Instanța decide dacă dă mandat de percheziție în cazul urnei găsite în mașina oprită în Corund

Instanța decide dacă dă mandat de percheziție în cazul urnei găsite în mașina oprită în Corund
Publicat: 26/05/2012, 20:05
Actualizat: 28/05/2012, 00:35

Instanța decide dacă va emite mandat de percheziție în cazul urnei care ar conține cenușă a poetului maghiar Nyiro Jozsef, născut la Brașov, care a cerut prin testament să fie „îngropat în pământul în care s-a născut” și tot instanța este cea care suspendă înhumarea, susțin surse din magistratură.

Dacă demersul de a-i aduce cenușa lui Nyiro Jozsef – incinerat în 22 mai, la Budapesta – pentru a fi îngropată la Odorheiu Secuiesc, duminică este unul privat, autoritățile române nu au cum să-l împiedice, potrivit noului Cod civil, au declarat, pentru MEDIAFAX, sursele citate.

Testamentul conține dispoziții referitoare la patrimoniul succesoral sau la bunurile ce fac parte din acesta, precum și la desemnarea directă sau indirectă a legatarului. Alături de aceste dispoziții sau chiar și în lipsa unor asemenea dispoziții, testamentul poate să conțină dispoziții referitoare la partaj, revocarea dispozițiilor testamentare anterioare, dezmoștenire, numirea de executori testamentari, sarcini impuse legatarilor sau moștenitorilor legali și alte dispoziții care produc efecte după decesul testatorului.

În cazul lui Nyiro Jozsef, primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a declarat presei că vineri, la 11.00, a primit o solicitare privind eliberarea unei autorizații pentru reînmormântarea lui Nyiro Josef. „Documentația a fost studiată la noi, în Primărie, a fost conformă cu legile de la noi și ca atare, într-o jumătate de oră – o oră, s-a eliberat adeverința pe baza căreia poate fi înmormântat Nyiro Jozsef”, a declarat Bunta Levente.

Prefectul Prefectul de Harghita are dreptul să conteste actul emis de Primărie.

Prectul harghitean Augusta Cristina Urzică a motivat întârzierea demersului juridic prin faptul că autoritățile locale au încercat să vorbească cu primarul Bunta levente pentru a îndrepta situați, însă edilul nu a fost de găsit.

Sâmbătă, Augusta Cristina Urzică, a declarat că a înaintat Secției de contencios-administrativ a Tribunalului Harghita acțiunea împotriva autorizației de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel că, din punct de vedere al instituției pe care o reprezintă, reînhumarea este suspendată.

Suspendarea însă poate fi dispusă numai de către Tribunalul Harghita.

„Contestația s-a depus în 26 mai, la ora 00.22. În 25 mai, domnul Frater Oliver Balazs, cetățean al statului ungar, a solicitat Primăriei municipiului Odorheiu Secuiesc o adeverință de înhumare pentru defunctul Nyiro Jozsef, decedat la 16 octombrie 1953. În urma verificărilor făcute legat de actele depuse pentru a susține eliberarea adeverinței de înhumare, am constatat că în acestea se face referire la un act 218 din 2012, act care nu are nicio legătură cu certificatul de deces al defunctului, înregistrat sub numărul 642 din 18 octombrie 1953, eliberat de Compartimentul de stare civilă și păstrat la Secția 3 din Madrid. În acest context, ofițerul de stare civilă din Odorheiu Secuiesc ar fi fost autorizat, conform legislației române în vigoare, să înscrie în adeverința de înhumare umătorul text: «Adeverim prin prezenta, la data de 25 mai 2012, că în actul 642 din 1953 s-a înregistrat decesul lui Nyiro Jozsef, decedat în 16 octombrie 1953»”, a spus prefectul.

Conform sursei citate, pe parcusul zilei de vineri, reprezentanții Prefecturii și ai Poliției Județene Harghita au încercat să ia legătura cu primarul din Odorheiu Secuiesc, precum și cu ofițerii de stare civilă delegați „în vederea remedierii situației create, care putea fi ușor efectuată prin retragerea adeverinței completate greșit și eliberarea alteia corect întocmite”.

„Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc nu a putut fi găsit. Instituția Prefectului își prezumă în continuare dreptul de a crede că greșeala ofițerului de stare civilă s-a datorat unei erori umane și nicidecum lipsei de profesionalism a lucrătorilor de la Odorheiu Secuiesc”, susține prefectul de Harghita.

Augusta Cristina Urzică a mai spus că un alt aspect la care face referire este faptul că, până în acest moment, nimeni nu le-a adus la cunoștință dacă defunctul Nyiro Jozsef intră sub incidența Legii 119/1996, cu privire la actele de stare civilă care se referă la cetățenii români cu domiciliul în România sau în străinătate.

Cetățeni ungari au trecut frontiera României cu o urnă în care se presupune ca s-ar afla cenușă a lui Nyiro Jozsef.

Surse judiciare spun că, sâmbătă, polițiști din localitatea Corund, județul Harghita, au oprit un autoturism la bordul căruia se deplasa un cetățean din Ungaria către Șumuleu Ciuc.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Harghita, Gheorghe Filip, a confirmat, corespondentului MEDIAFAX, că sâmbătă a fost oprită în trafic, la Corund, o mașină în care se afla un cetățean ungar, care a refuzat deschiderea portbagajului pentru control.

