Insula Șerpilor va deveni zonă populată a districtului Chilia

Publicat: 15 02. 2012, 11:51
Actualizat: 25 06. 2012, 06:52
Insula Șerpilor va obține statut de zonă populată a districtului Chilia, a declarat Ivan Placikov, consilier al președintelui ucrainean Viktor Iușcenko și fost guvernator al regiunii Odesa, informează presa ucraineană.

Insula Șerpilor va obține statut de zonă populată a districtului Chilia, a declarat Ivan Placikov, consilier al președintelui ucrainean Viktor Iușcenko și fost guvernator al regiunii Odesa, informează presa ucraineană. Acesta a afirmat că în curând în Insula Șerpilor va fi creată o zonă economică liberă, urmând să fie dezvoltată și rețeaua de transporturi, conform paginii electronice a agenției Ukrinform.

El a reamintit și că Rada ucraineană a adoptat o hotărâre conform căreia denumirea Insulei Șerpilor a fost modificată, aceasta devenind Satul Belîi (Satul Alb). Potrivit paginii electronice a agenției KPU News, Ivan Placikov s-a referit și la programele privind alimentarea cu energie electrică a satului Belîi. El a anunțat și lansarea circuitului turistic "Odesa-Insula Șerpilor". Placikov a spus că, din primăvară, între Odesa și insulă vor circula, zilnic, mai multe șalupe, în prezent fiind evaluată și posibilitatea unor curse de elicopter.

Guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a anunțat marți că va vizita, la începutul lunii februarie, Insula Șerpilor, însoțit de o delegație formată din reprezentanți ai unor mari companii ucrainene. El a adăugat că, până la sfârșitul lunii mai, ar trebui finalizate lucrările prevăzute de decretul semnat de președintele ucrainean, privind transformarea Insulei Șerpilor în zonă economică specială. Decretul semnat de președintele Viktor Iușcenko la jumătatea lunii ianuarie prevede și continuarea dezvoltării infrastructurii și a activităților economice de pe insulă, dar și exploatarea resurselor de pe platoul continental.

Iușcenko a vizitat Insula Șerpilor la 6 noiembrie, când a cerut autorităților regionale să depună eforturi pentru dezvoltarea infrastructurii insulei din Marea Neagră și să îmbunătățească nivelul de trai al localnicilor. Până în luna august, ar urma să fie finalizate și lucrările de construcție pentru postul de frontieră instalat în Insula Șerpilor, care va fi integrat în componența detașamentului de grăniceri de la Izmail.

România și Ucraina au divergențe în ceea ce privește Insula Șerpilor și delimitarea platoului continental. La 16 septembrie 2004, România a sesizat instanța de la Haga cu o cerere de inițiere a procedurilor în vederea soluționării problematicii delimitării platoului continental și a zonelor economice exclusive ale României și Ucrainei în Marea Neagră.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro