Institutul pentru Politici Publice (organizație care nu a participat la consultările de vineri ale președintelui Klaus Iohannis cu reprezentanți ai societății civile) critică suspendarea negocierilor pentru formarea unui nou guvern, susținând că șeful statului a pus pe primul loc petrecerea weekendului.
„Consecvent cu recentul apel făcut președintelui Iohannis în seara zilei de miercuri de a intra în contact și cu societatea civilă (cu cât mai mulți oameni tineri din stradă) pentru a da un semnal simbolic în plus mai ales partidelor mari, nereformate și necredibile, IPP consideră că orice altă consultare suplimentară necesară peședintelui Klaus Iohannis trebuia făcută imediat, până la găsirea unei soluții, indiferent de faptul că este weekend. Atragem atenția că pe fondul situației de contestare generalizată a clasei politice, indecizia și aparenta degajare manifestate de președinte pot duce la contestarea sa și implicit la solicitarea de a-și depune mandatul, situație cu adevărat dramatică pentru establishmentul politic românesc”, se arată într-un comunicat de presă remis duminică MEDIAFAX.
IPP susține formarea rapidă a unui guvern condus de un reprezentat al noii generații de specialiști, dar care să fie membru al uni partid și nu tehnocrat.
„Față de alte voci din organizațiile neguvernamentale consacrate pe care staff-ul prezidențial le-a selectat pentru discuția de ieri, Institutul pentru Politici Publice, având experiența luării deciziilor politice în parlament, pledează pentru un Guvern condus de un reprezentant al noii generații de specialiști cu solidă pregătire economică dar care să fie în același timp, fără să fi făcut bravadă de acest lucru, și membru al unui partid politic astfel încât să se înceapă și reconstrucția internă a partidelor”, menționează sursa citată.
Reprezentanții IPP mai spun că aceasta trebuie să fie prioritatea șefului statului, pe care îl acuză că a făcut concesii pentru a fi pe placul interlocutorilor. „De altfel acesta a fost și mesajul inițial al președintelui când a inițiat consultările de săptămâna trecută. Constatăm că pe parcurs a extins tematica subiectelor de discuție pentru a face pe placul interlocutorilor deși abordarea acestora, deosebit de relevante, de altfel, excede prerogativele sale constituționale. Sperăm că va avea consecvența și fermitatea necesare să le mențină în atenție în relație cu partidele/Parlamentul și cu noul Guvern și că va comunica, într-un timp rezonabil, societății, rezultate concrete din lista temelor preluate direct de către domnia sa”, se mai arată în comunicatul IPP.
IPP critică și partidele mari, incapabile să promoveze tineri specialiști cu reputație, și le recomandă să se dizolve dacă nu sunt în stare să găsească soluții. „Partidele – cele care înțeleg mesajul oamenilor și se reformează – reprezintă singura expresie consacrată pentru exercitarea democrației și a reprezentării între alegeri astfel că, dacă partidele mari românești nu sunt capabile să găsească niciun tânăr membru ne-discreditat și credibil în domeniul său de activitate, le sugerăm să se dizolve pentru a fi cu adevărat o trezire la realitate în societatea românească”, mai precizează IPP.