Instigarea la ură rasială va fi pe viitor pasibilă de doi ani de închisoare în Ungaria

Publicat: 15 02. 2012, 11:57
Actualizat: 19 07. 2012, 19:55
Instigarea la ură rasială va fi pe viitor pasibilă de doi ani de închisoare în Ungaria, după adoptarea, în noaptea de luni spre marți, a unei legislații în acest sens de către parlamentarii majorității socialiste, a anunțat Parlamentul, citat de AFP.

Instigarea la ură rasială va fi pe viitor pasibilă de doi ani de închisoare în Ungaria, după adoptarea, în noaptea de luni spre marți, a unei legislații în acest sens de către parlamentarii majorității socialiste, a anunțat Parlamentul, citat de AFP. Parlamentul a adoptat un amendament, care urmează să fie supus controlului Consiliului constituțional, prin 174 de voturi pentru, 127 contra și 11 abțineri.

Partenerul liberal al Partidului Socialist al premierului Ferenc Gyurcsany în coaliția guvernamentală a votat împotriva amendamentului, afirmând că legea încalcă libertatea de expresie. Înainte de acest vot, secretarul de stat din Ministerul Justiției, Gabor Juhasz, a reiterat că Executivul nu susține modificarea, iar Consiliul Constituțional respinsese de mai multe ori proiecte de lege similare.

Insultele verbale sau chiar gesturile care atentează la sensibilitatea sau demnitatea anumitor grupuri ale populației vor fi pasibile de o pedeapsă maximă de doi ani de închisoare, dacă sunt făcute în fața unui colectiv important.