Inspectorii premierului reclamă la DNA fosta conducere PDL a Administrației Fondului pentru Mediu

Inspectorii premierului reclamă la DNA fosta conducere PDL a Administrației Fondului pentru Mediu
Publicat: 08/12/2012, 15:36
Actualizat: 07/08/2014, 15:01

Corpul de control al premierului va sesiza DNA asupra unor posibile fapte de natură penală comise de Administrația Fondului pentru Mediu în intervalul 2009- 31 iulie 2012, arătând că finanțări nerambursabile au fost acordate anumitor firme cu implicarea directă a fostului șef Gheorghe Popescu (PDL).

Inspectorii arată că, la data controlului, Administrația Fondului pentru Mediu nu deținea o evidență certă a creanțelor de recuperat la bugetul Fondului pentru mediu, datele furnizate de Direcția economică nefiind în concordanță cu datele oferite de Direcția Venituri, căreia îi revenea, în principal, obligația de a asigura evidența analitică a plătitorilor, precum și evidența încasărilor la bugetul fondului.

Reprezentanții Administrației Fondului de Mediu nu au efectuat inspecții fiscale la plătitorii care înregistrau debite restante, au emis titluri executorii cu mare întârziere față de data stabilirii obligațiilor fiscale și nu au continuat procedurile de executare silită a obligațiilor fiscale restante, deși gradul de încasare a veniturilor în anii 2010 și 2011 a fost foarte redus.

Ca urmare a exercitării defectuoase a atribuțiilor de serviciu, la 13 iulie 2012, un procent de 52,13% din totalul creanțelor de recuperat, respectiv 230,5 milioane lei, a reprezentat obligațiile de plată ale unui număr de patru contribuabili, și anume firmele Prodelivery, Toti Marketing&Distribution, Europlast Production&Distribution și Conpa Distribution.

În perioada verificată, pentru finanțarea „Programului privind producerea energiei din surse regenerabile”, Administrația Fondului pentru Mediu a organizat două sesiuni de selectare a proiectelor. La 5 iulie 2012, erau încheiate contracte de finanțare nerambursabilă pentru un număr de 70 de proiecte, având o valoare totală contractuală de 1,2 miliarde lei, din care doar 11 proiecte se aflau în derulare, restul de 59 fiind suspendate din cauza insuficienței fondurilor necesare decontărilor.

Pentru patru proiecte privind parcuri eoliene, implementate în aceeași zonă, respectiv comuna Dranceni, județul Vaslui, având ca beneficiari Electrica Serv (2 proiecte), Exactech SRL și Home Stores Concept SRL, societăți comerciale între care există legături în ceea ce privește asociații, administratorii și sediile sociale, a fost decontată suma totală de 87 milioane lei.

Valoarea contractată, corespunzătoare celor patru proiecte, a reprezentat doar 9,06% din valoarea totală contractată pentru cele 70 de proiecte, dar suma decontată pentru acestea a reprezentat 64,24% din valoarea totală decontată în cadrul acestui program.

„În legătură cu asociații și/sau administratorii Electrica Serv, Exactech SRL și Home Stores Concept, precum și ai firmei Eol General Service, executantul lucrărilor de infrastructură în cadrul celor patru proiecte, s-a constatat că, prin decizia penală nr.2.450 din 7.12.2011, rămasă definitivă, Curtea de Apel București a hotărât condamnarea lui Mihai Tiberiu Vicol la pedeapsa de 4 ani și 9 luni închisoare și a numitei Capota Gina la pedeapsa de 3 ani închisoare, în regim de detenție, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de fals și infracțiuni contra intereselor financiare ale Uniunii Europene”, se arată în nota de control.

Cele patru parcuri eoliene au fost amplasate în aceeași zonă, situată în extravilanul comunei Dranceni, județul Vaslui, pe tarlale învecinate, putând fi considerate ca părți componente ale unui parc eolian unitar.

Procedând la dezmembrarea parcului eolian unitar în patru părți componente, firmele Electrica Serv, Exactech SRL și Home Stores Concept au solicitat finanțări nerambursabile în cadrul a patru proiecte, aparent distincte, ceea ce a avut drept consecință aprobarea de către Administrația Fondului pentru Mediu a unei finanțări nerambursabile în cuantum total de 112 milioane lei.

În acest sens, rată inspectorii, este relevant faptul că suma maximă care putea fi acordată unui beneficiar, în cadrul sesiunii de finanțare, era de 30 milioane lei pentru fiecare proiect, un solicitant putând depune în cadrul sesiunii de finanțare un singur proiect.

În legătură cu cele patru proiecte, verificările efectuate au evidențiat și faptul că studiile de fezabilitate, studiile geotehnice, studiile topografice, expertizele tehnice pentru drumul de exploatare și proiectele tehnice pentru execuția lucrărilor au fost realizate, de regulă, de aceiași operatori economici pentru toate cele ptru proiecte și prezintă foarte multe asemănări, fiind aproape identice, iar toate turbinele eoliene achiziționate și instalate au fost produse de Vestas Deutschland GmbH.

