Inspecția Judiciară a demarat un nou control la DNA. Ce vor să verifice inspectorii
Astfel, în intervalul menționat, o echipă formată din trei inspectori va verifica dacă au fost remediate deficiențele constatate la controlul anterior, Inspecția Judiciară precizând că inițiativa aparține Secției pentru procurori a CSM, ca urmare a unei hotărâri din 31 octombrie 2017 referitoare la controlul de management care a avut loc anul trecut la DNA .
Potrivit Inspecției Judiciare, se verifică dosarele mai vechi de un an de la data primei sesizări, cauzele repartizate spre soluționare procurorilor Doru Florin Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga și comunicări procedurale pentru anul 2016, în cazul soluțiilor de clasare dispuse prin ordonanță și rechizitoriu, în privința respectării prevederilor art. 145 CPP, privind informarea persoanei supravegheate și metode speciale de supraveghere sau cercetare.
În ceea ce privește, „monitorizarea cauzelor și implicarea procurorilor cu funcții de conducere și cu funcții de execuție în soluționarea cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizări, urmând a se dispune următoarele măsuri:
– emiterea planului de anchetă, în special în cauzele complexe, în conformitate cu prevederile art. 82 lit. d) din Regulamentul de ordine interioară al Direcției Naționale Anticorupție;
– în cazurile în care se dispune delegarea ofițerilor de poliție pentru efectuarea actelor de urmărire penală, acestea vor fi indicate în ordonanță în mod concret, urmând a se stabili și termen pentru efectuarea acestora; exercitarea corespunzătoare de către procuror a controlului privind respectarea termenelor stabilite în dosarele în care s-a dispus delegarea;
-verificarea eficientă, prin controlul operativ curent, exercitat de către procurorul șef secție și adjunctul acestuia, a modului în care procurorii cu funcții de execuție duc la îndeplinire cele propuse mai sus, precum și criteriile acestora de prioritizare a activităților desfășurate;
– verificarea măsurilor luate de procurori în vederea soluționării cu prioritate a cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizări”, potrivit inspectorilor.
Referitor la cauzele instrumentate celor doi foști magistrați ai DNA, inspectorii spun că la controlul precedent, „din cauza refuzului constant de a fi prezentate, spre verificare, dosarele repartizate spre soluționare procurorului DNA Mihaela Moraru Iorga, revocat din funcție, nu s-a putut efectua controlul ritmicității administrării probelor în aceste cauze. În ceea ce privește dosarele repartizate spre soluționare procurorului Doru Florin Țuluș, și acesta revocat din funcție, deoarece procurorii cărora le-au fost repartizate dosarele nu au avut timpul necesar de a le studia, verificarea cauzelor s-a făcut doar pe fișe transmise inspectorilor judiciari, ceea ce nu constituie o verificare reală în cadrul unui control managerial”.
„Din cauza neprezentării situației referitoare la comunicarea prevăzută de art. 145 CPP, pentru anul 2016, nu a putut fi verificată comunicarea către toți subiecții măsurilor de supraveghere tehnică,
a acestei măsuri. Totodată, inspectorilor judiciari le-a fost prezentată doar situația soluțiilor de clasare dispuse prin ordonanță, nu și a celor dispuse prin rechizitoriu”, completează inspectorii referitor la informarea celor care au fost interceptați despre această măsură.