Prima pagină » Știri » Inginerul din Ploiești dispărut în Turcia A FOST GĂSIT. Cum a supraviețuit O LUNĂ în Istanbul

Inginerul din Ploiești dispărut în Turcia A FOST GĂSIT. Cum a supraviețuit O LUNĂ în Istanbul

Inginerul din Ploiești dispărut în Turcia A FOST GĂSIT. Cum a supraviețuit O LUNĂ în Istanbul
Inginerul din Ploiești dispărut în Istanbul, Turcia, pe 30 august, a fost găsit și adus acasă. Misterul dispariției, încă nedeslușit. Vezi cum a dispărut Salvatore Popescu de lângă familie

Salvatore Popescu, un inginer la o companie de gaze din Ploiești în vârstă de 51 de ani, dispăruse pe 30 august, în jurul orei 13:30, în timpul unei excursii pe care o făcea împreună cu soția, fiica lor de 13 ani, soacra și mătușa la Istanbul. În ziua dispariției, familia Popescu vizita mai multe obiective turistice. Ajunși lângă Palatul Topkapi, femeile s-au oprit să-și tragă sufletul, dar bărbatul a intrat în clădire cu un grup de turiști și nu a mai fost văzut de atunci.

Avea la el doar o geantă cu o cameră video și un telefon mobil mai vechi, fără roaming, astfel încât nu putea fi detectat prin geolocație. După ce l-au căutat prin tot palatul, familia a alertat imediat Poliția și autoritățile române de la Istanbul, bănuind că Salvatore Popescu a fost răpit. Nu era bolnav, banii erau la soție și nimeni nu putea desluși misterul dispariției.

La 24 de ore după anunț, Poliția din Istanbul l-a dat în urmărire generală și i-au trimis fotografia tuturor secțiilor din capitala turcă. Spitalele din Istanbul, care au obligația să anunțe ambasadele sau consulatele, în cazul apariției vreunui cetățean străin cu probleme de sănătate, nu semnalaseră nimic. Timp de mai bine de trei săptămâni, singurele informații obținute despre Salvatore Popescu au fost de la banca la care avea un card, de pe care fuseseră extrase sume mici de bani, de la mai multe bănci din Turcia.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri dimineața de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Istanbul, s-a reușit repatrierea inginerului din Ploiești, dispărut în orașul Istanbul la data de 30 august.

„Între momentul sesizării dispariției cetățeanului român și cel al identificării acestuia, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Istanbul și al Ambasadei României la Ankara, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, au întreprins o serie de demersuri specifice complexe, inclusiv în cooperare cu autoritățile locale turce. Persoana în cauză a fost identificată de către reprezentanții oficiului consular în cursul zilei de 25 septembrie, aceasta fiind recunoscută după semnalmente de către cetățenii turci, care au facilitat prezentarea persoanei la consulat”, se arată în comunicatul citat.

„Nu cunosc detalii. Nu știu cum a fost găsit. A fost dus la Consulat de niște tineri,” a declarat Ioana Dima, soția inginerului, corespondentului Mediafax. „Nu am avut când să vorbim, totul s-a petrecut foarte repede, el a intrat repede în spital”.

Femeia a explicat că este vizibil că soțul său a trecut peste o traumă.

„S-a bucurat când m-a văzut. E viu, trăiește, ne recunoaște, asta contează. E după un șoc, o traumă, nici nu știu cum să reacționez. Atât știu, că este acasă”, a mai declarat Ioana Dima.

După procedurilor standard de identificare și după contactarea familiei, cetățeanul român a beneficiat de asistența consulară necesară îmbarcării la bordul primei curse aeriene cu destinația București. Astfel, potrivit MAE, românul a fost condus la aeroport de către o echipă consulară mobilă din cadrul oficiului consular de la Istanbul. Surse oficiale au declarat că bărbatul a fost dus la spitalul Elias din București, pentru investigații, întrucât este incoerent și se pare că ar fi suferit o cădere psihică.

„Pacientul este internat la Neurologie, are anumite tulburări de memorie și de orientare. (…) Este într-o stare de sănătate mediocră, dar stabilă. Nu este dependent de aparate și vorbește. Alături îi este familia”, a declarat pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar de Urgență Elias, Silviu Negoiță.

 

Autor

Citește și