Înlocuitorul lui Pop la șefia CNADNR este Narcis Neaga, directorul demis pentru „șpaga” introdusă „din greșeală” în licitația pentru Comarnic – Brașov
Premierul Victor Ponta a anunțat joi seara că Narcis Neaga ar putea fi înlocuitorul lui Mircea Pop la șefia CNADNR. Neaga, director în cadrul acestei instituții, a fost demis temporar după ce gândul a scris anul trecut că în documentația de selectare a consultantului pentru autostrada Comarnic-Brașov au fost trecute printre cerințe un autoturism 25-30.000 euro și 30-40.000 euro pentru instruirea angajaților CNADNR.
„Probabil Narcis Neaga va fi directorul CNADNR, tot cu delegație”, a declarat premierul Ponta, la un post de televiziune. „Nu-l cunosc personal, vă spun sincer, este cel de la Concesiuni”, a mai spus șeful Executivului precizând totodată care ar fi prioritatea mandatului acestuia. „Trebuie semnat contractul Comarnic- Brașov, anul acesta. La fel și centura Sud, pe care am vizitat-o azi”, a mai spus premierul Ponta.
Narcis Neaga
Narcis Neaga îl înlocuiește pe Mircea Pop, schimbat joi, 22 august, din funcția de director general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) prin decizie a Consiliului de Administrație.
Narcis Neaga a fost cercetat și destituit temporar, în octombrie 2012, din funcția de director al Direcției Concesiuni din CNADNR. El a fost cel care a lucrat la caietul de sarcini al licitației pentru desemnarea firmei de consultanță pentru reactualizarea studiului de fezabilitate al autostrăzii Comarnic-Brașov (58 km).
„În urma modificări documentației de licitație pentru realizarea autostrăzii Comarnic-Brașov și a introducerii unor cerințe în Caietul de Sarcini, pe care va trebui să le îndeplinească firma de consultanță căreia i se va atribui contractul pentru reactualizarea studiului de fezabilitate al autostrăzii Comarnic-Brașov (58 km), respectiv gândul în 2 octombrie 2012 de CNADNR.
Gândul a dezvăluit cum, în caietul de sarcini, au fost trecute două condiții care prevedeau că firma de consultanță care va fi desemnată câștigător să pună la dispoziția CNADNR un automobil nou în valoare de 25.000-30.000 de euro, precum și un buget de instruire în țară/străinătate a personalului CNADNR de 30.000-40.000 de euro.
Sursa: CNADNR//Modificarea nr 2 la documentația de atribuire
„Fără a aduce atingere celor prevăzute în contractul de servicii, Consultantul va pune la dispoziția Unității de Implementare a Proiectului (UIP), din cadrul CNADNR, dedicată exclusiv implementării acestui Proiect pe întreaga durată a contractului de servicii, un autoturism nou cu o valoare între 25.000 euro și 30.000 euro”, se arăta în modificările aduse de CNADNR la caietul de sarcini pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Comarnic-Brașov.
Documentul preciza că autoturismul urma să fie pus la dispoziția UIP în termen de 60 de zile de la semnarea contractului de servicii, iar costurile legate de întreținere, asigurări, combustibil, servicii, pentru autoturismul respectiv urmau să fie suportate de consultant.
În plus, „Consultantul va asigura instruire la locul de muncă omologilor de la Beneficiar (CNADNR n.r.) precum și sesiuni de instruire oficială în țară/străinătate, în special în domeniile privind contractele de concesiune/PPP și gestionarea proiectelor și a contractelor. Programul de instruire va fi propus Beneficiarului la o dată ulterioară, în cursul desfăsurării activităților Consultantului și va fi discutat integral cu Beneficiarul în acel moment. În acest scop, Consultantul va asigura un buget propriu pentru instruire cuprins între minim 30 000 Euro si maxim 40 000 euro fără TVA”, menționa modificarea adusă caietului de sarcini.
Contactat gândul, șeful CNADNR, Mircea Pop, a declarat atunci că introducerea acestor „detalii” în caietul de sarcini reprezintă „o greșeală”.
Neaga s-a împrumutat de la CNADNR
În declarația de avere a lui Narcis Neaga, completată la data de 14 iunie 2013, scrie că acesta s-a împrumutat de la CNADNR suma de 45.030 euro, în 2003, termenul de restituire fiind 2013.
totodată, el deține un teren intravilan de peste 1.200 de mp la Tuzla, dobândit în 2002, două apartamente – unul în Sibiu și altul în București, ambele achiziționate în 2003, două case la Avrig și un autoturism Volkswagen, cumpărat în 2007.
Neaga a încasat, în 2012, de la CNADNR aproape 69.000 de lei, reprezentând salariul de director al Direcției de Achiziții și Concesiuni.
Mircea Pop rămâne membru în Consiliul de Administrație
Ministrul pentru proiecte de infrastructură, Dan Șova, a anunțat joi că, după schimbare, Pop va rămane în Consiliul de Administrație ca membru.
În luna ianuarie, după ce presa a relatat că mai mulți directori din CNADNR au petrecut la munte deși meteorologii anunțaseră pentru acea perioadă că vremea se va înrăutăți accentuat, premierul Victor Ponta a anunțat că Mircea Pop a demisionat de la conducerea companiei, dar va asigura interimatul pentru o perioadă foarte scurtă, până la numirea altui șef.
Pop a rămas însă interimar până în prezent, premierul Ponta explicând că acesta a câștigat concursul pentru postul de manager privat astfel că Guvernul ar fi obligat să îl instaleze în această funcție dacă expiră interimatul.
Mircea Pop conducea CNADNR din iulie 2012.