Pentru achiziția lucrărilor de infrastructură, rezistență, platforme și rețele electrice, în cadrul celor patru proiecte, au fost declarate câștigătoare ofertele depuse de Eol General Service, societate comercială înființată la 26 februarie 2011 de către beneficiarii finanțărilor nerambursabile.

Deși toate turbinele eoliene au fost fabricate de același producător, costul pentru 1MW instalat propus spre finanțare a cunoscut variații foarte mari și nejustificate, de la 2,3 milioane euro, în primul proiect depus în anul 2009, la 6 milioane euro în proiectul propus de Exactech în anul 2010.

Potrivit inspectorilor, între beneficiarii acestor finanțări nerambursabile și alte societăți comerciale având asociați sau administratori comuni cu cei ai beneficiarilor, în anul 2011, au fost efectuate transferuri de bani, în cuantumuri foarte mari (echivalentul a zeci de milioane de euro), în condițiile în care unele dintre societățile comerciale nu aveau angajați. Având în vedere necesitatea asigurării cofinanțării celor 4 proiecte, precum și lipsa documentelor justificative care să ateste proveniența licită a sumelor transferate între operatorii economici, rezultă indicii privind caracterul fictiv al relațiilor comerciale în baza cărora s-au efectuat plățile.

În legătură cu capacitatea beneficiarilor de a asigura sursele de cofinanțare a proiectelor, s-a constatat că în niciunul din cele patru proiecte reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu nu au solicitat societăților respective documente justificative privind capacitatea fiecărui solicitant de a cofinanța proiectul și nici documente care să ateste asigurarea procentului din contribuția proprie prin credite bancare, așa cum au precizat în cererile de finanțare.

Garantarea finanțării nerambursabile acordată din bugetul fondului pentru mediu s-a făcut cu bilete la ordin, în alb, cu clauza „fără protest”, avalizate doar de administratorul operatorului economic sau de unul dintre asociații principali ai acestuia, în calitate de persoană fizică și nu de o unitate bancară sau de către o altă persoană fizică sau juridică cu o bonitate dovedită. În situația refuzării la plată a biletelor la ordin pentru lipsa parțială sau totală a disponibilităților bănești ale celor trei beneficiari, Administrația Fondului pentru mediu se va afla în imposibilitatea recuperării finanțării acordate, precum și a altor cheltuieli generate de încălcarea prevederilor contractuale, atenționează Corpul de control.

„În acest sens, este relevant faptul ca Electrica Serv a fost înregistrată în anul 2008, anterior obținerii finanțării nerambursabile, la Centrala Incidentelor de Plăți, cu incidente majore de plata cu bilete la ordin. Acest aspect a fost cunoscut și de către reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu in urma analizei documentelor anexate cererilor de finanțare. Prin încheierea de acte adiționale la contractele de finanțare, reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu au fost de acord cu solicitările beneficiarilor de modificare a graficelor de efectuare a plăților, in sensul devansării datelor pentru depunerea cererile de tragere. Acest fapt a determinat decontarea in cadrul celor patru proiecte, în perioada iunie-octombrie 2011, cu 42,8 milioane lei mai mult decât prevederile graficelor inițiale de efectuare a plăților”, este concluzia inspectorilor.

Despre implicarea directă a președintelui Administrației Fondului pentru Mediu, Gheorghe Popescu, în acordarea finanțării nerambursabile în cadrul celor patru proiecte, inspectorii susțin că implicarea președintelui rezultă din faptul că, la 22 iunie 2011, acesta s-a deplasat alături de responsabilul de proiect in comuna Dranceni, Vaslui unde au constatat ca la două zile de la data depunerii cererii de tragere nr.1, toți pilonii, in număr de 32, aferenți celor doua turbine au fost turnați la 22 m adâncime, precum și faptul că fusese realizata rețeaua subterană de cabluri electrice care făcea legătura fiecărei turbine cu punctul de conexiune la sistemul energetic.

Inspectorii arată că toate cele patru contracte pentru finanțarea nerambursabilă au fost semnate de președintele Gheorghe Popescu și toate cererile de tragere depuse de beneficiari au fost de asemenea aprobate de președinte.

Gheorghe Popescu a fost trecut de Guvernul Boc în februarie 2010 din postul de director al Agenției Naționale a Locuințelor la conducerea Administrației Fondului de Mediu, în locul lui Vlad Marcoci, membru PDL Neamț. El a fost eliberat din funcție în mai 2012, odată cu preluarea mandatului de către Guernul USL.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Protest în fața universității împotriva lui Călin Georgescu! Peste 400 de tineri au strigat „Nu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cum și-a apărut Angela Merkel moștenirea politică?