Prima pagină » Știri » INSP: În România, nu avem suspiciuni de infecții cu noul coronavirus, dar rețeaua sanitară este în alertă

INSP: În România, nu avem suspiciuni de infecții cu noul coronavirus, dar rețeaua sanitară este în alertă

INSP: În România, nu avem suspiciuni de infecții cu noul coronavirus, dar rețeaua sanitară este în alertă
România nu a înregistrat, până în prezent, nicio suspiciune de infecție respiratorie severă asociată cu noul coronavirus (nCoV), însă rețeaua sanitară este în alertă, conform recomandărilor OMS și ECDC, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Astfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă autorităților sanitare naționale să rămână vigilente, conform recomandărilor făcute anterior, și să implementeze măsurile de prevenție și control al infecției în spitale, spune dr. Odette Popovici, de la Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile.

Potrivit medicului, în 8 mai, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a transmis mai multe recomandări statelor membre UE, pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

În acest context, personalul medical din EU ar trebui să fie vigilent în continuare, pentru identificarea rapidă a pacienților care necesită investigații de laborator. Prin urmare, pacienții cu infecții
respiratorii acute severe care au călătorit în Peninsula Arabică și țările vecine în perioada de zece zile anterioară debutului bolii ar trebui investigați rapid, în conformitate cu recomandările ECDC și cele naționale.

Pe de altă parte, ECDC nu consideră necesară testarea de rutină a pacienților cu pneumonii sau alte manifestări respiratorii neexplicate, cu excepția situațiilor în care aceștia se încadrează în una dintre categoriile stabilite de regulamentele transmise de organizațiile de sănătate internaționale.

În plus, ECDC susține recomandările OMS și este de acord că nu sunt necesare restricții de călătorie sau comerciale, în relație cu noul coronavirus. Totuși, cetățenii Uniunii Europene care călătoresc în Peninsula Arabică și țările vecine trebuie să fie informați și să conștientizeze prezența noului coronavirus (nCoV) în această zonă geografică și riscul scăzut de infecție.

Arabia Saudită a notificat OMS, marți, cu privire la două cazuri noi de infecție cu nCoV, confirmate cu laboratorul. Primul caz este un bărbat de 45 de ani, cetățean străin, personal medical, care a venit în contact cu un caz confirmat la 28 aprilie. Acesta a prezentat febră în 2 mai și pneumonie bilaterală șase zile mai târziu, fiind în prezent stare critică. Al doilea caz, o femeie în vârstă de 43 ani, tot cetățean străin și tot cadru medical, a fost internată în 14 mai, cu pneumonie. Femeia a intrat în contact cu un pacient la care a fost confirmată boala, iar în prezent este în stare clinică stabilă.

„Este prima dată când o infecție cu noul coronavirus este diagnosticată la personalul medical după contactul cu pacienții”, a dezvăluit OMS, într-un comunicat.

Investigația epidemiologică realizată de autoritățile de sănătate publică din Arabia Saudită este în desfășurare.

Numărul total de cazuri de infecție cu noul coronavirus, confirmate până în prezent, este 40, dintre care 20 s-au soldat cu deces.

Cele mai multe cazuri – aproximativ 30, dintre care jumătate mortale – au fost înregistrate în Arabia Saudită. Celelalte au fost semnalate în Iordania, Qatar, Germania, Marea Britanie și Franța.