Până joi la prânz, Ministerul Educației raporta aproximativ 100.949 de părinți grăbiți să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare. Deși prima sesiune de înscriere de abia a început, sunt deja școli care declară planul îndeplinit, ba chiar depășit. Practic, sunt unități de învățământ care susțin, cu cifre, că nu mai au locuri libere. În tot acest timp sunt părinți care așteaptă să vadă dacă au prins un loc la prima opțiune școlară pe care au făcut-o.
Potrivit Ministerului Educației până miercuri, 10 aprilie, ora 20.00, 100.949 de părinți și-au înscris copiii în învățământul primar.
Cifrele furnizate gândul arată că 84.975 de înscrieri sunt pentru copiii care împlinesc 6 ani înainte de 1 septembrie 2013, iar 15.974 pentru copiii care împlinesc 6 ani începând cu 1 septembrie 2013. Pentru majoritatea înscrierilor s-a preferat varianta clasică, dar au fost și părinți care au decis să profite de accesul la internet, așa că au completat online cerile 4.484 de români.
Suplimentări de locuri la o școală din sectorul 3
Potrivit datelor, cererile au mers către școli cu renume. Astfel, în București, printre cele mai solicitate unități de învățământ se numără Colegiul German „Goethe” din Sectorul 1, unde pentru 100 de locuri s-au înscris 200 de elevi, și Școala Nr. 195 din Sectorul 3, unde numărul de elevi înscriși îl depășește pe cel al locurilor de aproape trei ori. Iar inspectorii au și o explicație: „Școlile căutate de către părinți sunt școli reabilitate și școli care au programul „școală după școală”, arată Marian Banu, inspector de imagine la București.
La Școala 195 din Sectorul 3 s-au înscris până acum 170 de copii în clasa zero pentru cele 3 clase. „Avem mulți înscriși și pentru asta am mai cerut încă trei clase pregătitoare ca să putem să-i primim pe toți”, ne-a declarat profesorul de serviciu la înscrierile în ciclul primar.
O altă școală căutată este Liceul „Alexandru Vlahuță” din Sectorul 1, la care s-au înscris 40 de copii pentru o singură clasă pregătitoare. „Ne mai trebuie o clasă în plus și o putem organiza pentru că avem spațiu`’, spune, sub protecția anonimatului, un dascăl.
Inspectoratul București a întocmit și un top 5 al școlilor din Capitală care au înregistrat cele mai multe cereri de înscrieri:
Liceul Teoretic „Dante Aligheri” -Sectorul 3 – 2,80 elevi/ loc,
Școala 195 – Sectorul 3 – 1,88 elevi/loc,
Liceul „Alexandru Vlahuță – Sectorul 1 –1,80 elevi/loc,
Școala Vasile Alecsandri – 1,52 elevi/ loc.
O școală foarte căutată care nu are circumscripție este Colegiul German „Goethe” cu 2 elevi/loc.
Alte școli care au depășit numărul locurilor disponibile sunt: Școala Nr. 11 – sectorul 1, Școala Nr. 17 „Pia Brătianu” – sectorul 1, Școala Nr. 56 – sector 2, Școala Nr. 194 – sector 4, Școala Nr. 97 – sector 4, Școala Nr. 146 – sector 5, Școala Nr. 150 – sector 5, Școala Nr. 197 – sector 6.
Potrivit Inspectoratului București, la următoarele școli s-au înscris mai puțini elevi decât locuri disponibile: Liceul Bulgar Hristov Botev – sector 1, Liceul Ady Endre – sectorul 2, Școala nr. 144 -sector 5 , Școala Barbu Delavrancea- sector 3, Colegiul Tehnic Traian – sector 2, Școala Gimnazială nr. 71 – sector 2 , Școala Petrache Poenaru – sector 5 , Școala Nr. 168 -sector 6, Școala Nr. 125 -sector 5, Școala Nr. 101 – sector 6 și Școala Nr. 115 – sector 5.
Inspectorii spun că, până joi, în București, s-au înscris 9.611 copii din 11.000 așteptați. Aproximativ 2.000 dintre cei înscriși provin din afara circumscripțiilor. „Dacă după ultima etapă nu se vor ocupa locurile în anumite școli, atunci vom reorienta părinții către școli apropiate. Acei copii care nu sunt înscriși nicăieri după prima etapă vor avea trei opțiuni pentru foaia de înscriere pentru școlile la care mai există locuri libere și în funcție de aceste opțiuni se vor face înscrierile”, a spus Constantin Trăistaru, inspector general la București.
În Timișoara, școlile cu cei mai mulți înscriși sunt Colegiul Bănățean, Școala nr. 22 și Școala nr. 16.
La Brașov, cele mai multe cereri de înscriere sunt la Școala Generală nr. 5 și Școala Generală nr 27. „ La acestea două școli din Brașov s-au înscris câte 117 elevi pe câte 100 de locuri. Avem și școli din alte orașe și din mediul rural unde nu s-au ocupat locurile. La Școala nr 5 din Săcele de exemplu. Școlile din mediu rural au iarăși puțini copii – școlile din Șercaia, Homorod și Răușeni, unde se înscriseră câte un elev”, ne-a declarat Riana Bucur, inspector general de la Brașov.
Potrivit Inspectoratul Școlar Cuj, la patru școli din municipiu numărul de înscrieri depășește numărul locurilor disponibile: Școala Ioan Bob, Liceul Nicolae Bălcescu, Liceul Emil Racoviță, Liceul Avram Iancu.
La Iași, unele dintre școli au strâns înscrieri pentru un număr dublu de clase față de ceea ce au prevăzut inițial. „Este cazul Școlii Otilia Cazimir, Școlii Bogdan Petriceicu Hasdeu și al Școlii Titu Maiorescu. Mai sunt și alte școli precum Colegiu Mihai Eminescu, Colegiul Costache Negruzzi și Colegiul Vasile Alecsandri. Sunt în general școli căutate pentru învățători și pentru rezultatele foarte bune”, spune Carmen Gavrilă, inspector general Iași.
Mic ghid pentru părinți
Părinții care se înscriu online trebuie să semneze cererile la sediul școlii unde vor să-și înscrie copiii. Totodată, ei trebuie să aducă și copiile și originalele actului de identitate, ale certificatului de naștere al copilului și, acolo unde este cazul, documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare/clasei I.
Actul justificator este necesar pentru copiii care împlinesc vârsta de 6 ani, respectiv 7 ani, după 31 august 2013.
Prima etapă de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar 2013-2014 are loc până pe 22 aprilie. Listele copiilor înscriși se va face în data de 29 aprilie, fie la sediul fiecărei școli, fie pe site-urile școlilor.
A doua etapă de înscriere se desfășoară în perioada 8-17 mai și este destinată doar copiilor care nu au fost cuprinși într-o unitate de învățământ, după prima etapă.
Lista finală cu elevii înscriși va fi publică în data de 24 mai.