Insula Zanzibar, cunoscută în trecut pentru coronascepticism, plănuiește să vaccineze 87% din populație
Cu toate că Tanzania a fost una dintre cele mai coronasceptice țări de pe glob lume, mai ales în perioada președinției lui John Magufuli, Zanzibarul, o regiune autonomă a acestei țări a luat inițiativa și are ca obiectiv vaccinarea anti-Covid a 1,4 milioane de persoane, în încercarea de a-și salva economia dependentă de sectorul turistic, relatează Bloomberg.
Chiar și copii de 10 ani vor fi eligibili să fie vaccinați anti-Covid în arhipelagul Zanzibar, unde locuiesc 1,6 milioane de oameni. Autoritățile locale din Zanzibar lucrează cu un comitet consultativ al președintei Tanzaniei, Samia Hassan, pentru a determina care vaccinuri ar trebui procurate, a spus ministrul sănătății din regiune.
Nu există încă informații cu privire la planurile pe care guvernul Tanzaniei le are în vedere pentru vaccinarea populației restului țării, dar nici felul în care vor fi achiziționate dozele de vaccin, mai ales în contextul în care companiile farmaceutice nu negociează decât cu guverne naționale.
Dozele, administrate „în funcție de disponibilitate și finanțare”
Acesta a precizat, totuși, că dozele vor fi administrate în funcție de disponibilitate și finanțare.
Anterior, guvernul tanzanian s-a poziționat drept coronasceptic timp de aproape un an, însă de la moartea președintelui conspiraționist Magufuli, cel mai probabil decedat de Covid-19, țara a început să facă pași în direcția achiziționării de vaccinuri – Tanzania a aplicat formal pentru a fi inclusă în COVAX, programul de donare de vaccinuri către țările sărace.
În timpul președinției lui John Magufuli, tanzanienilor li s-a cerut să evite măștile de protecție și să folosească remedii tradiționale.
Până acum, Tanzania nu a vaccinat nicio persoană, iar datele privind numărul infectărilor și deceselor nu au mai fost actualizate din mai 2020. Pentru a putea accesa un împrumut de 571 de milioane de dolari solicitat de la FMI, însă, țara va trebui să facă publice aceste date.