel din sălile de operație – chirurgi, asistente de sală, medici anesteziști -, aceștia din urmă trebuind, conform indicațiilor de folosire a săpunului, să îl aplice de două ori pe mâini, înainte să își pună mănușile din latex.
Imediat după apariția suspiciunii, au fost recoltate probe din toate flacoanele aflate în uz, precum și din unele care erau sigilate. „Ele se aflau în curs de utilizare pretutindeni: în blocul operatoriu, în secțiile care au paturi și pacienți, în cabinetele de examinare, în laboratoare, pretutindeni. Surpriză maximă: în toate aceste flacoane a fost identificată Serratia”, a spus Safta.
Au fost apoi trimise la Institutul Cantacuzino probe din toate cele 34 de flacoane aflate în uz și din patru flacoane sigilate, alese întâmplător și s-a confirmat existența acelorași tulpini în toate probele, produsul fiind retras imediat.
SJU Focșani: Am avut 100 de flacoane de săpun Maxill, am descoperit că e contaminat și l-am înlocuit
Conducerea Spitalului Județean din Focșani spun că în luna iunie unitatea a achiziționat 100 de flacoane de săpun Maxill, iar la scurt timp a fost sesizată de Spitalul Elias și s-a stabilit că săpunul era contaminat, fiind înlocuit cu un produs al aceluiași producător, care corespundea bacteriologic.
„În urma licitației publice din luna iunie 2014, spitalul a achiziționat un lot de 100 de flacoane din săpunul Maxil Săpun Antibacterian, care ulterior s-a dovedit a fi contaminat cu bacteria Serattia Marcensens. La scurt timp după achiziționarea săpunului, medicul epidemiolog al spitalului a fost sesizat de medicul bacteriolog din cadrul Spitalul Elias București referitor la lotul de săpun. În urma sesizărilor, au fost luate probe din săpun, confirmându-se prezența bacteriei. După confirmarea rezultatelor, lotul a fost imediat retras și înlocuit cu un alt produs dezinfectant”, afirmă reprezentanții Spitalului Județean din Focșani într-un comunicat transmis vineri.
Potrivit acestora, firma producătoare a ridicat lotul contaminat, înlocuindu-l cu unul corespunzător din punct de vedere bacteriologic.
Produsul a fost testat atât de laboratorul firmei, cât și de laboratorul spitalului, rezultatele fiind conforme. Precizăm că datorită controlului constant făcut produselor dezinfectante de către medicul epidemiolog, doar o mică parte din lotul de săpun contaminat a apucat să ajungă în secțiile spitalului. Acesta a fost folosit doar în secțiile medicale pentru o scurtă perioadă de timp”, se mai precizează în comunicatul de presă semnat de ,directorul general al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani.
În același document se mai arată că sapunul nu a ajuns în secțiile de chirurgie și nici în blocul operator, iar Secția Neonatologie folosește săpun dezinfectant adaptat pielii nou-născutului.
„Această problemă nu a afectat activitatea medicală a Spitalului Județean și nici pacienții care se tratează aici. În urma evaluării epidemiologice făcute, nu a fost identificată nicio infecție nosocomiala cu bacteria respectivă”, mai spun reprezentanții spitalului din Focșani.
Institutul de Transplant din Târgu Mureș a depistat în august că săpunul Maxil e contaminat
Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș a depistat în august că săpunul antibacterial Maxil din care unitatea a achiziționat 560 de litri în 2014 este contaminat, astfel că a încetat contractul cu furnizorul și a returnat 164 de litri, acțiunea fiind profilactică.
Directorul medical al Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureș, Mariana Ciurba, a declarat corespondentului MEDIAFAX că unitatea face constant controale epidemiologice din probe ale substanțelor dezinfectante „datorită specificului activității și riscurilor majore”, în august fiind descoperită contaminarea săpunului antibacterial Maxil.
„În cursul lunii august, s-a depistat contaminarea unor probe din săpunul antibacterial Maxil. Am luat legătura cu furnizorul, am solicitat retragerea întregului lot și am încetat contractul în 28 august 2014. Nu am avut incidente, pe perioada derulării contractului. Toată această acțiune a fost profilactică, pentru a preveni riscul apariției de evenimente epidemiologice”, a declarat aceasta.
Potrivit directorului medical al IUBCvT Târgu Mureș, produsul a fost achiziționat în urma licitației electronice, iar prima comandă datează din 19 martie.
„În total, au fost patru comenzi, 560 de litri, din care am returnat 164 de litri”, a mai precizat Ciurba.
Ciurba a precizat că, potrivit metodologiei, Direcția de Sănătate Publică este anunțată doar în cazul apariției unei infecții.
„Cum aici nu a fost cazul, am considerat că măsurile de prevenție luate sunt suficiente””, a spus directorul medical Mariana Ciurba.
Reprezentanții Spitalului Clinic Județean și Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș afirmă că unitățile lor nu au achiziționat Maxil.
Ministerul Sănătății a transmis spitalelor din țară să retragă din uz săpunul Maxil
În urma sesizărilor, în 29 septembrie, Ministerul Sănătății (MS) a transmis o notă către toate spitalele din țară prin care a cerut retragerea din uz a săpunului Maxil.
De asemenea, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat vineri, despre săpunul lichid contaminat descoperit în câteva loturi de la Spitalul Elias, că acesta a fost achiziționat conform legislației în vigoare, însă se va verifica dacă producătorul a făcut o declarație falsă sau a fost o testare improprie.
Bănicioiu a precizat că săpunul contaminat a fost găsit atât la Elias, cât și la două spitale din Focșani și Târgu Mureș.