Prima pagină » Știri » Înființarea a încă 10 noi societăți comerciale subordonate Primăriei Capitalei, aprobată de Consiliul General

Înființarea a încă 10 noi societăți comerciale subordonate Primăriei Capitalei, aprobată de Consiliul General

Înființarea a încă 10 noi societăți comerciale subordonate Primăriei Capitalei, aprobată de Consiliul General
Primarul General al Capitalei a declarat, marți, că a propus înființarea a încă 10 noi societăți comerciale subordonate Primăriei Generale deoarece actualul sistem de Regii Autonome și Administrații lucrează foarte lent și este căpușat de „băieții deștepți abonați la contractele cu primăria".

„Au fost așa-numiții băieți deștepți, care și acum încearcă să ne oprească. Eu nu doresc să mai realizăm pasaje în 10 ani, când în alte state europene se realizează în 2-3 ani. În momentul în care avem o idee și considerăm că este necesar să construim un pod, un pasaj, o supralărgire, o parcare, dacă rămânem cu sistemul vechi, nu terminăm nimic în actualul mandat. Pentru că SF-urile (Studiile de Fezabilitate) vor dura 2 ani, consultanțele 2 ani, încheierea contractului 2 ani, deci ne-ar trebui o viață. Stă Primarul General și se uită la un grup de lucru cum se ceartă între ei, constructorul, consultantul, proiectantul, și nu are ce să facă, pentru că s-a semnat un contract păgubos. Și consultanții, și proiectanții și constructorii s-au îmbogățit, iar pe mine nu mă deranjează că s-au îmbogățit, ci că nu termină aceste lucrări. De aceea vreau să mergem pe acest sistem de Societăți care să ia în serios toate obiectivele. Credeți că terminăm un cartier de locuințe în sistemul vechi? Nu terminăm niciun cartier de locuințe, nu construim niciun spital, nu facem nimic, vă garantez! Pentru că SF-urile durează 2 ani, licitațiile 3 ani, certurile între ei vreo 4 ani, de aceea am avut un pod celebru terminat în 10 ani. „, a declarat Gabriela Firea, marți, la ședința Consiliului General a Municipiului București (CGMB).

Reacția Primarului General al Capitalei a venit ca urmare a criticilor aduse de consilierii USR și PNL proiectelor de înființare a încă 10 noi Societăți Comerciale pe acțiuni care să fie subordonate Primăriei Generale a Bucureștiului, aceștia susținând că noile companii nu vor aduce beneficii reale municipalității, ci ar putea deveni o sursă de îmbogățire a apropiaților actualei conduceri a Primăriei Capitalei.

În ciuda opoziției consilierilor USR și PNL, majoritatea PSD – ALDE din Consiliul General al Municipiului București a reușit, cu voturile venite și din partea consilierilor PMP, respectiv cu 30 de voturi pentru și 9 împotrivă, să aprobe înființarea celor 10 noi societăți comerciale, între se numără și „Compania Municipală Tehnologia Informațiilor București”. Activitatea companiei se va concentra pe instalarea mașinilor și echipamentelor industriale, editare a altor produse software, telecomunicații prin rețele de cablu, telecomunicații prin satelit, activități de realizare a software-ului la comandă, prelucrarea datelor, administrarea paginilor web, activități ale agențiilor de știri sau activități ale bazelor sportive.

De asemenea, marți, s-a decis și înființarea „Companiei Municipale Sport pentru Toți – București”, care să se ocupe de administrarea, construirea și dezvoltarea bazelor sportive și terenurilor de sport din Capitală, a „Companiei Municipale de Management a Transportului București”, care să se ocupe de transportul local de persoane, și a „Companiei Municipale Imobiliare București”, care să se ocupe în mod unitar de fondul locativ al Capitalei. Celelalte Societăți Comerciale înființate, marți, prin decizia CGMB, sunt „Compania Municipală Publicitate și Afișaj București”, „Compania Municipală Pază și Securitate București”, „Compania Municipală Iluminat Public București”, „Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București”, „Compania Municipală Protecție Civilă și Voluntariat București” și „Compania Municipală Eco Igienizare București”.

Toate aceste companii vor avea doi acționari: Municipiul București prin Consiliul General al Municipiului București, care va deține 99.9% din acțiuni, și SC Service Ciclop SA, care va deține 0,1% din acțiuni. Capitalul social al fiecărei societăți va fi de 120.000 de lei. Societățile vor avea toate sediul la aceeași adresă, pe strada Aristide Demetriade nr. 2, et 2, imobil aflat în proprietatea Apa Nova, care pune la dispoziția municipaității acest spațiu printr-un contract de comodat încheiat de compania de apă a Capitalei cu Primăria Municipiului București.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat la finalul lunii martie înființarea altor zece companii pe acțiuni propuse de primarul general Gabriela Firea, care ar urma să se ocupe de activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță, producerea, transportul și distribuția energiei electrice, consolidări, construcția de drumuri și poduri, gestionarea locurilor de parcare, managementul traficului, activități medicale, turism, administrarea spațiilor verzi și agrement.

Autor

Citește și