Ca urmare a creşterii exponențiale a numărului mesajelor care conţin sfaturi medicale false de la debutul pandemiei de COVID-19, dezvoltatorii serviciul de mesagerie instantanee WhatsApp, deţinut de reţeaua socială Facebook Inc, a anunţat marţi, 7 aprilie 2020, că a decis să limiteze posibilitatea utilizatorilor de a partaja (forward) conţinut la un singur mesaj odată.
Pandemia de coronavirus, care a provocat decesul a peste 70.000 de persoane la nivel mondial, a fost însoţită de ceea ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a denumit-o sugestiv „infodemie” de informaţii false. Ca atare, guvernele şi alte autorităţi au decis să solicite reţelelor sociale să îşi sporească eforturile pentru a combate această problemă, potrivit Reuters.
Printr-o postare pe blogul companiei, deciden
ții WhatsApp, aplicație care are peste două miliarde de utilizatori la nivel mondial, au informat că au hotărât să introducă restricţii după ce a observat o „creştere semnificativă” a numărului de mesaje partajate de la debutul crizei coronavirusului.
„Credem că este important să încetinim răspândirea acestor mesaje şi să păstrăm WhatsApp un loc pentru conversaţii personale”, se arată în comunicatul serviciului de mesagerie mobilă.
Un purtător de cuvânt de la WhatsApp a precizat că noua limită va rămâne în vigoare pentru o perioadă nedeterminată.
Cei de la WhatsApp au mai impus astfel de restricţii după 2018, când zvonurile virale de pe platforma sa au declanşat un val de violenţe şi decese în India.
Începând cu 2019, utilizatorii WhatsApp au putut să partajeze un mesaj doar către cinci persoane sau grupuri odată, mai puţin faţă de limita anterioară de 20. De asemenea, aplicaţia a etichetat orice mesaj care a fost partajat mai mult de cinci ori.
Facebook şi Twitter au răspuns la valul de informaţii medicale incorecte postate în ultimele luni prin interzicerea utilizatorilor să posteze informaţii înşelătoare cu privire la coronavirus, inclusiv încurajarea tratamentelor false.
Însă, moderarea directă a conținutului nu este posibilă pe WhatsApp, unde chaturile sunt protejate de criptarea end-to-end. Acest sistem blochează chiar și aplicația în sine de vizualizarea conținutului partajat de utilizatori.
Acest fapt permite grupurilor de sute de persoane să facă schimb de texte, fotografii și videoclipuri, fără a putea monitoriza originea sau acoperirea completă a mesajelor.
În postarea de pe blog, decidenții WhatsApp au mai precizat că limitele anterioare stabilite în avans au dus la scăderea cu 25% a acestor mesaje.
Aplicația încurajează, de asemenea, semnalarea de conținut suspect către organizațiilor specializate verificarea veridicității faptelor faptelor și a permis OMS și autorităților naționale de sănătate să împărtășească informații fiabile despre noul coronavirus de pe serviciu folosind conturi automate.
Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