Instanța supremă a desemnat cei cinci judecători din BEC pentru europarlamentare
Președintele instanțe supreme, Livia Stanciu, i-a desemnat vineri, prin tragere la sorți, pe cei cinci judecători din Biroul Electoral Central pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, aceștia urmând să aleagă președintele BEC.
În urma tragerii la sorți au fost desemnați ca membri ai Biroului Electoral Central (CEC) judecătorii Leontina Șerban, de la Secția Penală, Iuliana Rîciu, de la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, Rodica Zaharia, de la Secția a IIa Civilă, Rodica Susanu și Florentin Sorin Drăguț, de la Secția I Civilă.
Potrivit dispozițiilor legale, în 24 de ore de la învestire, cei cinci judecătorii desemnați aleg, prin vot secret, președintele Biroului Electoral Central și locțiitorul acestuia.
În termen de 24 de ore de la alegerea președintelui Biroului Electoral Central, în componența Biroului Electoral Central intră președintele și vicepreședinții Autorității Electorale Permanente, precum și câte un reprezentant al fiecărui partid politic și al fiecărei organizații a cetățenilor aparținând minorităților naționale care au membri în Parlamentul European.
Conform Legii 33/2007, Biroul Electoral Central este alcătuit din cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele și vicepreședinții Autorității Electorale Permanente și cel mult 10 reprezentanți ai partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțelor politice sau electorale dintre cele care participă la alegeri.
„Desemnarea celor cinci judecători se face de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, în ședință publică, în termen de cinci zile de la aducerea la cunoștință publică a zilei de referință, prin tragere la sorți, dintre judecătorii în exercițiu ai Curții. Data desfășurării ședinței publice de tragere la sorți se anunță în scris, cu două zile înainte, de către președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, partidelor politice și organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care au membri în Parlamentul European și se aduce la cunoștință publică prin mass-media”, potrivit articolul 24, alineatul 2 din Legea 33/2007.
Conform legii, la organizarea și desfășurarea tragerii la sorți au dreptul să participe câte un reprezentant desemnat al fiecărui partid politic și al fiecărei organizații a cetățenilor aparținând minorităților naționale care au membri în Parlamentul European.
Rezultatul tragerii la sorți se consemnează într-un proces-verbal, semnat de președinte și de prim-magistratul asistent al Înaltei Curți de Casație și Justiție.