Inspecția Judiciară: Declarațiile premierului au afectat reputația profesională a lui Papici

Inspecția Judiciară: Declarațiile premierului au afectat reputația profesională a lui Papici
Publicat: 08/10/2013, 11:29
Actualizat: 18/11/2013, 11:30

Inspecția Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii arată că reputația profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată de declarațiile premierului făcute după ce procurorul general al României a dispus încetarea delegării lui Papici în funcția de șef al Secției I din DNA.

Inspecția Judiciară a finalizat raportul în cazul cererii procurorului Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Lucian Papici de apărare a reputației profesionale.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să ia în discuție raportul Inspecției Judiciare, acesta fiind pe ordinea de zi a ședinței de marți.

Inspecția Judiciară a notat în raport că reputația profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată prin declarațiile la adresa sa.

Procurorul Lucian Gheorghe Papici, din cadrul Secției de combatere a corupției a DNA, a solicitat, în 3 octombrie, Consiliului Superior al Magistraturii să îi apere reputația profesională și imaginea publică în legătură cu afirmațiile făcute de premierul Victor Ponta în mass-media.

În solicitarea adresată CSM, procurorul Lucian Papici consideră că „afirmațiile denigratoare făcute de primul ministru îi afectează reputația profesională, deoarece acestea pun la îndoială obiectivitatea sa în instrumentarea dosarelor penale, probitatea morală și profesională”.

Afirmațiile au fost făcute în 2 octombrie, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, în contextul în care, cu puțin timp înainte, fusese transmis, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ordinul prin care s-a dispus încetarea delegării în funcția de procuror șef de secție a lui Lucian Papici, preciza DNA într4-un comunicat de presă.

„În cererea adresată CSM, procurorul Papici Lucian Gheorghe susține că, prin afirmațiile făcute de primul ministru – din care reproduce textual «Papici a făcut dosare politice» și «De ce trebuie să-i ținem pe toți băsiștii?» – se creează opiniei publice sentimentul că primul ministru, care este om politic, este în realitate cel care hotărăște asupra menținerii sau nu în funcția de conducere a unui procuror, cu toate că nu are atribuții legale în acest sens”, a mai arătat DNA în comunicat.

În susținerea cererii către CSM, procurorul Papici subliniază că aceste exprimări creează un potențial de asociere a magistraților, ca reprezentanți ai instituțiilor statului, cu mediul politic și consideră că modul tendențios, aprecierile personale și judecățile de valoare exprimate de primul ministru îi afectează imaginea publică.

„Procurorul Papici Lucian Gheorghe reamintește că reputația profesională este o consecință a integrității profesionale și morale, aflată în strânsă legătură cu independența, imparțialitatea și integritatea pe care, ca magistrat, le manifestă în exercitarea profesiei, iar acestea au fost încălcate prin comportamentul public al primului ministru”, se mai arăta în comunicatul DNA.

Reprezentanții CSM declarau atunci, pentru MEDIAFAX, că cererea procurorul Lucian Papici de apărare a reputației profesionale a fost transmisă Inspecției Judiciare, care va întocmi un raport ce va fi prezentat Plenului Consiliului.

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a decis, în 2 octombrie, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, șef al Secției I din DNA, și a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegați procurorii Iuliana Bendeac, ca șef de secție, și Viorel Cerbu, ca adjunct, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali ai Parchetului instanței supreme.

Miercuri, la ora 17.09, Nițu a informat Direcția Națională Anticorupție, printr-un fax, că delegarea lui Papici ca șef al Secției I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată începând cu care funcția este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de șase luni.

Direcția Națională Anticorupție arăta ulterior, într-un comunicat de presă, că activitatea profesională a procurorilor Lucian Papici și Mariana Alexandru s-a remarcat „prin rigoare și rezultate remarcabile și nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcțiilor de conducere”.

Direcția Națională Anticorupție a precizat că încetarea delegării lui Papici ca șef al Secției de combatere a corupției din DNA a fost dispusă în 2 octombrie de procurorul general, după ce tot Tiberiu Nițu, în 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiași procuror pe aceeași funcție.

