,,În Turcia a fost o lovitură de stat pe care noi o condamnăm, cu toții. Nu suntem de acord cu nicio intervenție anti-democratică asupra Guvernului ales. Dar, cea mai mare lovitură de stat a fost după încercarea loviturii de stat. Atâția oameni au dat afară, arestări, 30.000 de profesori dați afară, școli închise, academicieni suspendați din funcție, ziariști în pușcărie. Sigur că și ambasadorului îi e teamă ca Erdogan să nu cumva să îl pedepsească și pe el dacă nu execută ordinele lui. Altfel, nu cred că ambasadorul are ceva cu noi” a declarat pentru Mediafax Mustafa OZ, managerul al Liceului Internațional de Informatică București.
,,Noi nu avem o problemă cu ambasada sau cu țara noastră, noi avem o problemă cu democrația din Turcia, cu libertatea de exprimare, libertatea presei, drepturile omului. Asta am susținut până acum și susținem în continuare aceste valori universale. Ambasadorul face niște declarații neadevărate și credem nefondate și cu rea-credință”, declară Mustafa OZ, managerul Liceului Internațional de Informatică București.
Cât privește controversele privind finanțarea, reprezentanții școlii spun că „într-adevăr, a fost înființată această școală de oameni de afaceri turci care au fost inspirați de domnul Gulen, dar oricine promovează aceste valori este exemplu pentru noi. Domnul Gulen, de exemplu, nu a venit niciodată în România” a mai spus Mustafa Oz.
Reacția vine după ce Ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaș, a declarat sâmbătă că gruparea din spatele loviturii de stat din Turcia are 11 școli în România, afirmând că Turcia a făcut demersurile pentru extrădarea lui Fethullah Gulen din SUA, care ar fi implicat în tentativa de înlăturare a președintelui turc.
”(În spatele loviturii de stat-n.r.) sunt membrii acestei grupări Gulen de care am amintit, ai acestui cleric care stă în SUA. Acest imam are două fețe: are o rețea de școli, au 11 școli în România, au organizații umanitare, (…) când vorbește pentru presa străină transmite mesaje de toleranță și de prietenie. Partea sa întunecată, când vorbește în limba turcă, întotdeauna își îndeamnă suporterii să fie clandestini, să se ascundă, să aștepte momentul potrivit și atunci când acesta vine să ajungă la cârma instituțiilor”, a afimat diplomatul turc la Realitatea TV.
În acest context, Ali Bozçalıșkan, consulul general al Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța a declarat pentru presa locală că autoritățile din Turcia au solicitat închiderea unităților de învățământ.
”Nota informativă a Ministerului de Externe al Republicii Turcia privind încercarea de lovitură de stat din 15 iulie a fost transmisă instituțiilor mass-media. Încercarea de lovitură de stat aparține Organizației Teroriste Fethullah Gülen (Fethullah Gülen Terörist Örgütü – FETÖ). Guvernul nostru a informat la timp toți aliații și partenerii privind liderul și adevăratul scop al acestei organizații și a solicitat închiderea instituțiilor și a fundațiilor acesteia din străinătate. Instituțiile de învățământ și fundațiile din România se înscriu în același context”, a declarat Ali Bozçalıșkan, potrivit Ziuadeconstanța.ro.
Joi seara, după o discuție între secretarul de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu și ambasadorul Republicii Turcia în România, Osman Koray Ertaș, ministerul de Externe a anunțat că partea turcă a informat că nu a solicitat formal, la vreun moment, închiderea unităților de învățământ Lumina.
„În cursul discuției, secretarul de stat român a solicitat clarificări privind unele declarații recent apărute în spațiul public, cu privire la unitățile de învățământ Lumina. Ca răspuns, partea turcă a precizat că nu a solicitat formal, la vreun moment, închiderea acestora”, a transmis MAE prin intermediul unui comunicat de presă.
Și ministerul Educației a anunțat că, deocamdată, nu a primit de la nicio autoritate națională sau internațională solicitarea de a suspenda sau de a ridica cele opt acreditări eliberate școlilor și liceelor din grupul ,,Lumina Instituții de Învățământ”, nici pentru Universitatea Europei de Sud-Est Lumina.
Reporterii MEDIAFAX au vizitat o locație din București care găzduiește câteva dintre unitățile de învățământ care fac parte din grupul ,,Lumina Instituții de Învățământ”.
Investițiile la școala gimnazială ,,Spectrum” sunt de zece milioane de euro pentru a ridica o clădire impozantă, cu patru etaje, a cărei suprafață totală depășește 26.000 de metri pătrați și adăpostește o grădiniță, o școală primară.
,,Pe partea de gimnaziu avem 640 de elevi, 42 de elevi calificați la olimpiadele naționale, 7 elevi la olimpiadele internaționale. Primim copii numai prin examen de admitere, se dă test la Limba Română, Matematică și Engleză. Sunt acum pe lista de așteptare vreo 100 de copii”, a declarat pentru MEDIAFAX Hayati Agaoglu, managerul școlii gimnaziale Spectrum.
,,Avem peste 100 de copii calificați la olimpiadele internaționale și în fiecare an aduc peste 50 de medalii de la concursurile internaționale. De exemplu, lotul național al României la Olimpiada de Fizică, e format din 5 elevi, toți 5 sunt ai noștri și toți au obținut medalii, două de aur și trei de argint. Cu rezultatul acesta, România e pe locul întâi, în Europa, la Fizică”, a spus și Musafa Oz, managerul Liceului Internațional de Informatică București.
Taxele anuale de studiu la aceste unități de învățământ sunt de 3.500 de euro pentru gimnaziu, 4.200 de euro la liceu, iar în cazul Liceului Internațional de Informatică din București variază între 7.000 și 10.000 de euro.
,,Se fac toate orele, inclusiv cea de religie, iar singura îndoctrinare este cu matematică”, spune Violeta Călin, mama unei absolvente a ciclului gimnazial.
Grădinița Spectrum, Școala primară și gimnazială Spectrum și Liceul Internațional de Informatică București fac parte din grupul educațional Lumina, care cuprinde 11 unități de învățământ, în București, Cluj, Constanța, Ploiești și Iași. Acest grup, care a luat ființă în urmă cu aproximativ 22 de ani, este patronat de mai mulți oameni de afaceri turci și români, și finanțează, de asemenea, ,,Universitatea Europei de Sud-Est Lumina”.
Potrivit site-ului www.lumina.ro, prima școală a fost înființată în anul 1994 la Constanța .
Lumina lnstituții de Învățământ este un complex educațional format din: două licee (Liceele Teoretice Internationale de Informatică București și Constanța – cu învățământ liceal și gimnazial), o școală internațională (The International School of Bucharest – cu invatamant prescolar, primar, gimnazial si liceal), șase școli internationale Spectrum în orasele: București, Constanța, lasi, Timișoara, Cluj si Ploiești, Grădinița Spectrum București și o universitate (Universitatea Europei de Sud – Est Lumina).