Instanța a aprobat eliberarea condiționată a lui Antonie Solomon: Timpul petrecut în penitenciar, suficient pentru atingerea scopului pedepsei

Instanța a aprobat eliberarea condiționată a lui Antonie Solomon: Timpul petrecut în penitenciar, suficient pentru atingerea scopului pedepsei
Publicat: 14/11/2014, 17:05

„Instanța reține că beneficiul liberării condiționate nu poate fi refuzat dacă atunci când din comportamentul condamnatului reiese că acesta s-a îndreptat și că scopul pedepsei a fost atins înainte de executarea ei în întregime”, arată magistratul de la Judecătoria Craiova care a decis eliberarea din penitenciar a fostului edil.

În același context, judecătorul amintește și de referatul și caracterizarea făcute de comisia de la penitenciarul unde este încarcerat Antonie Solomon. Din acest documente rezultă că fostul primar al Craiovei a executat două treimi din pedeapsă și că nu are antecedente penale.

În caracterizare se arată că Antonie Solomon a avut „un comportament corespunzător, a participat la activități lucrative și socio-educative, a fost cooperant și a avut o capacitate adaptativă bună la mediul carceral. A respectat regulile instituției și a relaționat favorabil cu celelalte persoane private de libertate; a fost recompensat de șase ori (de două ori cu permisiunea de ieșire din penitenciar) și nu a fost sancționat disciplinar niciodată. Pe perioada privării de libertate, a elaborat mai multe lucrări științifice”

Potrivit instanței, din aceeași caracterizare rezultă că Solomon a participat la nouă programe educative, din care a absolvit trei, respectiv cursul de literatură română, cel de educație civică și cel de adaptare la viața instituționalizată.

„Nivelul studiilor condamnatului (are 24 de clase) a reprezentat un atu pentru acesta pentru a realiza mai ușor consecințele negative pentru societate ale infracțiunii săvârșite și pentru a se îndrepta, putându-se integra mai ușor în societate; instanța apreciază că acesta are reprezentarea consecințelor la care se expune dacă va mai comite alte infracțiuni”, se mai menționează în motivarea deciziei.

Judecătoria Craiova a admis, joi, cererea de eliberare condiționată a fostului primar al Craiovei Antonie Solomon, condamnat în 2013 la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, însă decizia nu este defitinivă.

Cererea de eliberare condiționată a lui Antonie Solomon, încarcerat la Penitenciarul Pelendava, a fost înregistrată, în 5 noiembrie, la Judecătoria Craiova.

Joi, magistrații au admis solicitarea de eliberare condiționată a lui Solomon, formulată de reprezentanții unității de detenție.

Decizia instanței nu este însă definitivă, putând fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.

„Admite propunerea de eliberare condiționată formulată de Penitenciarul Pelendava Craiova, privind pe condamnatul Antonie Solomon. Dispune eliberarea condiționată a condamnatului de sub puterea mandatului nr. 121/2013 emis de Tribunalul București, secția I penală. Cheltuielile judiciare în cuantum de 50 de lei rămân în sarcina statului”, potrivit sentinței publicate pe site-ul Judecătoriei Craiova.

În septembrie 2013, fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupție, potrivit unei decizii a instanței supreme.

În același caz, omul de afaceri Cornel Penescu a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu executare.

În acest dosar, Antonie Solomon era acuzat că a primit 50.000 de euro mită de la Cornel Penescu, acționar principal al firmei PIC din Pitești, pentru a-i facilita acestuia diverse servicii în Craiova.

Procesul a început la Tribunalul Argeș, iar apoi a fost strămutat la Tribunalul Galați, în iulie 2010, și a ajuns la instanța supremă în februarie 2013, după ce Solomon a devenit senator.

În noiembrie 2013, Senatul a constatat încetarea mandatului de senator a lui Antonie Solomon, începând din 20 septembrie, când a fost condamnat la închisoare.

Antonie Solomon a fost primar al Craiovei între 2004 și 2012. În 2004, el a fost ales primar din partea PSD, iar la alegerile locale din 2008 a candidat din partea PDL și a obținut al doilea mandat.

În anul 2010, Solomon a fost arestat preventiv mai multe luni în dosarul de corupție în care a fost apoi condamnat, în această perioadă el fiind suspendat din funcția de primar. La eliberarea din arest, Slomon și-a reluat funcția de edil al Craiovei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Experiența CIUDATĂ a unui bărbat care a fost mort timp de 45 de minute. Ce...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are...
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Când are loc deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024? Tot ce trebuie să știi