Prima pagină » Știri » Instanța supremă va da luni decizia definitivă în dosarul primarului Gheorghe Falcă

Instanța supremă va da luni decizia definitivă în dosarul primarului Gheorghe Falcă

Instanța supremă va da luni decizia definitivă în dosarul primarului Gheorghe Falcă
Înalta Curte de Casație și Justiție va da luni o decizie definitivă în dosarul de corupție al primarului Gheorghe Falcă referitor la o tranzacție imobiliară făcută în 2005, după ce două instanțe l-au achitat pe edilul judecat pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Înalta Curte de Casație și Justiție va da luni o decizie definitivă în dosarul de corupție al primarului Gheorghe Falcă referitor la o tranzacție imobiliară făcută în 2005, după ce două instanțe l-au achitat pe edilul judecat pentru luare de mită și abuz în serviciu.

La ultimul termen al recursului, în 4 iunie, procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a cerut instanței supreme pedepse cu închisoarea pentru primarul din Arad, Gheorghe Falcă, și pentru celelalte trei persoane judecate alături de acesta.

Procurorul a susținut atunci că probele aflate la dosar dovedesc pe deplin vinovăția edilului, dar și a celorlalți trei inculpați, iar faptele comise sunt grave pentru că a fost implicată autoritatea locală și funcția pe care o deținea Falcă.

Magistratul a arătat că instanțele inferioare au dispus în mod greșit achitarea edilului și a complicilor săi, cerând judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție să dispună condamnarea la închisoare cu executare pentru cei patru, fără a menționa cuantumul de pedeapsă pentru fiecare.

Instanța supremă a rămas în pronunțare în acest caz, stabilind să dea o decizie definitivă în 17 iunie.

În acest dosar, Tribunalul Alba a dispus în 22 mai 2012 achitarea lui Gheorghe Falcă pentru luare de mită și abuz în serviciu, decizia fiind menținută în 28 ianuarie 2013 de magistrații Curții de Apel Alba-Iulia, care au respins recursul procurorilor anticorupție. Decizia a fost contestată la instanța supremă de DNA.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, finul președintelui Traian Băsescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2007, pentru fapte de corupție privind o tranzacție imobiliară suspectă făcută în anul 2005.

Alături de Gheorghe Falcă au mai fost trimiși în judecată Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, Radu Gavril Vasil, director al aceleiași firme, și Florica Mioara Popa, șef Serviciu administrare patrimoniu în cadrul Primăriei Arad.

Anchetatorii au stabilit că, în cursul lunii martie 2005, în calitate de primar al municipiului Arad, Gheorghe Falcă, ar fi primit de la Francisc Demeter și de la Radu Vasil un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decât apartamentul dat la schimb. Această tranzacție s-ar fi efectuat pentru ca, în schimb, primarul Falcă să-i favorizeze pe cei doi presupuși mituitori în obținerea, la un preț subevaluat, a unui teren aparținând Consiliului Local Arad, situat în centrul orașului.

Potrivit procurorilor anticorupție, Gheorghe Falcă ar fi primit de la cei doi o casă cu o suprafață de 242 metri pătrați în centrul Aradului, dându-le în schimb un apartament la bloc cu trei camere, proprietate personală, cu o suprafață de 90 de metri pătrați. Anchetatorii au stabilit că diferența valorică dintre cele două imobile este de 111.550 de euro. După trei săptămâni, cei doi au vândut apartamentul dobândit cu suma de 80.000 de euro.

Ulterior, Falcă ar fi făcut demersuri pentru ca Francisc Demeter și Radu Vasil să dobândească un teren cu suprafața de 52.434 de metri pătrați, situat în zona centrală a municipiului Arad și pe care fusese amplasată fosta fabrică SC Zahăr SA Arad.

Potrivit DNA, în acest scop Gheorghe Falcă ar fi constituit o comisie de negociere, special pentru atribuirea acestui teren și s-ar fi numit președinte al comisiei, din care făcea parte și Florica Popa. Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilită la 838.944 de euro, sumă cu care SC Elecon Plus SRL a cumpărat terenul de la Consiliul Local Arad.

După numai o zi de la încheierea tranzacției, cumpărătorii ar fi vândut terenul la un preț de 2.936.304 de euro unei alte societăți comerciale, rezultând o diferență în plus de 2.097.360 de euro față de suma plătită pentru același teren. Anchetatorii au stabilit că suma reprezintă prejudiciul suferit de Consiliul Local Arad și, totodată, avantaj patrimonial obținut de reprezentanții SC Elecon Plus SRL.

Falcă a fost deferit justiției pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obținerea unui avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave. Francisc Demeter și Radu Vasil au fost judecați pentru dare de mită și complicitate la abuz în serviciu, iar Florica Popa, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obținerea unui avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave.

Procesul a fost strămutat de la Arad la Alba, în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Citește și