”Ce se întâmplă în aceste zile în România este de nedescris. Se încearcă zdrobirea voinței românilor și întoarcerea votului pe care aceștia l-au dat masiv în favoarea dezvoltării, a unor salarii și pensii decente. DNA este instrumentul folosit de către mai marii zilei și de interesele străine pentru a zdrobi votul românilor. Liviu Dragnea a fost tot timpul campaniei electorale șantajat și amenințat să nu devină prim-ministru, iar procurorii încearcă să obțină denunțuri chiar împotriva voinței oamenilor. Și mie mi s-a spus că dacă fac denunțuri împotriva lui Liviu Dragnea, mai am o șansă. Sau, dacă știu ceva despre familia lui Liviu Dragnea, atunci răsplata va fi că îmi vor lăsa mie familia în pace. Mi-au spus că îmi vor duce mama la DNA, că îmi vor aresta fratele și prietenii și că mă voi întâlni cu toți la închisoare. Prețul era un denunț împotriva lui Dragnea, ca să fie blocat să devină prim-ministru (…) Realitatea e că sistemul a devenit un monstru, de aceea am venit cu date concrete care să vă facă să credeți ce spun”, a declarat Sebastian Ghiță într-o înregistrare difuzată de televiziunile de știri.
Ulterior, Ghiță a precizat și cum a cunoscut-o pe Laura Codruța Kovesi. ”Pe doamna Kovesi am cunoscut-o în sediile SRI la K2, K4 și K14. Acolo ne întâlneam de minim două ori pe săptămână încă din anul 2010 și a durat această serie de întâlniri până în anul 2014. Realitatea e că poate sute de astfel de întâlniri au existat în acești ani. La unele din întâlniri erau prezenți doar generalul Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi și un șef al stației CIA din România. Primul pe care l-am cunoscut în prezența doamnei Kovesi și a domnului Coldea a fost domnul Karl Schwab, fostul șef al doamnei Kovesi, iar al doilea este Eric Ashely, poate actualul șef al doamnei Kovesi”.
Ghiță a mai prezentat o serie de printuri despre care a susținut că sunt mailuluri pe adresa cucuveauamov al Codruței Kovesi, dar și serii de bancnote care s-ar fi folosit în flagrantul de la Realitatea.
„Poate într-o zi o să vedem mai multe date. Până atunci vreau să o întreb pe doamna Kovesi dacă își mai aduce aminte de petrecerea restrânsă din vila de la Sinaia în care dânsa cu domnul Dâncu și cu mine și chefuiam cu lăutarii și cântam „La Chilia in port”, varianta pentru statul de drept”, a mai spus Ghiță.
Jurnaliștii de la România TV susțin că Sebastian Ghiță a lăsat caseta cu înregistrarea în redacția televiziunii în urmă cu o săptămână.
Sebastian Ghiță a precizat că a participat la o petrecere la Sinaia alături de procurorul-șef DNA și de Vasile Dîncu.
„Până atunci vreau să o întreb pe doamna Kovesi dacă își mai aduce aminte de petrecerea restrânsă din vila de la Sinaia în care dânsa cu domnul Dîncu și cu mine și chefuiam cu lăutarii și cântam „La Chilia în port”, varianta pentru statul de drept”, a mai spus Ghiță în înregistrare.
Fostul deputat spune că are dovezi că mailul [email protected] aparține Laurei Codruța Kovesi.
„Aceste mailuri există, pot fi expertizate electronic, nu sunt doar tipărite pe hârtie și cred că atunci când într-un astfel de mail, lângă adresa doamnei Kovesi, cucuveaua mov, vedem și adresa consilierei sale apropiate, Dana Tițian, începem să ne gândim de două ori dacă nu cumva mailul este al doamnei Kovesi. Dar când ne uităm pe un alt document, un document care arată ce s-a întâmplat în acel dosar și ne arată o chestiune fără putere de tăgadă -seriile banilor banconotelor în flagrantul de la Realitatea. Au fost transmise de către mine pe acest mail doamnei Kovesi și aceste serii pot fi foarte ușor verificate de către oricine în dosarul care s-a aflat pe rolul instanțelor. Nu mai poate să spună nimeni, nici măcar doamna Kovesi că dânsa nu folosea acest mail, cucuveaua mov, că Dana Tițian nu era consiliera dânsei și că nu au fost persoanele care au condus ostilitățile în dosarul Realitatea Media”, a mai precizat Sebastian Ghiță.
La finalul lunii septembrie, Sebastian Ghiță a depus la Parchetul General un autodenunț în care susținea că, împreună cu mai mulți demnitari, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kovesi. Acesta spunea că șefa DNA avea cunoștință de ce se întâmpă și că a ajutat-o pe Kovesi din prietenie pentru că atunci avea o relație apropiată. Ulterior, Laura Codruța Kovesi a declarat că nu va fi niciodată prietenă cu Sebastian Ghiță, ceea ce a adus în scenă „cucuveaua mov”. Sebastan Ghiță a ieșit din nou public și a declarat că șefa DNA i-ar fi trimis mesaje de pe un mail secret: [email protected].
