Directorul executiv al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că instituția pe care o reprezintă se împotrivește înhumării în România a scriitorului maghiar, Nyiro Jozsef, în cadrul unui eveniment public.
„A fost parlamentar în Parlamentul fascist de la Budapesta, a scris în ziare de orientare fascistă de la Budapesta, a fost vicepreședintele unei comisii parlamentare când era Guvernul Szálasi la putere, și în consecință – e adevărat, nu a făcut crime, nu a instigat la crime – dar a făcut politică activă de orientare fascistă. Dacă familia sau cineva, pentru că într-adevăr s-a născut în Ardeal, de acolo a plecat, dacă vrea să fie reînhumat de către familie în cimitirul din localitatea în care s-a născut, pentru înhumare privată nu avem nimic. (…) Noi ne-am exprimat rezervele și am considerat că ar fi un prilej pentru a promova o imagine pozitivă a unui personaj care a făcut politică de extremă dreapta în perioada celui de-al doilea război mondial”, a spus Alexandru Florian.
Totodată, directorul Institutului „Elie Wiesel” a precizat că un asemenea eveniment ar putea intra inclusiv sub incidența legii care interzice promovarea simbolurilor extremiste.
„A fost un militant al fascismului în Ungaria, și noi considerăm că în baza legislației din România, care interzice simbolurile și promovarea unei asemenea ideologii pe spațiul public, nu-și au locul deci manifestările oficiale. Legea interzice promovarea simbolurilor, a cultului persoanelor – e adevărat nu a fost condamnat pentru crime de război sau împotriva umanității – dar promovarea simbolurilor fasciste și de extremă dreapta. Ori, un personaj chiar dacă este decedat acum și chiar dacă nu a fost condamnat, dar a fost activ și a avut un rol important, a fost parlamentar într-un parlament fascist, a-i face un eveniment public, deci a-i acorda onoruri publice înseamnă de fapt a-i pune în valoare în sens pozitiv imaginea, și imaginea lui de fapt este asta, ce a făcut din ’42 până în ’44 într-o țară care era de orientare fascistă”, a mai explicat Alexandru Florian.
Ministerul Afacerilor Europene și-a exprimat dezacordul față de intenția oficialităților ungare de a aduce în România rămășițele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfășurat pe parcursul mai multor zile în Ghiorgheni, Miercurea-Ciuc și Odorheiu Secuiesc.
La manifestări ar urma să participe inclusiv președintele Parlamentului ungar, aflat într-o vizită privată în România.
Purtătorul de cuvânt al Partidului Civic Maghiar (PCM), Molnar Miklos, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că duminică va avea loc reînhumarea sciitorului Nyiro Jozsef, precizând că Parlamentul Ungariei a găsit o „cale amiabilă, convenabilă, care a fost acceptată și de partea română”, dar că autoritatea ungară este singura abilitată să ofere „detalii tehnice” despre eveniment.
„Reînhumarea va avea loc duminică, dar detalii tehnice nu suntem abilitați să dăm presei. Sigurul abilitat este Parlamentul Ungariei, el este cel care a găsit calea amiabilă, convenabilă, care a fost acceptată și de partea română pentru aducerea în țară a sicriului cu rămășițele pământești alea scriitorului Nyiro Jozsef”, a spus Molnar.
Andi Manciu, [email protected]