„Pasagerul L.C. era într-un taxi și a refuzat deschiderea portbagajului pentru control, motiv pentru care IPJ Harghita a solicitat un procuror care este așteptat la fața locului pentru a lua măsurile legale”, a declarat Gheorghe Filip.

El a precizat că taximetrul oprit la Corund este unul dintre mai multe autovehicule controlate în trafic de polițiștii harghiteni, în tot județul.

„Scopul nostru a fost acela al identificării persoanelor urmărite, celor ce dețin ilegal arme, droguri sau alte obiecte care ar putea periclita buna desfășurare a ceremoniei Rusaliilor de la Șumuleu Ciuc, dat fiind numărul mare de participanți, aproximativ 100.000 de oameni, de a căror siguranță trebuie să ne îngrijim”, a explicat oficilaul poliției.

Pe de altă parte, liderul PCM, Szasz Jeno, a confirmat informația potrivit căreia în taximetrul oprit s-ar fi aflat Lukacs Csaba, diplomat împuternicit de Parlamentul Ungariei ca purtător de cuvânt în cazul reînhumării lui Nyiro Jozsef.

„Lukacs Csaba este la Corund, în sediul Poliției, și noi așteptăm în cel mai scurt timp vești de la el”, a spus Szasz.

Potrivit unor surse locale, după ce procurorul a dispus deschiderea portbagajului, în bagejele oficialulul ungar a fost găsită o urnă, despre care se presupune că ar conține cenușă a lui Nyiro Jozsef și care era însoțită de toate autorizațiile necesare transportului.

Sursele citate afirmă că oficialul ungar a refuzat să permită deschiderea urnei, pe motiv că nu dorește ca ea să fie profanată.

Prefectul de Hunedoara a declarat că în cursul zilei de sâmbătă, atât primarul Bunta Levente, cât și aparținătorii și preotul paroh vor fi informați printr-o adresă scrisă asupra faptului că s-a depus acțiune în instanță și se suspendă orice acțiune legată de înhumare. „În mod legal, mâine (duminică – n.r.) înhumarea nu are loc”, a declarat prefectul.

Vineri seară, ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Mircea Dușa, a declarat, la Reghin, unde a participat la lansarea candidatului USL la Primărie, Maria Precup, că a constatat că există „elemente” care dovedesc că autorizația de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef este lovită de nulitate.

„Este foarte clar că PCM, al cărui președinte de onoare este președintele Parlamentului Ungariei, domnul Kover, este în campanie electorală. Eu, care sunt din județul Harghita și am participat la toate campaniile electorale, știu că întotdeauna au venit cu câte o «bombă» din aceasta, care să lămurească electoratul maghiar și mai ales cetățenii un pic mai înfierbântați în ale autonomiei sau reînvierii Tratatului de la Trianon, să îi mobilizeze pentru a veni la vot. (…) Am fost la Odorheiu Secuiesc să văd condițiile în care primarul a eliberat acea autorizație de reînhumare. Am constatat că sunt niște elemente care dovedesc faptul că acea autorizație este lovită de nulitate și Instituția Prefectului din județul Harghita va solicita constatarea nulității acelei autorizații”, a declarat Dușa.

Guvernul României s-a opus reînmormântării poetului maghiar NyirÅ‘ Jozsef la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autorităților române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată, potrivit premierului Victor Ponta.

Reînmormântarea poetului maghiar NyirÅ‘ Jozsef la Odorheiu Secuiesc este programată să aibă loc duminică, într-un cadru privat, în conformitate cu legislația românească, organizatorii modificând programul și renunțând la mai multe evenimente în urma dezacordului exprimat de MAE român, preciza Ambasada Ungariei la București.

MAE și-a exprimat dezacordul față de intenția oficialităților ungare de a aduce în România rămășițele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfășurat pe parcursul mai multor zile în Gheorgheni, Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc.

Rămășițele poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 au fost aduse în Ungaria la inițiativa Parlamentului de la Budapesta.

Pe 17 mai, Parlamentul Ungariei ceruse clarificări în legătură cu poziția României față de reînhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc. „Ungaria dorește să știe dacă poziția României sugerează că va tolera evenimentul sau va interzice reînhumarea lui Nyiro în Odorheiu Secuiesc”, declara Laszlo Veress, șeful de cabinet al președintelui Parlamentului de la Budapesta, precizând că răspunsul Bucureștiului era așteptat până luni.

Potrivit MAE român, NyirÅ‘ József s-a născut în 1889, la Jimbor, județul Brașov, și a decedat în 1953, la Madrid, în Spania, unde a fost înhumat până de curând. În perioada interbelică a lucrat ca jurnalist la mai multe publicații de limba maghiară din Transilvania și a publicat mai multe nuvele.

În 1941, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria, a fost invitat în calitate de deputat ardelean în Parlamentul de la Budapesta și s-a mutat în capitala ungară. A fost redactor-șef la două ziare de extremă dreapta („Magyar ErÅ‘” și „Magyar Ãœnnep”).

După lovitura de stat din 15 octombrie 1944 și-a continuat activitatea în Parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Sopron), care a adoptat legislație antisemită. În această calitate, NyirÅ‘ József a susținut activitatea guvernului fascist al lui Szálasi Ferenc. În 1940 i-a fost acordată distincția „Coroana Corvin”, înființată de către Miklos Horthy.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?