Institutul Inimii de la Târgu Mureș a fost redeschis
Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant (IBCvT) din Târgu Mureș va funcționa, după ce va fi redeschis, în clădirea pe care a ocupat-o până la desființare, aflată în Spitalul Clinic de Urgență, au stabilit, miercuri, consilierii județeni din Mureș, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Consilierii județeni din Mureș au aprobat, miercuri, într-o ședință extraordinară, cu 23 de voturi „pentru”, o hotărâre privind sediul în care va fi reînființat Institutul pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, în condițiile în care, potrivit președintelui Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, era nevoie de o majoritate de două treimi, respectiv 22 de voturi.
Potrivit expunerii de motive care a însoțit proiectul de hotărâre, Ministerul Sănătății a solicitat CJ Mureș să încuviințeze stabilirea sediului IBCvT Târgu Mureș în imobilul în care acesta funcționase înainte de desființare, aflat în domeniul public al județului Mureș și în administrarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.
Consilierii județeni PDL au declarat inițial că vor vota împotriva proiectului, deoarece, dacă se reînființează IBCvT, SCJU Târgu Mureș va pierde la evaluare, deoarece nu se va mai ocupa de bolile cardiovasculare.
Ședința extraordinară a început cu o întârziere de o jumătate de o oră, după care președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, a anunțat și o amânare de un sfert de oră, pentru a putea ajunge și alți consilieri județeni.
Ulterior, aleșii PDL au părăsit sala, nemulțumiți că începerea ședinței a fost amânată.
Ciprian Dobre a declarat, ulterior, că a amânat începerea ședinței întrucât nu exista cvorumul necesar pentru ședință, deoarece întârziau câțiva consilieri județeni, iar la observația că tabela electronică afișa 26 de consilieri prezenți, acesta a răspuns: „de 22 de voturi aveam nevoie și am obținut 23”.
Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant (IBCvT) din Târgu Mureș și-a pierdut, în aprilie 2011, personalitatea juridică și a devenit secție a Spitalului Clinic Județean de Urgență din municipiu, fiind în continuare funcțională.
Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică în 31 mai proiectul de Hotărâre de Guvern privind reînființarea Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.
Potrivit proiectului, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș va fi redeschis ca unitate sanitară publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătății, conducerea fiind asigurată de un manager și un comitet director.
În urmă cu câteva zile ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat că proiectul de Hotărâre de Guvern privind IBCvT va fi discutat de Executiv.
Victor Zota, coordonator național de transplant, declara pentru MEDIAFAX că nu înțelege nici acum de ce la Târgu Mureș nu s-a mai făcut transplant cardiac în ultimii ani, întrucât centrul avea acreditare din 2011.
„Nu știu dacă problema transplantului de cord de la Târgu Mureș va fi rezolvată odată ce institutul va căpăta statutul de unitate sanitară cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătății, în condițiile în care atâta timp cât a fost în subordinea Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, nu a făcut nicio intervenție de acest fel, deși avea toate condițiile. Când am întrebat medicii de ce nu fac transplant de cord, atât cei din București, cât și cei din Târgu Mureș au spus că nu au primitor eligibil cu donatorul”, spunea Zota.
Președintele Consiliului Științific al Agenției Naționale de Transplant, Radu Deac, declara recent că, din datele sale, 55 de corduri – 20 în 2012 și 35 în acest an – au fost irosite după desființarea Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant de la Târgu Mureș, în 2011, și transformarea lui în clinică în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din municipiu.