Prima pagină » Știri » Informația pe care toți oficialii de la București au ascuns-o. Guvernul a cerut de joi transferarea TUTUROR RĂNIȚILOR GRAV în străinătate pe motiv că NU POT FI TRATAȚI în România

Informația pe care toți oficialii de la București au ascuns-o. Guvernul a cerut de joi transferarea TUTUROR RĂNIȚILOR GRAV în străinătate pe motiv că NU POT FI TRATAȚI în România

Informația pe care toți oficialii de la București au ascuns-o. Guvernul a cerut de joi transferarea TUTUROR RĂNIȚILOR GRAV în străinătate pe motiv că NU POT FI TRATAȚI în România
România nu a activat Mecanismul UE de protecție civilă, dar Guvernul a trimis joi Comisiei Europene (CE) o solicitare pentru transferul în alte state membre a aproximativ 80 de pacienți care nu pot fi tratați în România, potrivit purtătorului de cuvânt al CE, Jakub Adamowicz.

România nu a activat Mecanismul UE de protecție civilă, dar Guvernul a trimis joi Comisiei Europene (CE) o solicitare pentru transferul în alte state membre a aproximativ 80 de pacienți care nu pot fi tratați în România, potrivit purtătorului de cuvânt al CE, Jakub Adamowicz.

Practic, Guvernul a cerut transferarea în spitalele din străinătate a tuturor răniților aflați în stare gravă și critică, potrivit datelor oficiale, la acea dată, numărul acestora fiind de 85.

„Nu am primit nicio notificare de la autoritățile din România că ar fi fost activat vreun mecanism, răspunsul este clar nu. Nu am primit nicio notificare de la Guvernul român sau de la autoritățile române că Mecanismul UE de protecție civilă ar fi fost activat”, a declarat duminică, pentru Mediafax, Jakub Adamowicz, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru politică regională.

Comisia Europeană a primit joi o cerere din partea Guvernului de la București pentru ajutor, care include căutarea la nivel european a unor opțiuni în ce privește transferul a aproximativ 80 de persoane rănite în alte țări membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European, care nu pot fi tratate în România, a precizat Adamowicz.

După primirea cererii de la București, CE a cerut membrilor Comisiei pentru sănătate și securitate să ia în considerare cererea României și să transmită această cerere autorităților competente din țările respective. „Examinăm în momentul de față cu colegii din comisiile specifice (Sănătate și securitate, Ajutor umanitar și managementul crizelor) pentru a identifica opțiuni pentru rambursarea oricărui tratament administrat în altă țară membră”, a mai precizat purtărorul de cuvânt.

Informația a fost confirmată inițial vineri pentru Hotnews, de un oficial al Comisiei Europene, însă Raed Arafat și ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu nu au anunțat și despre faptul că a existat o cerere a României la Comisia Europeană, pentru ajutor, chiar dacă nu în cadrul acestui mecanism. Cei doi au vorbit doar despre contactele bilaterale, avute de România direct cu unele state europene.

Guvernul n-a suflat o vorbă

Până acum, însă, niciun oficial român nu a făcut public acest demers. Ministrul Sănătății, Niciolae Bănicioiu, era preocupat joi să comunice că medicii români sunt ajutați de cei străini în România, iar instituția pe care o conduce să-i răspundă unui medic britanic care ceruse ajutor în Regatul Unit pentru răniții din România. Ministerul Sănătății informa că, în prezent, în unitățile sanitare din București există un număr de 322 de paturi de chirurgie plastică care pot fi adaptate pentru pacientul cu arsură gravă , ceea ce s-a și întâmplat, astfel că, toți răniții au foat tratați în condiții de maximă securitate. Aceasta chiar în ziua în care se ceruse transferul în străinătate al răniților pe motiv că nu pot fi tratați în România.

Mai mult, sâmbătă când răniții au început să moară pe rând, nu mai puțin de nouă în 12 ore, atât premierul interimar și Raed Arafat, nu au pomenit un cuvânt despre cererea transmisă Comisiei Europene, explicând însă de ce nu s-a activat mecanismul de protecție civilă.