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului, în care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea.

DNA a anunțat luni că Liviu Dragnea și alte 74 de persoane – președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea, Gorj și Olt – au fost trimiși în judecată în dosarul cunoscut sub numele de „Fraudă la referendum”.

Premierul Victor Ponta a declarat, în 2 octombrie, la RTV, că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de șef al Secției I din DNA, el precizând că acesta va fi simplu procuror și menționând că, la fel ca Daniel Morar, Papici a făcut „dosare politice”.

„Cine, ce victimă e Papici? (…) Și-a terminat omul dosarul (în cazul lui Liviu Dragnea, n.r.), gata, poate să fie procuror simplu. Cum să fie șef când și-a terminat mandatul? Ce stăm și plângem?”, s-a întrebat, retoric, Ponta, precizând că acesta va fi în continuare simplu procuror.

Premierul a fost întrebat ce anume dosare politice a făcut procurorul Papici împreună cu Daniel Morar. „Dosarele de anul trecut împotriva oamenilor care au votat la referendum sunt dosare politice”, a replicat premierul.

În 3 octombrie, premierul Ponta a reafirmat că Lucian Papici nu a fost schimbat, ci doar i s-a terminat mandatul, iar în locul acestuia și a adjunctului său au fost numiți procurori care vor avea stabilitate pe trei ani, ca să „nu stea toată ziua pe telefon cu Cotroceniul”, precum foștii șefi DNA, Morar și Papici.

„Vrem să avem stabilitate, de aia nu l-am mai vrut pe Morar, am vrut să vină cineva care are un mandat de trei ani, ca să fiu foarte sincer, care un mandat și după ce expiră mandatul domnului Băsescu, să nu mai stea toată ziua, cum stăteau Morar și Papici, pe telefon cu Cotroceniul, să aibă un mandat de trei ani, să aibă stabilitate și cu asta basta”, a afirmat Ponta.

El a adăugat că, potrivit legii, Lucian Papici nu avea dreptul la un al treilea mandat, fiind înlocuit când și-a terminat dosarele, iar cei care îi înlocuiesc sunt tot procurori din cadrul DNA, care au lucrat acolo și în mandatul lui Daniel Morar.

Ponta a susținut că e absolut hotărât să asigure independența DNA atât față de Guvern, Parlament sau coaliția pe care o conduce, dar și față de Macovei și Morar, subliniind că este normală schimbarea conducerii la o instituție publică.

„Ideea că nu mai poate să fie nimeni șef în România decât Morar sau Papici… Ei, na, mai pot să mai fie! Că nu poate să fie nimeni șef decât Băsescu… Ei, uite o să fie și alții. Și nu moare România dacă nu mai sunt Băsescu și Morar”, a afirmat prim-ministrul.

Premierul a reiterat totodată că, în opinia sa, dosarele privind fraudele la referendum, la care a lucrat și Lucian Papici, sunt dosare „politice”.

„Îmi mențin opina (…) că dosarele împotriva celor care au votat la referendum sunt dosare politice, pornite de către Morar, Papici și de către toată trupa, nu-mi schimb această părere și cu asta basta”, a arătat Ponta.

El a mai susținut că astfel de schimbări, realizate conform legii, nu pot afecta raportul MCV, așa cum a susținut prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu.

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, răspunzând unei întrebări, că își reproșează faptul că a ieșit cu o declarație, după înlocuirea lui Papici, el arătând că nu trebuia să vorbească despre persoane.

„Trebuia să spun însă un lucru, pentru că ține de ministrul Justiției și ministrul Justiției e în Cabinetul meu, și anume că s-a respectat legea, că susținerile președintelui Băsescu sunt absurde și împotriva legii, că este inacceptabil – asta mi se pare într-adevăr inacceptabil – ca președintele Băsescu să dea telefoane la procurorul general și să-i spună să nu aplice legea. Foarte bine că a aplicat-o, conform legii”, a spus Ponta.

El a arătat că îi place această dezbatere „politică” cu președintele Traian Băsescu și i-a transmis acestuia că atunci când și se termină al doilea mandat „pleci acasă”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină