Uniunea Europeană nu ne obligă să acceptăm toată lista pozitivă de E-uri, autoritățile române putând admite, justificat, liste mai restrictive, a declarat, joi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.
Gheorghe Mencinicopschi a adăugat că E-urile pot provoca manifestări patologice, dereglări ale metabolismului energetic, care în ultimă instanță pot să însemne boli cerebrale, vasculare, diabet și chiar cancer.
De exemplu, îndulcitorii pot provoca probleme metabolice, diabet, afecțiuni cerebrale. Îndulcitorul E955 sucraloza este utilizat la sucuri, prăjituri, deserturi, băuturi spirtoase, bere fără alcool și chiar la berea cu alcool. E 962 – sare de aspartam-acesulfam – este folosit în sucuri, prăjituri, deserturi, băuturi spirtoase, bere fără alcool, bere și cidru, a mai sus directorul ICA. Antioxidanții, care ajută la păstrarea culorii produselor și la prelungirea termenului de valabilitate, pot produce cancer la om. Antioxidanții se găsesc în ulei, snack-suri din cereale, crustacee, în suplimente de vitamine, dar și în bomboane sub formă de foițe pentru împrospătarea respirației (E 319 terț-butilhidrochinona este folosită în ulei, snacks-uri, E586 4-hexilrezorcinol în crustacee, E1452 – tenilsuccinat de amidon și aluminiu).
Specialiștii susțin că agenții de îngroșare pot provoca iritații ale tractului digestiv, dar și cancer (E 426 hemiceluloza de soia utilizat la lactate, sosuri emulsionate, produse de brutărie, E 462 etilceluloza în produse procesate din cartofi și orez și E 1204 pullulan la jeleuri, suplimente alimentare), precizând că deja asistăm la o chimizare a alimentelor.
Anca Telniceanu, cercetător la Institutul de Sănătate Publică București, spune că autorizarea unor noi aditivi s-a făcut prin transpunerea directivelor Comisei Europene în legistația națională prin ordin comun al ministrului Sănătății și ministrul Agriculturii. "Noii îndulcitori au fost introduși pe baza unor studii și au fost retrași doi conservanți", a precizat Anca Telniceanu. Importurile de aditivi, coloranți și îndulcitori alimentari pentru consumul uman din România vor fi făcute conform directivelor europene în domeniu, indiferent dacă acestea poartă avizul Ministerului Sănătății din țara producătoare, a declarat, miercuri, Anca Telniceanu.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro