Inițiativă legislativă: Părinții care pleacă în străinătate trebuie să anunțe în grija cui lasă copiii
Părinții, reprezentanții legali ai minorilor ar putea fi obligați să notifice în scris Serviciului de Asistență Socială numele persoanei în întreținerea căreia rămân copiii în cazul în care pleacă în străinătate pentru o perioadă mai mare de 6 luni, potrivit unei inițiative adoptate tacit de Senat.
Propunerea legislativă pentru completarea Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului îl are ca inițiator pe deputatul PSD Victor Socaciu.
Socaciu arată, în expunerea de motive la acest proiect, că minorii sunt afectați de opțiunea părinților de a pleca în străinătate pe o perioadă mai mare de 6 luni, ajungând să sufere de tulburări afective, carențe în dezvoltarea emoțională și comportamentală, iar, ca o consecință imediată a acestora, crește infracționalitatea juvenilă, abandonul școlar, consumul de alcool sau droguri.
„Amploarea fenomenului necesită o reglementare unitară întruncât actualele prevederi legale se referă numai la cazurile în care copiii sunt lipsiți de îngrijirea părinților pe perioada în care aceștia se află la muncă în străinătate ori motivele pentru care părinții pot pleca în străinătate sunt mult mai diverse”, mai menționează deputatul PSD.
Comisia pentru muncă, familie și protecție socială și Comisia pentru drepturile omului, care au fost sesizate în fond cu acest proiect, adoptaseră anterior un raport prin care propuneau plenului Senatului respingerea inițiativei legislative.
Membrii celor două comisii de specialitate au dat acest raport argumentând că „singura instituție competentă să se pronunțe cu privire la acest aspect este Autoritatea Tutelară”.
Proiectul va fi transmis Camerei Deputaților, care este Cameră decizională, în forma propusă de inițiator, care include în singura frază ce alcătuiește textul de lege o greșeală de ortografie, „copiii” fiind scris cu doar doi „i”, eroare repetată de către inițiator și în expunerea de motive la proiect.