INFRASTRUCTURĂ. Compania Națională de Investiții, cadru legal pentru diversificarea programelor derulate

INFRASTRUCTURĂ. Compania Națională de Investiții, cadru legal pentru diversificarea programelor derulate
Compania Națională de Investiții, cadru legal pentru diversificarea programelor derulate / Foto caracter ilustrativ: Pexels.com
Publicat: 04/06/2020, 22:30
Actualizat: 04/06/2020, 22:34

Guvernul Orban a adoptat, în cadrul şedinţei de joi, 4 iunie, o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 25/2001 privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii „C.N.I.” – S.A. Anunțul a fost făcut de șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Tot în şedinţa de Guvern de astăzi a fost adoptat un alt act normativ pentru modificarea statutului Companiei Naţionale de Investiţii în vederea pregătirii acestei instituţii pentru derularea proiectelor cu finanţare europeană din exerciţiul financiar următor 2021-2027, astfel încât, practic, Compania Naţională de Investiţii va putea extinde aria zonelor de lucrări pe care le poate desfăşura de la instituţii de învăţământ de stat, cum era, în prezent, numai mai instituţii de învăţământ superior, dar şi unităţi de învăţământ preuniversitar şi, în general, unităţi şcolare”, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„De asemenea, au fost introduse ca şi programe de interes în cadrul acestei companii drumurile de interes local şi judeţean şi (…) lucrările pentru sisteme de epurare şi alimentare cu apă”, a precizat Dancă.

„Guvernul pregăteşte şi în această direcţie toate măsurile necesare pentru ca în perioada următoare România să poată să acceseze şi să deconteze fonduri europene extrem de necesare pentru dezvoltare”, a mai afirmat Dancă.

Oficial: CNI va implementa proiecte/programe finanțate din fonduri europene

Actul normativ reglementează faptul că CNI va implementa proiecte/programe finanţate din fonduri europene în perioada de 2014 – 2020 şi perioada 2021 – 2027, în cadrul următoarelor programe operaţionale: Programul Operaţional Infrastructura Mare, Programul Operaţional Competitivitate şi Programul Operaţional Regional.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 25/2001 privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii „C.N.I.” – S.A., se propune crearea a două noi subprograme care să vizeze realizarea de „Drumuri de interes local şi drumuri de interes judeţean” şi realizarea de „Fose septice, staţii de microepurare şi sisteme de alimentare cu apă”.

Investiții masive în toate direcțiile. Beneficiarii vor depune declarație pe proprie răspundere

Se creează cadrul legal pentru derularea unor investiţii de construire, reabilitare, modernizare a infrastructurii rutiere de la nivel local şi judeţean, la cererea beneficiarilor, precum şi cadrul legal pentru realizarea de investiţii privind dezvoltarea reţelelor la nivel naţional în sectorul colectării, epurării apelor uzate şi al sistemelor de alimentare cu apă, dat fiind faptul că, în prezent, o mare parte a locuitorilor României nu beneficiază de utilităţile de bază (apă curentă, canalizare). În vederea evitării dublei finanţări, se va avea în vedere instituirea unei prevederi prin care beneficiarii vor avea obligaţia depunerii unei declaraţii pe proprie răspundere, din care să reiasă că nu beneficiază de fonduri din alte surse pentru cheltuielile eligibile prin viitoarele subprograme.

Provocarea teritorială majoră este reprezentată de acele zone în care există o incidenţă scăzută în ceea ce priveşte echiparea cu infrastructura edilitară şi pentru care asigurarea conformităţii ar genera costuri financiare ridicate, cu sporirea cheltuielilor aferente operaţiunilor de mentenanţa a infrastructurii tehnico-edilitare necesare, motiv pentru care alternativă o poate reprezenta construirea unor fose septice moderne, complet echipate pentru conformarea la condiţiile impuse de protejarea mediului, respectiv amplasarea unor microstaţii de epurare.

Ajutor pentru instituțiile de învățământ

Totodată, pentru a facilita accesul la finanţare pentru potenţialii beneficiari, au fost redefinite două dintre subprogramele existente. Concret, subprogramul ”Instituţii de învăţământ superior de stat” devine ”Instituții de învăţământ de stat” (astfel încât să poată fi finanţate şi instituţii din învăţământul preşcolar şi şcolar care, până la această dată, erau excluse din acest subprogram), iar subprogramul ”Unităţi sanitare din mediul urban” devine ”Unităţi sanitare” (astfel încât să poată fi incluse spre finanţare şi realizarea de instituţii medicale în mediul rural – de exemplu, realizarea dispensarelor în mediu rural care ar putea prelua şi trata cazurile uşoare în proximitatea domiciliului pacientului).

Compania Naţională de Investiţii este o societate comercială care îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi are o experienţă de 18 ani în domeniul construcţiilor cu peste 1.870 de investiţii finalizate şi predate către beneficiari cu o valoare de peste 5,2 miliarde de lei. Chiar şi la acest moment, are în implementare peste 460 de obiective a căror valoare depăşeşte 4,6 miliarde de lei.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări,...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
DOTARE OBLIGATORIE pentru toate mașinile noi vândute în Europa
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Ungurii întorc spatele UE. Alianța la care maghiarii nu vor să renunțe. E cel mai...
Doliu la Hollywood. A murit unul dintre cei mai celebri scenariști
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Multă durere și dezamăgire la priveghiul Ilenei Stana Ionescu! Marea actriță, uitată de toată lumea:...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Test de cultură generală. Care instrument muzical este mai vechi decât roata?
×