INS: Nivelul scăzut al tarifelor din servicii comparativ cu UE va avea efecte inflaționiste
„România are un nivel comparativ al prețurilor redus (…) Orice creștere de salariu sau venit va duce și la creșterea prețurilor. Convergența este îmbunătățită pentru bunuri, dar foarte scăzută pe servicii”, a spus Mihai Gheorghe la „Romania Financial Forum”, organizat de Mediafax la BNR.
Directorul direcției de prețuri din Institutul Național de Statistică a arătat că înainte de debutul crizei, în 2008, prețurile bunurilor au atins circa 70% din nivelul UE 15, în timp ce tarifele depășiseră cu puțin 40% din media zonei euro, însă până anul trecut declajul s-a mărit din nou, iar prețurile bunurilor au coborât spre 60%, în timp ce tarfele la servicii au venit spre 30%.
Diferențialul mare este explicat de oficialul INS mai ales prin nivelul redus al venitului pe cap de locuitor din România, ceea ce sugerează că procesul de catching up ar putea fi un factor de creștere a inflației și de modificare a comportamentului de consum, dar și de producție.
În același timp, diferența mare dintre prețurile interne și cele din zona euro este explicat de Mihai Gheroghe și printr-o posibilă deficiență în tranzacționare sau în reputația bunurilor și serviciilor produse în România.
Din prezentarea directorului INS se observă însă că procesul de recuperare în materie de prețuri coincide în mai mare măsură cu politicile de curs de schimb, perioadele de apreciere fiind cele care aduc cele mai mari reduceri ale decalajelor.
În ceea ce privește rata inflației, reducerea decalajului între România și zona euro este văzută de Gheorghe în primul rând ca rezultat al creșterii competiției, cu o influență după declanșarea crizei în special în zona prețurilor bunurilor, serviciile înregistrând creșteri nominale constante, chiar dacă decalajul față de zona euro s-a mărit.