„Aceasta este copia unui email primit de mine de la doamna Kovesi. Dânsa a folosit tot timpul o adresă secretă numită [email protected]. Așa a considerat că-și poate ascunde identitatea și că poate rezolva chestiuni personale secrete din interiorul Parchetului General și DNA. Așa a crezut dansa că-și poate ascunde identitatea reală și că în felul acesta se poate ascunde de consecințele legale și morale. Acest email mi-a fost transmis de către doamna Kovesi în 23.07.2012, solicitându-mi modelul de raport folosit în cazul plagiatului lui Ponta. Am decis să fac public acest email că urmare a negării de către doamna Kovesi a relației reale cu mine, precum și ca urmare a cererilor opiniei publice de a prezența dovezi. Am sperat că doamna Kovesi va avea demnitatea să recunoască și să accepte modul în care a fost ajutată în promovare, precum și protecția pe care a primit-o în cazul acuzațiilor de plagiat”, a spus Ghiță la acea vreme.
Cât privește legăturile dintre Sebastian Ghiță și Laura Codruța Kovesi, Victor Ponta a declarat la începutul lunii octombrie că prima dată când a întâlnit-o pe Laura Codruța Kovesi a fost în anul 2011, într-o podgorie pe care Sebastian Ghiță o deținea la acea vreme între Ploiești și Mizil.
„Prima dată în viața mea când m-am întâlnit cu doamna Kovesi într-un mod informal, nu vorbesc de evenimente, a fost la domnul Ghiță, nu acasă, (…) nu știu dacă mai are, avea o podgorie între Ploiești și Mizil. Acolo m-am întâlnit prima dată cu doamna Kovesi, în 2011, în mod informal. Sunt lucruri pe care le-am trăit, dar care nu cred, după ce ai avut o funcție importantă, să le mai spui, pentru că sunt lucruri personale. Categoric confirm. Cred că, în 2011, domnul Ghiță era mai prieten cu doamna Kovesi decât era cu mine, fiind acolo, la podgorie”, a spus Victor Ponta la Antena 3.
În altă ordine de idei, Sebastian Ghiță trebuie, potrivit obligațiilor impuse de instanță, să se prezinte joi, 29 decembrie, la poliția Prahova, în caz contrar fiind prima încălcare a măsurilor preventive de la momentul dispariției, în dosarul „Ponta-Blair”, unde a fost citat de DNA, neexistând măsura controlului judiciar.
Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, marți, să respingă solicitarea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul lui Sebastian Ghiță, astfel că fostul deputat rămâne cu control judiciar pe cauțiune.
Instanța supremă a decis, marți, să respingă solicitarea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul lui Sebastian Ghiță, astfel că fostul deputat rămâne în continuare cu măsura control judiciar pe cauțiune și cu interdicția de a părăsi țara.
Decizia magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) este definitivă.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au cerut, marți, înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauțiune cu arestul preventiv în cazul lui Sebastian Ghiță pe motiv că fostul deputat nu a respectat obligația de a fi prezent ori de câte ori i s-a solicitat de către organul judiciar, dar și suspiciunea rezonabilă că acesta ar fi părăsit teritoriul țării. Un alt aspect invocat de procurori a fost reprezentat de anturajul fostului parlamentar.
Pe de altă parte, avocatul lui Sebastian Ghiță a precizat că în contestația procurorilor nu se regăsește cererea de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu cea a arestului preventiv, aceasta fiind formulată doar oral, așa că a cerut instanței să o respingă drept inadmisibilă și nefondată. Totodată, avocatul a susținut că Sebastian Ghiță a fost citat în dosarul „Ponta-Blair”, însă în respectiva cauză fostul deputat nu are nicio măsură preventivă. Apărătorul a mai argumentat că fostul parlamentar ar fi avut abia miercuri obligația de a se prezenta la poliție, invocând de asemenea faptul că nu se poate dovedi că a avut la cunoștință despre derularea procesului de marți.
Pe 16 decembrie, ÎCCJ a admis solicitarea fostului deputat de ridicare a interdicției de părăsire a țării „fără încuviințarea organului competent”, în dosarul în care este judecat alături de foștii șefi ai Parchetului Curții de Apel Ploiești Aurelian Mihăilă și Liviu Tudose, fostul șef al Direcției Generale Anticorupție Prahova, Constantin Isps, și Viorel Dosarul, fost șef al Poliției Județene Prahova. Decizia de ridicare a interdicției, nedefinitivă și nici executorie, i-a fost înmânată lui Sebastian Ghițăluni dimineață, 19 decembrie, când acesta s-a prezentat la sediul IPJ Prahova pentru măsura controlului judiciar, potrivit unui comunicat remis de Poliția Română.
Fostul deputat a fost citat miercurea trecută, la ora 12, de către procurorii DNA Ploiești, în dosarul Ponta – Blair în care este acuzat de spălare de bani. Sebastian Ghiță nu s-a prezentat, în fața procurorilor ajungând doar avocații săi, ulterior fiind dat în consemn la frontieră.