Sorin Cîmpeanu a declarat sâmbătă că România nu a solicitat declanșarea mecanismului de ajutor pentru dezastre întrucât tragedia din clubul Colectiv nu s-ar înscrie în definiția formală a dezastrelor și pentru că pașii de urmat erau exact aceiași și cu mecanismul activat și cu el neactivat.

Întrebat de jurnaliști de ce abia joi, în a șasea zi de la tragedia din clubul Colectiv, România a cerut ajutorul Comisiei Europene pentru mutarea unora dintre pacienții aflați în stare gravă în spitalele din București, premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat că România nu a cerut declanșarea mecanismului de ajutor pentru dezastre.

„În primul rând, România nu a solicitat declanșarea mecanismului de ajutor pentru dezastre. Nu a făcut acest lucru din două motive, o dată, pentru că nu se înscrie în definiția formală a dezastrelor această tragedie care s-a întâmplat în România și, în al doilea rând, aș vrea să precizez faptul că pașii de urmat în realitate, și realitatea ne interesează, erau exact aceiași și cu mecanismul activat și cu mecanismul neactivat. Este vorba doar de decontarea cheltuielilor și, așa cum am spus, resursele financiare nu sunt deloc prioritare în această situație”, a declarat Cîmpeanu, adăugând că Guvernul și-a asumat „toate cele care au fost prezentate”.

Raed Arafat a explicat că autoritățile au considerat că este mai rapidă calea discuțiilor directe, bilaterale, cu diverse state, decât activarea imediată a acestui Mecanism european.

„Faptul că declanșezi Mecanismul de protecție civilă înseamnă că depui solicitare undeva și aștepți să răspundă alții. Se poate să răspundă, se poate să nu. În ultima vreme, au fost multe cereri care au venit pe criza refugiaților, care este o criză foarte complexă și cu număr mare de oameni și foarte puține țări au răspuns la aceste solicitări. S-a pus problema că este mai bine să discutăm direct cu ambasadele, lucru care s-a întâmplat și nu de joi. Încă de duminică. Și am mers mai departe pe discuția cu ambasadele și cu colegi direct în țările care putea să ne asigure ajutor. Având în vedere că nu s-a pus problema financiară, nu mai era o problemă cine plătește, ne-a rămas numai să găsim locurile. Era mai eficient să vorbim direct, a explicat Raed Arafat.

Sâmbătă dimineață, 16 răniți în incendiul din clubul Colectiv au fost preluați cu două aeronave Spartan ale Ministerului Apărării, fiind transferați în străinătate. Opt dintre pacienți au fost transferați pentru tratament în trei spitale din Olanda, iar ceilalți opt, la Spitalul Militar din Bruxelles. Doi dintre cei opt pacienți transportați în Olanda au decedat, unul în ambulanță spre spital și un altul la spitalul din Rotterdam, a spus secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. Alte două victime au fost transferate în Austria și trei în Israel.

Duminică, alte două aeronave ale MApN urmau să transporte doi pacienți în Marea Britanie și Ungaria, însă zborurile au fost anulate. În schimb, ministrul Apărării Mircea Dușa a precizat că duminică va veni la București o aeronavă NATO care va ajuta la transferul pacienților în străinătate.

Mecanismul UE de protecție civilă poate fi activat de orice țară din lume dacă dezastul cu care se confruntă depășește posibilitățile naționale de răspuns. În momentul în care este cerută asistență de o țară, Mecanismul UE de protecție civilă poate mobiliza mai multe tipuri de ajutor, cum ar fi adăposturi, provizii medecale, inclusiv echipe de experți, echipament și expertiză.

În cazul activării mecanismului, asistența este oferită de statele participante la programul european, iar CE co-finanțează transportul în țara care a făcut cererea.

Mecanismul UE de protecție civilă a fost lansat în 2001 și a fost activat în cazul cutremurului din Haiti, în 2010, în cazul cutremurului din Japonia, urmat de tsunami și avaria la centrala nucleară, din 2011, în cazul inundațiilor din Serbia și Bosnia Herțegovina, în 2014, în cazul conflictului din Ucraina, în 2014.

 

Citește și